fredag 6 oktober 2017

Besök på ett elverkJo, maken och jag besökte faktiskt Djursholms Elverk idag. Nu är det inte så mycket kvar av det som fanns där 1909 när det byggdes, men jag blir alltid så glad över när man bevarar dessa vackra tegelstensbyggnader. Dessutom bjöd lokalernas ”innehåll” på några riktigt positiva överraskningar. Enjoy!

Elevverket Danderyds Enskilda Skola
I den högra delen huserar idag Elevverket Danderyds Enskilda Skola. Den besökte vi inte, då det räckte gott och väl med ljudnivån på den stora rastplatsen.

Café och klädbutik

På bottenvåningen finns en otroligt mysig restaurang samt en klädesbutik. Den sistnämnda besökte vi inte heller. Vad gäller restaurangen så noterade vi att ”dagens lunch” i form av svensk husmanskost gick på 90 kronor, vilket är mycket prisvärd. Men det sägs ju att Djursholmsborna är ganska snåla;-)

Antikaffär

Övervåningen bjöd på dagens största överraskningar – en antikaffär och ett galleri. Antikaffärer brukar ju ofta visa upp ett ”ordnat kaos”, en massa damm och en unken lukt. Räven Antik däremot är nog den finaste antikaffären jag någonsin besökt. Strukturerad, otroligt läcker display och kliniskt ren. Ägaren Theodor var dessutom väldigt sympatisk.

Galleri


Galleriet bjöd på olika schatull och en koffert. Ni ser väl de röda plupparna!? Jo då, strålande åtgång på schatullen. Kul! På väggen hängde målningar av en konstnär vars namn jag har glömt.

PS. Fick bara fotografera enstaka objekt/grupper. Tilläts inte att ta kort på ”helheten”. Fick inte heller fota målningarna utan konstnärens tillstånd. Lite synd kan jag tycka. DS.

17 kommentarer:

Olga T sa...

Spännande ställen det finns att besöka! Ibland undrar jag varför man inte får fotografera. Kan det vara något annan än gratis reklam om man fotar? Skrattar lite åt GB-gubben, han känns lite felplacerad där, men ser så lycklig ut ändå :)

Geddfish ♥ sa...

Intressant!
Sånt där gillar jag också att kolla på. Och vill gärna fotografera.
Jag har ju fotat allt möjligt, men sällan blivit förbjuden. Jo, i whiskydestilleriet i Wales fick vi stänga av både kameror och mobiler. ??
Måste ju googla på detta märkvärdiga, då det exempelvis var fritt fram att fota Lars Lwrins tavlor mm.
http://www.kamerabild.se/nyheter/foto/fyra-omr-den-med-fotof-rbud-annars-fritt-fram
Tja, vad säger man om övrigt?

Ditte sa...

Vilket trevligt besök på Elverket i Djursholm. Jag hade inte ens en aning om att detta fanns. Så nu har mina vyer vidgats.

Lite snålt där vad gällde fotandet! Kanske trodde de bestämmande att vi som läser skulle sitta hemma i vrårna och smygtillverkka prylar...
Vet inte om de har rätt att föbjuda en att ta fotografier, men inte roligt att bråka om en sådan sak.

Men jag vet att en hel del museer världen över har fotoförbud. Inget en kan påverka direkt.

KajsaLisa sa...

Kollade in länkarna, mycket roligt att titta på. Du hittar alltid en massa roligt, tyvärr blir det aldrig av att man besöker det men det där skulle jag vilja kolla in närmare.

KajsaLisa sa...

Just det, glömde en sak, kolla klockorna hos Ur och Penn eller Stjärnurmakarna. Köper du en s var noga med att dom ställer in den och se till att du får med en manual.

Anki sa...

Spännande utflykt och ett fint gammalt hus. Visst blir man glad när dessa gamla hus får finnas kvar! Ser ut som en fin och trevlig antikvitetsaffär - synd att du inte fick fota. Jag fick en förklaring i en liknande affär en gång - de vill inte att man fotar vad som finns i butiken p.g.a att de är rädda för inbrott... hm...

Steve sa...

Kul ställe och vacker byggnad. Fotoförbudet tycker jag bara är fånigt.

Olga T sa...

sv: visst såg jag fågeln och log :) Den är så söt. Jag har själv en svart.

Ama de casa sa...

Jodå, dom röda plupparna såg jag först av allt på dom bilderna ;-)

Vilken vacker byggnad! Men skumt med ett halvt fotoförbud? Du kunde väl ha gjort ett tjuvsvep över hela stället inklusive väggarna... Fast han läser säkert din blogg ;-)

nalta norrland sa...

Väldans fin byggnad, gillar gamla hus, de är så mycket finare än de moderna, nybyggda skapelserna som oftast ser ut som lådor ;-)

Att inte få fota... känns ju lite skumt,
okey att man icke får det på gallerier där tavlor liksom ställs ut... men på en antikaffär.

Ja ja det är mycket med det jordiska som man inte alltid förstår ;-)

nalta norrland sa...

svar
Jo tack, jag har tyvärr fortfarande ont, svullnaden utvändigt har dock börjat gå ner, inte längre hamster-kind ;-)
Förhoppningsvis blir det om inte bra så i alla fall bättre innan måndag, jag skulle ljuga om jag påstod jag kände nån lust att åka till Sjukhuset.

Anita-Malta sa...

De är så fina dessa gamla tegelbyggnader och att de bevaras känns värdefullt. Inte bara för våran utan även för kommande generationer. Ja, nu har jag ju faktiskt uppnått den ålder där jag inser att livet inte varar för evigt ;-)
Snyggt presenterat från både ut- och insidan. Kanske lite synd att du inte fick fotografera mera men det här räckte iallafall till ett givande inlägg!

Nu ska jag bevisa att jag inte är en robot!!! Vet inte varför för jag känner mig inte som en robot och ser inte heller ut som någon, men det vet ju inte "blogspot" :-S

Carita Liljendahl sa...

En sådan fantastiskt ståtlig tegelbyggnad! Jag älskar sådana.
Och bra att historia finns dokumenterad.

Husbilen-Ellen sa...

Så härligt att upptäcka nya gallerier/kostaffärer. Synd bara att du inte fick dela med dig av tavlorna.

Anni sa...

Gedigna och vackra tegelbyggnader har en alldeles speciell aura - de är så vackra! Mycket intressant blandning av verksamheter i det gamla elverket, tycker jag.

Unknown sa...

Tack för den fina kritiken och din trevliga blogg, hoppas ni kommer igen/ Theodor , Räven Antik (konstnären heter Markus Lindmark)

Unknown sa...

Jag ska förklara fotoförbudet. Det är igentligen för att det i moderna tider går att se allt på nätet och att vissa nöjer sig med det, om de redan sett det på nätet. Min butik ska vara rolig att komma till för att se helheten live så att säga. Tack igen / Theodor