lördag 7 oktober 2017

Lördagscitat


Den pampiga ingången till klostret med stor innergård. Ni ser backen va*?


Några byggnader på den stora tomten. Alla tillhör klostret.


Den Heliga Birgitta herself i den stora innergården.


Ingen trädgårdsmästare här inte. Nunnorna utför trädgårdsarbetet alldeles själva...

Citat: Friden är den innersta dygden och den viktigaste.

Källa: Michel Östlunds bok ”Heliga Birgittas Citat”

Nu kommer ni säkert att bli totalt chockade att jag valde ett citat av den Heliga Birgitta, för jag är ju så långt ifrån religiös man kan komma. Anledningen är att vi ju igår redan var i Djursholm och att maken häromdagen hade sett vad han trodde var en nunna i Täby Centrum. Nunnan var inte klädd i ”traditionella” kläder utan i en grå dräkt med ”en hjälm med ett kors” på huvudet som han uttryckte det.

Nyfiken
Då vi är aningen nyfikna av oss började vi googla och kom till sist fram till att nunnan måste ha varit en av Birgittasystrarna som bor i fashionabla Djursholm. Mitt bland villorna som de flesta av oss bara kan drömma om, finns det ett katolskt(!) kloster med gästhem till ett värde av gissningsvis minst 30 miljoner kronor…

Reträtt och äldreboende
Birgittasystrarna måste ju såklart dra in pengar. Så de erbjuder både reträtt och äldreboende. Om ni känner för en reträttvistelse eller ett äldreboende så är det bara att boka in sig. Men om ni siktar in er på äldreboendet så kan jag tala om för är att ni måste vara extremt vältränade. Stället ligger nämligen nästan högst upp på en av Djursholms längsta backar. Närmaste butik för att inte tala om Systembolaget ligger några kilometer bort;-)

Det är Marie i Skrifvarstugan som har uppfunnit Lördagscitatet.

20 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Chockad och chockad. Man kan väl vara nyfiken, eller? Man behöver inte vara svart eller vit, ateist eller religiös osv.

Intressant reportage! Får mig att minnas min härliga vistelse på Vadstena Klosterhotell för drygt två år, sen tillsammans med Sarah. Ett "vanligt" tjusigt hotell i unik miljö och med historiens vingslag.

Dessutom fanns Birgittasystrarnas gästhem att tillgå, ifall man hade velat leva klosterliv, vilket vi inte ville.

Meta sa...

Trodde först att du varit i Vadstena.... Men inga backar där inte. Väl värt ett besök om du inte varit där. Kloster kan faktiskt vara väldigt rogivande och sköna för en stressad själ.
Ha nu en bra fortsättning på helgen
Kram Meta

Annette sa...

Jag trodde att du varit i Norrtälje, men tyckte inte att klostret passade in bland de röda trähusen ;) I Finsta finns nämligen Heliga Birgittas Bönegrotta, så nästa tur kanske blir dit och sedan förbi Gottröra på vägen hem :)

Ditte sa...

Vad trevligt att komma hit igen. Här har jag många gånger varit på lyckade studiebesök med elever och både byggnaderna, trädgården och miljön är vilsam. Men ska en bo här vill det till att vara pigg öfr att ta sig hem om en är ute på vift. Backen är lång-

Och ditt citate gillades även den här veckan. Lite frid är inte så dumt. Om den är en dygd eller ej vet jag inte. Men fridfullt kan det vara helt oavsett.

Kolonilotta sa...

Extra passande eftersom Birgitta har namnsdag idag! 👍

Olga T sa...

Vad spännande! Tänk så mycket nytt det finns att upptäcka i vår närhet. Det där med kloster är så speciellt tycker jag, så omodernt på något vis. Förstår att det kan vara ett ställe för retreat då det känns som ett ställe som är lite "utanför" samhället. MEN jag vet att de som är i kloster gör mycket gott för människor. Så inget om det. Bara det att företeelsen inte känns 2017, och det kanske är bra. Snuttrade jag in mig nu?

Husbilen-Ellen sa...

Kul att lära sig något nytt. Trodde bara Birgittasystrar fanns i Vadstena och vid Omberg. Jag var med om retreat 1999 i Vadstena och den upplevelsen är fortfarande väldigt tydlig efter så många år.

Meta sa...

Hej svejs. Jo purjolöken går att frysa hackar den i burkar och rödbetorna kokar jag och lägger in i burkar om det blir nåt kvar, vi gillar nykokta med fetaost mums. Har en jättebra tempererad källare i vårt hyreshus där jag kan förvara mycket av mina skördar.
Ha det gott och njut höstens alla fina färger
Kram Meta

Emma, Sol som sol? sa...

Såg att Kolonilotta hann före, drt är Birgittadagen i dag så det är ett passande inlägg. Och varför har jag då koll på det? Jamen jag har ju namnsdag! Grattis till mig!

nalta norrland sa...

Precis som Gerd skrev här ovanför så behöver ju det icke vara svart/vitt ateist/religiös, ibland snubblar man in på okänd väg ;-)

Tänkte Vadstena jag oxå... ha läst om retreat,
men det känns icke som min grej ;-)

Just nu har vi + 2 och regn,
risken finns att det fryser på å blir halt,
alternativ kommer snö.

nalta norrland sa...

svar
Plättlätt :) Elin står framför huset
där C & R hyr en trerumslägenhet,
C själv står alltså på "gårdsplanen",
jag står med ryggen mot husets ingång :)

Huset där C & R bor består av kontor på nedre plan
å två lägenheter på övre plan.

De bor väldans centralt.

Hus i Åsele är icke speciellt dyra,
efterfrågan är mindre än utbudet så yes det är köparens marknad.
För typ 300 000:- får Du ett fint hus.

nalta norrland sa...

Konstigt inlägg... hur tänker Du då 🤡😜😆

Anki sa...

Chockad blev jag inte ... men lite förvånad :) Klart man måste vara lite nyfiken, annars får man inget veta!
Bra citat ... perfekt kombo med klosterbesök.

Ama de casa sa...

Lite överraskande med klosterverksamhet just där. Men kyrkan brukar ju ha gott om pengar. Eller brukADE i alla fall.

Det brukar vara väldigt fint i kloster. Jag vet ju det eftersom jag själv har gått i kloster, och hoppas att jag får gå i kloster igen nån gång. Ja, alltså vandra omkring (och helst även bo) i paradorer som är belägna i gamla klosterbyggnader :-)

Ha en finfin söndag!

Anni sa...

Hade ingen aning om att det fanns ett kloster där, men så är jag ju inte vidare bevandrad i Djursholm heller. Intressant att ni fick gå in på gården och se er omkring, min uppfattning är att kloster brukar vara stängda för allmänheten. Men det kanske bara är ute i Europa? En väninna till mig brukar ta en vecka på kloster varje år för att bearbeta sin sorg och komma vidare i livet. Hon är knappast speciellt troende, men mår bra av lugnet.

Intressant inlägg!

Stare Ström sa...

Det kände jag inte alls till! Intressant. Har sett det i Vadstena, men i Djursholm!

Klimakteriehäxan sa...

Tänk att jag fick till ett citat till lördag - och redan söndagsskyltat!

Steve sa...

Klosterliv har jag aldrig övervägt.

Anders W sa...

Oj, och jag som trodde du varit där?!

Eva Trillian sa...

Att vara nyfiken är att leva :)
Tycker det är trevligt att du håller igång lördagscitatet!