fredag 25 december 2015

Julveckan – facit


I år är det första gången på fem år som vi är hemma över jul och nyår, och vi kunde inte ha valt ett bättre tillfälle med tanke på att temperaturen ute påminner mera om Påsk än om Jul. Ändå känns det ”konstigt”, för egentligen tycker jag att den här bilden säger allt:


Grönt och soligt


Det har inte bara varit en grön julvecka utan det var varmt (7-13 grader) och soligt i stor-Stockholm också – varje dag den här veckan faktiskt. Jag tackar! Bilden visar julbelysningen på Sergelgatan och de maffiga Hötorgsskraporna.

Hötorgshallen

Hötorgshallen levererar som vanligt! G Nilsson Livs julskinka hade, när den fortfarande satt på en gris, en lycklig uppväxt på en gård i Skövde (av alla ställen). Skinkan var utomordentligt saftig med perfekt sälta. ”Havets läckerheter” hos Hav var som vanligt utsökta. Med andra ord så förtog vi oss absolut inte och slipper äta rester i form av skinkmackor och/eller Pytt i panna till Trettondagen.

Julstress

Kan bara konstatera att julstressen verkar ha avtagit rejält under de senaste fem åren då vi inte varit i Stockholm. Det var varken trängsel i gallerior eller långa kassaköer hos den lokala ICA. De längsta köerna och största trängseln upplevde jag i Hötorgshallen, å där var det absolut inte värre än på en vanlig lördag. Eller jo, hos Finska Butiken då kanske.

Mellandagsrea

Den här bilden har absolut ingenting med rean att göra. Kan bara inte låta bli att visa upp makens julklapp - en grytvante (i rätt färg;-) )som han fick av sin syster. Maken är barnsligt förtjust i Doctor Who. Denna Dalek lär bli väl använd, jag lovar. Saken bredvid, även den i rätt färg fick jag av favo kollegan Yvonne. En liten sak som blir stor när man packar upp den - en kasse. Den är även utrustad med en LED-ficklampa som antingen blinkar eller har fast sken. Suveränt! 1 000 tack Yvonne:-)

Kommer ni ihåg det där med Mellandagsrea?! Den är ett minne blott – åtminstone i många butiker i Täby Centrum, där ”Dan före dan före dan…rean” redan började den 21 december. Det gäller ju att bli av med alla vinterkläder/-skor som är kvar på hyllorna efter den varma december månaden. Snopet för alla som köpte sina mjuka klappar långt i förväg kan jag tycka.

Med facit i hand säger jag ändå: hemma bra, men borta bäst!

15 kommentarer:

Steve sa...

Instämmer till fullo. Ja, kanske inte till fullo, men ändå. Borta bra, men hemma bäst.

Ditte sa...

Reor är aldrig något för mig! Har inte förstått vitsen att trängas i onödan bland en massa saker jag ndå inte vill ha.
Täby C var ju föredömligt före sin tid med rea på det som är kvar av vintersaker.
Hötorgshallen är alltid trevligt, men när jag var där dan före dan så var det mer folk än en vanlig lördag. Men många var nog lediga. Och att köa där är ju lite annat än att köa på rea. Här får man ju ia alla fall något gott för pengarna.
Vilken härlig grytvante! Praktisk och annorlunda och din väska skulle jag också gilla. Alldeles säkert!
Vi har ju firat många jular utomlands, mest i Thaoland och på Teneriffa men nu sedan ett par år med barnbarnen ganska små så känns det bra att vara hemma. Dessutom fyller döttrarna år den 2/1 och ena barnbarnet den 12/1....Men vem vet vad som händer nästa år...Här är allt möjligt. Nåja, det mesta. Och för oss är ju resa ett sätt att leva.
God fortsättning och trevlig kväll!

Ama de casa sa...

Det där sista kan jag instämma i, fast just julen tillbringar jag helst hemma nuförtiden. Åka bort kan man göra andra tider på året. Av dom 12 jular vi har tillbringat här (jösses vad tiden går!) har vi bara behövt äta jullunchen inomhus en enda gång. Julvädret brukar visa sig från sin bästa sida - så även i år :-)

Ulla Maria sa...

Lämnar gärna Sverige under vintern. Om det sedan är på julen eller vid ett annat tillfälle spelar mig inte så stor roll.
Här på västkusten var solen framme en liten stund innan det blåste in nya mörka regnmoln. Mycket nederbörd har det kommit.

Beppan sa...

God fortsättning på julen! Här har vi firat en lightvariant på hemmaplan. Bara det allra viktigigaste i matväg. Lugnt och skönt f ö. Ingen trängsel vare sig till matköp eller klappköp. Det senare minimerat till det absolut nödvändiga.
Julafton firade vi i förväg i förra vecka med barn och barnbarn. Enda chansen att få rå om alla tillsammans.
Fick jag bestämma så skulle vi skrota julen och befinna oss där vi fick njuta av sand mellan tårna.
Kanske det blir av framöver....
Kram :-)

Lissen sa...

Lite overkligt varmt just nu. Tänker lite grann på våren och får det komma medelhavsvindar. Längtar att för första gången vara i kolonistugan på vårkanten. Hur kommer det sig att ni inte åkte utomlands det här året, Beate.

Just nu viner det utanför fönstret. Pratats om stormvarning. Får se hur det blir.
Ha en fortsatt trevlig helg, ni två

Susjos sa...

Vilka trevliga julklappar ni fått! Nej, rean struntar jag också i, trängas bland folk gillar jag inte.
Jag gillar ju också att resa, men har faktiskt inte provat på att vara borta över julen ännu- men än är det inte försent!

Tack igen för snön utanför mitt fönster, hur coolt som helst!!!

Marie i Skrifvarstugan sa...

Önskar dig en GOD FORTSÄTTNING ! Du bjöd på fina bilder från Stockholm - min hemmaplan, så att säga :)
Har nog hellre sand mellan tårna än vit snö. Kanske det får bli så nästa år.

Anki sa...

Härliga bilder... blå himmel känns väldigt bra!
Bryr mig inte om reor... vare sig mellandagsreor eller "före dopparedanreor" - avskyr att trängas med folk!
Riktigt häftiga julklappar!
Vi vill nog helst fira julen hemma... så tråkig är jag...
God fortsättning!

FREEDOMtravel sa...

Ni har ungefär samma erfarenhet som vi, dvs jul hemma för första gången på länge. Att köpa delikatesser på Hötorgshallen till jul låter inte alls dumt, inte minst med tanke på resterna! Jag Jan uppskatta en del julmat, äter till exempel sill väldigt sällan annars och gillar Janssons! Men resterna kan bli ett gissel ibland... Nästa jul vi är hemma ska vi satsa på julbord med delikatesser har vi bestämt! ;) PS. Min bror är sju år äldre än mig, men den riktiga sladdusen i familjen är lille Viggo. Han är 1 år och storebröderna är 14 och 16 ;)

Geddfish ♥ sa...

Sand mellan tårna, är oslagbart!
Julklappar i rätt färg, folk är snyggt dresserade, fiiint!
Jag har inte jagat julklappar, jag har inte brytt mig om rean. Kanske går ut idag en sväng bara för att se.
Jo, visst hade jag med julklappar till Värmland och den ena stickade jag färdigt där uppe ;) - raggisar.
Ha det riktigt skönt på Annandagen. Kramar! ♥

Eva Trillian sa...

Kan man lita på en kock vars syster associerar hans matlagning med ordet EXTERMINATE? ;) Eller ... det kanske inte var så hon tänkte *S*
Snygg var den i alla fall!
Jul hemma i värmen - så när bär det av? För ni är väl inte hemma hela kalender-vintern?
Kul att du tog dig tid att svara på de 20 snabba :) Väldigt olika, men ändå inte - som sagt!

Carita Liljendahl sa...

Då jag bodde i Stockholm 1998 blev Finska butiken i Hötorgshallen en räddning när längtan efter HK:s blå länk hade vuxit sig enorm... :-)

Annars är ju inte köer och trängsel nåt man saknar, och inte saknar jag snö heller :-) Har också hellre sand mellan tårna.

Susanne sa...

Tycker att det är Rea mest hela tiden.
God fortsättning

Annette sa...

God fortsättning till dig!

Vad kul att få så genomtänkta julklappar, då vet man att personen velat göra mottagaren glad :) Själv började jag planera för julen redan i höstas, så jag har inte känt något stress alls, jag var till och med så avslappnad på både julafton och juldagen när vi hade gäster här, att jag glömde en del av vad jag planerat, men det märkte ingen och då har jag ju idéerna (och faktiskt presenter också) kvar till nästa jul ;)

Vad kul att ni lagade skinkan på samma sätt som jag, och ekologisk dessutom! Jag köpte en fyra kilos skinka och den är slut nu. Men vi var ju åtta personer på julafton och tio personer på juldagen, så det är inte bara vi som proppat i oss, även om den blev väldigt mör, saftig och god :)