tisdag 4 augusti 2015

Konst möter skärgårdNu har ni ju hängt med mig i tre dagar och följt Prideparaden här i Stockholm. 1 000 tack för alla era fina kommentarer:-) Det gör vi om nästa år!
Idag ska ni få följa med mig till ett ställe som heter Artipelag i Värmdö söder om huvudstaden. Å vet ni vad, i stället för att köra genom hela Stokholms innerstad tog vi bilen till Vaxholm och två bilfärjor därifrån. Jag menar det var ju fint väder igår så lite skärgårdsdoft kunde vi gärna sniffa för en gångs skull.

Artipelag
Artipelags slogan är ”Konst möter skärgård”, och det gör den säkert. För bara den helt underbara svarttjärade byggnaden ritad av arkitekt Johan Nyrén är ett lyckat konstverk i sig. 10 400 kvadratmeter där det finns en stor konsthall, en aula kallad artbox för att det låter bättre, en suverän designbutik (ungefär som Designtorget) och två (svindyra) restauranger. Om man känner för att gå dit från en av fyra parkeringsplatser kan man ta den en kilometer långa strandpromenaden som är byggd i lärkträ och specialanpassad för rullstolsbunda. Å det gjorde vi förståss. Sedan ”attackerade” vi stället på följande (= vårt speciella) sätt:

Det första man ser när man närmar sig Artipelag och tittar upp är denna figur som inte har något namn, men är skapat av Maria Miesenberger. Skulpturen gör sig riktigt bra mot en blå himmel.


Det första man (=vi) gjorde var att äta lunch. Lunchbuffén som bland annat bjöd på Isterband (grrrr) och kostade 350 kronor hoppade vi över till förmån för dessa enastående mackor (den bästa matjesmackan jag någonsin ätit). Tre mackor och en öl kostade visserligen drygt det vad buffén kostade, men mackorna var värda varenda öre.


Receptionen är enastående vacker.


I Artipelags egen designbutik har även BabyBjörn fått ett hörn. Så himla läckert gjort - ryggsäckar för barn, eller jag menar till barn;-)


Ni som inte gillar skyltar där kvinnan byter blöja på bebisen blir förhoppningsvis glada här. I Artibolags skötselrum är det minsann killarna som är framme;-)

20 kommentarer:

Husbilen-Ellen sa...

Då åkte ni förbi där vi stod vid Oscar Fredriks borg vid Oxdjupet. Artipelag har vi tittat på tidigare, men vi får se hur det blir i morgon. Kanske ett besök igen. Det ligger så fint. Elisabeth

FREEDOMtravel sa...

Kul att se bilder från Artipelag! Vi tänkte en gång ha terminsavslutning där med jobbet, mhttps://m.facebook.com/groups/23102164698?ref=bookmarksen när vi fick prisuppgifterna var det bara att glömma. Jag jobbade trots allt i landstinget och en skattefinansierad verksamhet kan (med rätta) in te spendera pengar på det sättet... ;) Så där har jag inte varit... dessvärre...

FREEDOMtravel sa...

Haha, det kom in nåt jättekonstigt i min kommentar... Sorry!!!

LissenTo sa...

Jag tycker också om att göra utflykter och roligt att göra det på nya platser. Fasligt dyr buffe. Stockholmspris kanske ;-)

Blöjbytarskylten var ju med lite nytänkande. Bra där

Eva Trillian sa...

Smakar det så kostar det?
Gillar att "ryggsäckarna" ser ut att sitta på aliens ;)

KajsaLisa sa...

Hila läcker kåk och häftiga bilder. åker nog dit och kollar, om det nu skulle bli regn någon dag, men det blir det väl inte.
Baby Björn var skitgrym, bokmärker det här inlägget.

Geddfish ♥ sa...

Som alltid himla fräcka bilder.
Åh, hjälp, jag har gjort ett iPad inlägg, men får ingen text under bilderna. En kan inte få allt.
Tusen tack för din förståelse.
Jätteläckra mackor du visar!!!

Ama de casa sa...

Den turen tog vi alltid minst en gång per sommar. Fast vi valde rund-varianten. Genom stan och ut på Värmdö sen hem via gula färjorna och Vaxholm :-)

Mackorna såg supergoda ut! Men petade ni verkligen i er tre stycken - var? Dom såg rätt mastiga ut :-)

Steve sa...

Det var en trevlig sommarutflykt.
Mackorna ser helläckra ut. Jag har redan beställt räk- och matjesmackan av D.

Mias Mix sa...

Vilken rolig utflykt! Det finns ju egentligen hur mycket som helst att se på, bara man har tid och det har ju du nu :) Och bra med jämställdheten där! Pappan byter blöja medan mamman shoppar baby-björn :)

Anni sa...

Svar; nu har du! ;-)

Artipelag är ett häftigt ställe, det gillar jag. Man behöver ju inte gå på den dyra utställningen för att åka dit.

cat sa...

Vilken intressant utflykt! Hoppas få se foton från strandpromenaden också :-)
Väldigt klar och tydlig information i sista bilden. Självklart ska pappor byta blöjor!

Carita Liljendahl sa...

Konst möter skärgård låter inte alls som en dum idé eller slogan!
Och matjessmackan... nu blev jag hungrig... måste dock vänta med käkandet till i kväll då vi ska grilla på sommarstället.

Susjos sa...

Artipelag skulle jag vilja åka till på sommaren! Vi var där och såg Malena Ernman (och Loa Falkman) i en opera (jo,faktiskt inte schlager!) men det var höst eller vinter då!
Minsann är det så att vd:n för Artipelag har skapat Babybjörn!?!

Monica sa...

Isterband för 350 kr herre gud förstår
att ni föredrog mackorna som ser riktig
smarriga ut fast sill mackan är för mej
vad räkor är för dej;-)
Ha en skön kväll:)

Mia sa...

Ni ska får en presentation om mig och jag ska ändra på det i min blogg också. Jag är en mamma, fru som är 44 år och har två barn. Jag är sjukpensionär och lever på sjukbidrag. Vi bor i en villa på landet med skog och sjö. Egen mark. Har en sysselsättning genom kommunens pyskatrin. Är där några dag där. Trivs väldig bra där. Mina intresse är: familjen, hälsa, djuren, hundarna, hästarnar, segling, träffa nya människor, pysslar, vara kreativ m.m. Är det något ni undra över så hör av er. Har det till godo!

Olga T sa...

Där är så vacker natur och omgivning! När jag var där var det led-utställning i konsthallen.

anemonen sa...

Trevlig utflykt det här och så god och fräscha smörrebröd. Nästan som danska:-) Sillamackor det är gott det och nu blev jag sugen på en trots att jag äter sill vareviga dag i någon form. Den skulpturen gör sig precis som du säger mot den blå himlen men mot en grå stå den sig slätt:-) Lärkträ är vackert när det åldras för det gör det med behag. Tack för rundturen.

Unknown sa...

Det är så roligt att dela ställen man besöker. Du ser en sak jag en annan.
Helt klart att mackorna ser goa ut ivarjefall.
/kiki

byblixtra sa...

Kul att få se bilder från Artipelag som dessutom har en designbutik, kan tro att den är spännande att besöka.
Mackorna såg goda ut!
Lunchbuffé för 350 kronor låter som luncher för direktörer. ;-) Isterband dessutom!