onsdag 9 december 2015

Två julmarknader

Idag bjuder jag på ytterligare ett ”juligt” inlägg – som vanligt med mina personliga åsikter som ni får stå ut med;-)

Julmarknad på Stortorget

Julmarknaden på Stortorget i Gamla Stan har funnits sedan 1837 enligt marknadens hemsida. Om det hade funnits internet och hemsidor på den tiden så är såväl marknadens 41 bodar samt marknadens webbplats utmärkta exempel på hur det kunnat se ut för nästan 200 år sedan. Hemsidan är under all kritik och marknaden ett väldigt sorgligt och trist ämne med så gott som bara skräp till försäljning. Suck!

Nobelmuseum

Det var en himla tur att det fanns underhållning på marknaden. Dessa sju tjejer sjöng egna tolkningar av kända julsånger vid Nobelmuseums entré. Å de var otroligt duktiga. Den enda behållningen av den marknaden kan jag säga. Åsså fick jag ett leende av tjejen til höger också:-)

Riksbron

Nästa anhalt var Sergels torgs julmarknad. Vägen dit från Gamla stan går över Riksbron där det blåste rejält som ni kan se.

Sergels torgs julmarknadSergels torgs julmarknad på Plattan har piffats upp – rejält. Alla skräpiga tält och bodar är borta och har ersatts med enhetliga paviljonger. Även utbudet har ”skärpts” en aning. Mindre tingeltangel, betydligt mera ”exotisk” mat, som jag dock inte har testat, samt några "icke-juliga" utställare, som jag heller inte tittat närmare på än. Maken och jag var nämligen djupfrysta efter långpromenaden från Hornstull. Men jag lyckades i alla fall med att få skarpa bilder trots att jag skakade av köld;-)

20 kommentarer:

Susanne sa...

Tycker att det är mest krimskrams på julmarknader, så tydligen finns det hopp ;)

Carita Liljendahl sa...

Undrar om det på riktigt är vanligare med rejäla gammeldags julmarknader på mindre orter? Kan ha fel. Men känner att vi har en drös av sådana i mina trakter, troligen också på mindre orter i Sverige.

Kolonilotta sa...

Har varit på julmarknaden i gamla stan EN gång.
Och det räckte.
Fy va tråkig den är.
Då var det trevligare på vägen dit, att stanna till och titta in i alla småbutiker.
Hoppas ni har tinat upp där hemma nu.
Ha en fortsatt skön kväll.
Jag säger god natt nu! :)
Kram

Rantamor sa...

måste börja med att berätta att den där Fred Johansson är en av Sveriges bästa sångare. Vi har en cd med honom där han sjunger reaggie och det är nog det bästa han har gjort tror jag. Prova googla å se om du hittar den skivan.
Jag är så impad över att det är så många ljusslingor där i Stockholm när det är december, tur att ledlampan finns som inte drar så mycket ström.
Så snällt av tjejerna att underhålla på marknaden.
Och så gillade jag tomten som skulle ut å pimpla fisk...hahaha

Tjingelingen från Rantamor.

Ditte sa...

Tack för dina vackra bilder! Jag nöjer mig med dem. Är inte mycket för några julmarknader över huvud taget. Oftast brukar jag passera den i Gamla Stan och den på Sergels torg, men bara passera. Det som däremot nu i december är mysigt med Gamla Stan är den lucköppning, "levande adventskalender" som sker varje kväll och på olika ställen. DEt kan vara dikter, julsånger, kåserier, historisa berättelser, musik eller annat och ofta framfört av artister/skådespelare eller fol som bor i Gamla Stan. Verkligen trevligt!
En rejäl promenad fick ni och jag kan förstå att du var stelfrusen. Men fotona blev väldigt bra.

Ulla Maria sa...

Tack för titten runt huvudstadens julmarknader. Trots de fina bilderna känner jag mig inte så sugen på att besöka marknadsstånden. Tror att även jag skulle finna de sju sjungande tjejerna som den stora behållningen. Det ser ut som om de bjuder på spontan sångarglädje.

Comsi comsa sa...


Tack fina att jag fick se detta för någon ingång in till smeten blir det inte..

Kramen ❤

N sa...

Himla mysigt med julmarknader!

KajsaLisa sa...

Jag har missat alltihop, väntar med att åka in till stan till efter trettondagen. Men du fick fina bilder på din promenad i alla fall.

Marina sa...

Lite krimskrams hör väl till på något vis, men att blanda upp det med annat, typ mat, är väl en bra idé. Sedan tycker jag det är lite mysigt med "lite gamla bodar" och inte bara nytt och flashigt. Men som sagt, det ena behöver ju inte utesluta det andra...

Monica sa...

Ja du julmarknaderna är inte vad dom
varit och i år infinner sej inte julkänslan här.
Fina snöfria bilder och jag förstår att ni var
frusna, ett glas glögg hade nog suttit fint;-)
Ha en bra dag

Anki sa...

Julmarknaderna i storstaden känns inte så lockande, men trevligt med tjejerna som sjöng :) Du lyckades i alla fall få till himla snygga bilder... snyggt med alla ljuskedjorna diagonalt över torget...

Eva Trillian sa...

Julmarknader kan verkligen e olika ut. VI går på en. Samma varje år :) En bra och trevlig sådan - då räcker det! De har brända mandlar,så den är garanterat bra ;) Gamla Linköping - dit ska du första advent nästa år ;)

Hanneles bokparadis sa...

Tack för bilderna!

Steve sa...

En julmarknad i Gamla stan torde ha alla möjligheter att vara nåt extra. Skandalöst då att ett så sunkigt arrangemang får fortleva.

Ni sparar då inte på ljusslingor där i storstan.

Här på Getingstorp ska traditionsenligt julgranen kläs på söndag/Lucia.

Ama de casa sa...

Oj vad fint det såg ut att vara på den vanligtvis så trista plattan! Gillar dom där slingorna skarpt :-)

cat sa...

Undviker med flit allt vad julmarknader heter i år. Tycker som du att det mest är krimskrams eller saker man varken behöver själv eller vill ge bort.
Du lyckades väldigt väl med din fotografering! Kul med det glada tjejgänget som gjorde sig fint på bild.

Susjos sa...

Stockholm är underbart upplyst i december! Men ack så mycket folk- man ska nog vara inne i stan tidigt! Har varit i gamla stan en julmarknad- så mycket folk, man stod still på Västerlånggatan..snacka om packade sillar!!!
Fina foton!

Unknown sa...

Jag tycker du jobbar mästerligt med att få till julstämningen här i bloggvärlden. Jag känner av att det faktiskt börjar närma sig. Tack Bp
/Kiki

husfruns ordskåp och färgpalett sa...

För flera år sedan besökte jag julmarkanden i Gamla stan. är ingen marknadstyp direkt heller men tack ändå!