onsdag 5 augusti 2015

Några soliga bilder till

Efter hela 3 1/2 dagar med soligt sommarväder är ordningen nu återställd i huvudstaden. Det regnade imorse och resten av dagen gick återigen i olika gråtoner som vi vant oss vid de senaste månaderna. Alltså får ni stå ut med ytterligare en omgång relativt soliga bilder från i tisdags.

Gustavsberg
Efter besöket i Artipelag (se gårdagens inlägg) åkte vi vidare till Värmdö kommuns centralort Gustavsberg. Där finns ett tämligen tråkigt centrum, ett runt bibliotek med en omvänd glasstrut på taket, ett relativt stort hamnområde, den gamla hederliga porslinsfabriken med angränsande museum, hur många outletbutiker (Orrefors, Kosta Boda, Iittala med mera) som helst som inte har ett dugg med porslinfbriken att göra samt en massa stora parkeringsplatser som är kostnadsfria i tre timmar – en lyx som Stockholm inte har råd med. Åt andra sidan räcker tre timmar gott och väl att utforska Gustavsbergs centrum…

Polishuset

Den första, bästa och totalt tomma parkeringsplatsen i hamnområdet fanns strategiskt placerad framför detta söta polishus. Å eftersom i:et i Polis är vitt antar jag att stationen även tjänar som turistinformation. Men eftersom Gustavsberg är tämligen liten tog vi aldrig reda på om så var fallet.

Café Tornhuset50 meter till höger om polisstationen finns hamnområdets enda café - Café Tornhuset - ett urmysigt ställe med olika rum och en fin uteservering med utsikt över hela hamnen. Suverän cappuccino/kaffe och läckra bakverk. Caféet har uppenbarligen problem med stora fåglar som vi dock inte såg skymten av. De enda bevingade sakerna som hoppade runt på marken var dessa sparvar (?).

Gustavsbergs PorslinsfabrikGustavsbergs Porslinsfabrik var Sveriges enda porslinsfabrik och grundades 1824. Efter 170 år lades den industriella porslinstillverkningen ner 1994 och flyttades till olika länder. Sanitetsporslinstillverkningen blev dock kvar och ägs sedan år 2000 av Villeroy & Boch. I fabrikens gamla lokaler finns en andra-sorteringsbutik som tog mig tre minuter att gå igenom – en besvikelse faktiskt. Betydligt roligare att spana in ”utsidan” av fabriken och vattenhjulet som faktiskt gick runt även om det konstigt nog inte syns på bilden;-)

19 kommentarer:

Ama de casa sa...

Du får skapa en gif nästa gång så det syns att hjulet snurrar (om det nu verkligen gjorde det? ;-) ), går lätt att göra i PS :-)

Och du var nära! Dom där små luftråttorna på bilden är gråsparvar. Lätt att tro att det då faktiskt ÄR sparvar, men bland det första jag fick lära mig på djurvårdarutbildningen var detta:
"En gråsparv är ingen sparv, och en pilfink är ingen fink, utan dom är vävare. Och en tornsvala är ingen svala, den är en seglare"
Haha! Tänk att man kan få nytta av sånt därn't värdelöst vetande som har en tendens att fastna i skallen istället för väsentligheter :-D

Såg ut som ni hade en riktigt härlig dag på Värmdö!

Ama de casa sa...

sv: Till min stora förskräckelse släppte dom ut min INNAN lunchen serverades. Utsläppandet brukar ta mer (vänte)tid än så, så jag hade räknat med att få se vad lunchen var. Fast jag klagar inte... ;-)

Steve sa...

Det finns mycket intressant att utforska där i storstan och dess omgivningar.
Jag undrar om konstaplarna är stolta över att vara stationerade på en söt polisstation.

Rantamor sa...

Nu har jag nog missat en hel del hos dig efter att vi varit på landsflykt i 22 dagar, men jag får väl läsa ikapp mig.
Glad att du varit med på vår resa uppe i NordNorge, en alldeles underbar resa som nog är den bästa vi gjort, och vi kommer med säkerhet att återvända dit.

Och Värmdö har vi ju inte heller varit till, är lite dåliga på att besöka städer.

Vi hade solsken på förmiddagen, och jag skyndade mig att tvätta tre maskiner tvätt och hänga ute, men så kom regnet och det var bara att springa ut och riva ned kläderna från snöret och buffa in dom i torktumlaren.
Och det fortsätter att regna ikväll.
Imorron ska vi ge oss ut i skogen och jaga lite kantareller, nu suger det av längtan i livmodern av att plocka svamp.

Hoppas på sol imorron, tyckte det såg bra ut för södra delen av landet iallafall.

Tjingelingen från Rantamor.

Rantamor sa...

Någongång vill jag också se pride-paraden det ser ju så himlans kul och färgrikt ut, men nu är jag ju nöjd att du hade fotat så att jag fick uppleva lite jag också.

Tack och tjingelingen från Rantamor.

Stare Ström sa...

Gillar att få följa med på dina rundturer, både igår och idag!

Guldkryckan sa...

Regnade här i morse med..fast det ordnade till sig.

Jo..många industrier som lagts ner..andra har ploppat upp...ja...tidens gång antar jag..eller girighet...jo...lite så har det nog varit ibland...tyvärr.
Men visst var det fint förr...SKF här har ju gamla bilder ute och historik...jösses va utvecklingen har gått framåt iallafall.

Ha nu en underbar fortsättning på kvällen..här är det "Tunnelbanan" på femman som gäller ;)

Anonym sa...

...undrar vart min kommentar tog vägen ?? Nu minns jag inte vad jag skrev men deet ingick iallafall att jag gillar att följa med på dina utflykter även utanför huvudstaden.

Fick en varning nu att "URL ends with an invalid top-level domain name" så jag får väl vara anonym då.
Anita-Malta

Lissen sa...

Härligt att göra utflykter i sin egen stad. Man upptäcker ofta något nytt

KajsaLisa sa...

Fina bilder från fabriken speciellt hjulet gillar jag.Synd att tillverkningen är nedlagd, det känns lite Skansen över det.

Geddfish ♥ sa...

Kort o koncist = härliga bilder.
Polishuset var kul!

Olga T sa...

Finns så mycket att se i vårt land! Gillar den röda lampan på polishuset!

Ama de casa sa...

sv: Jag funderar på att lägga ut bilder på mitt "tjusiga" ärr. Men förra gången blev det många glää och urk hur äckligt det var med såna bilder - och då var dom fyra små rackarna bara en västanfläkt mot ärret jag har nu.
Och tål man ärret så kan min mage få det att vända sig i magen på vem som helst... :-D

Eva Trillian sa...

Tur att regnet kom igen innan ni hann bli bortskämda ;) Men - hoppas den kommer tillbaka lika snabbt!
Tack för rundturerna i bygden kring dig :) roligt att se lite mer av Sverige!

Guldkryckan sa...

SV: Man kan tydligen hänga kläderna vid sidan på bänken där.
Ja du..praktikanter är bra att ha...men idag kom den ordinarie bibliotikarien tillbaka, det är således hon som ska instruera honom.
Får försöka hitta nåt annat att ösa min energi på...har tusen ideer som alla innebär att sitta ner bekvämt och ta det lugnt ;)

cat sa...

Man riktigt känner solskenet i dina bilder :-)
Det caféet ser verkligen urmysigt ut. Kanske var de stora fåglarna upptagna med annat just när ni var där ;-)

Den lilla växten hos mig är en harsyra och smakar syrligt :-)

Susanne ❤️ sa...

Då var du på min sida av stan ;)
Bor dock ca 3 mil längre ut i skärgården ...
Kram

anemonen sa...

Kul att känna igen sig i dina bilder här för där har jag varit några gånger dock inte på det fiket och museet har jag besökt en gång. Själv har jag ett par parianfigurer från just Gustavsberg eller kallas det som precis som Karlskrona porslinsfabrik - pottfabiken- ? Nåväl en vacker lykta utanför polisens högkvarter är inte att förakta för den gör sig bra på bild, och fåglarna kan det möjligen vara pilfinkar? De är som hökar runt fiken här nere i söder.

Carita sa...

Café Tornhuset är fint! Gillar också fabrikens tegelvägg!