onsdag 12 augusti 2015

Det där med kultur

I Stockholms innerstad pågår just nu Kulturfestivalen och ”We are Stockholm”. Kulturfestivalen riktar sig till vuxna, medan ”We are Stockholm” i Kungsträdgråden vänder sig till ungdomar mellan 13 och 24 – trodde jag.
Efter dagens runtvandring på Stockholms gator började jag undra vad kultur egentligen är – på riktigt alltså. Så jag började googla och hittade det här. Längre än så kom jag inte i min research, för nu började jag fråga mig var någonstans jag hamnat idag – egentligen. Eller vad säger ni!?

Musik och pianospel är onekligen kultur. Lite utsmyckning i form av färgglada pärlplattor - troligen gjorda av fyraåringar på en förskola - kan möjligtvis anses vara konst. De ska ju böjas i tid - barnen alltså. Inbjudan att spela en liten trudilutt är väl också trevligt. Synd bara att ingen kunde tacka ja til inbjudan, då pianot var låst med ett hänglås.


Förlåt, varken tjejen eller lejonet är deltagare i Kulturfestivalen, men lejonet som skulptur kan nog anses vara ett konsverk - alltså är det kultur;-)


Det här är konst, absolut! Man tager fyra färgpennor, fäster dom på en diskorg för bestick, sätter på en mjölkvisp samt en minifläkt. Man trycker igång de två sistnämnda, så börjar installationen röra på sig och visp så har man något som liknar en CAD-ritning - jag menar ett konstverk.


Det här är så konstigt att jag inte förstår. Nu är jag ju inte så kulturellt lagt, har ingen hög IQ heller, men utgår ifrån att det måste vara konst;-)

Det var allt för idag. Hoppas ni fick er ett gott skratt eller två:-)

15 kommentarer:

Susanne sa...

Spännande att se dina kulturbilder ;)

Marina sa...

Som sagt...kultur är allt!!!

Geddfish ♥ sa...

Den som konsumerar eller utövar kultur har roligare i livet, stod det.
Ja, du hittar då allt ;) märkligt, detta, goa skratt, ja ;)

KajsaLisa sa...

Mittenbilden var verkligen humor :)

Steve sa...

Det är väl för väl att jag inte blev kulturarbetare. En så kluven tillvaro låter komplicerad.
Den där CAD-ritningen, den var bra. Ja, din koppling alltså.

Unknown sa...

Jag var inne på att besöka den här kulturfestivalen på lördagen, då jag fått en dag off, så ge mig gärna goda sköna tips på vad jag ska satsa på.
/kiki

Decdia sa...

Haha, jag känner mig galet gammal nu...
Jag älskar konst, men tycker inte om modern konst (nej, inte ens Picasso eller Miró). Ta PP, han kunde teckna/måla "på riktigt", men för att sticka ut så började han kladda som en liten unge.
Jag gillar och beundrar konstnärer från förr som lyckas få ett motiv att framstå så porträttlikt som bara möjligt. Gärna med så mycket symbolistik som bara möjligt.
Idag kan man välta en soptunna och få det till konst. Ja, vissa gillar "djupet" i det. Men inte jag. :)

cat sa...

Så länge man kan kissa på scen, fejka psykos och göra det där på bild tre och kalla det för konst/kultur, så har jag ingen aning om vad konst/kultur är. Det sägs att jag jobbar inom kulturbranschen, fast det känns mest som att jag och mina kollegor ska "serva" arroganta människor med allt annat än kultur.
Som du ser av mina rantings above, så är jag inte heller så kulturell av mig.

Ama de casa sa...

Haha! Men sista bilden, där har du fel. Det står ju klart och tydligt på skylten att det är byggben till gosedjur! :-)

När jag jobbade på Skansen så tyckte vi djurvårdare att för mycket att pengarna gick till kulturhistoriska avdelningen. Det var ju ändå djuren som folk kom för att titta på? (Haha! Alla håller ju på "sitt"...)
Vi övergick till att benämna dom "kulturhysteriska" avdelningen istället :-D

Life of Johanna sa...

Haha ett inlägg som verkligen passar på konst eller konstig..... :)

Ja vårt barn är ubersnällt, riktigt tur, hoppas han fortsätter vara så här snäll! :)

Ja fast Erik blir nog inte så ledig som jag trodde. De är kort om folk och Erik vill jobba, så de fråga om han kunde ställa upp så han jobba igår och skall jobba imorgon och 3 dagar nästa vecka.... :) Kul och bra för ekonomin men jag vill ha han hemma haha

Monica sa...

Haha ja ibland fattar man inte vad
konst är, bild tre gillar jag kanske
bara för att den ser ut som en blek snopp:-)
Ha en bra dag i solen:-)

Anni sa...

Gillar att du har så höga tankar om fyraåringars förmåga att pilla med pärlplattor. Kan slå vad om att de har mer fantasi och spontanitet än vad de på pianot visar, så de är säkerligen gjorda av betydligt äldre personer.
Och Bryssel, mmm, jag förstår dig, men ... fortsättning följer!

Eva Trillian sa...

Mer kulturinfo (med betoning på MER): https://sv.wikipedia.org/wiki/Kultur
Kultur kan, och är för många, allt man inte förstår sig på och/eller folkmusik och sväng-om med folkdräkt. Inte lätt att reda ut alltså ;)
Undrar om någon spelade på pianot till slut?

Ama de casa sa...

sv: Blev inga souvenir-klamrar idag... När jag tog bort gallblåsan med alla stenarna ville jag gärna ha nån liten minnessten så jag bad om det. Men det fick jag inte heller... :-)

cissi sa...

Konst eller konstigt......är helt klart den stora frågan efter detta inlägg?! ;)