tisdag 8 oktober 2013

En konsults egenskaperKonsulter hyrs in av företag för att göra vissa jobb som företaget inte mäktar med eller saknar kompetens för. Det låter bra. Här tänker jag delge er mina observationer som jag gjort under många år baserade på olika konsultuppdrag som täckt det mesta.

1. Konsulter har alltid ett leende på läpparna. De vänder allt till något positivt även om en tsunami står för dörren.

2. Konsulter är väldigt nyfikna, vilket ingår i deras jobb. Alltså ställer de många frågor som är så flummiga att de inte går att besvara.

3. Konsulter ger alltid svar på tal. Svaren är så utsvävande att man glömt frågan vid utläggningens slut, vilket är såklart meningen. Därmed undviker konsulten följdfrågor.

4. Konsulter är mycket angelägna att påpeka att man ska kontakta dom om man har fler frågor, vilket man låter bli enligt punkt 3.

5. Konsulter konstaterar ofta fakta som är solklara för alla. De gör de gärna flera gånger om, så att man till slut glömt allt som inte är uppenbar.
6. Konsulter har nästan alltid gått en till förskolelärareutbildning. Där lär de sig ett barns utveckling och hur det lär sig att läsa, skriva och räkna. Det måste de ha gjort då vuxna åhörare alltid behandlas som fyra- till fem-åringar. Här ingår utöver ovan nämnda punkter lekar och glada tillrop.

7. Konsulter är otroligt smarta! När konsultuppdraget är slutfört, skickar de en faktura till företaget som anlitat dom. Konsulterna får betalt inom 30 dagar, skrattar hela vägen till banken och låter någon annan ta vid när det ”riktiga” arbetet börjar. Vid det här laget har konsulten antingen blivit konsult hos ett annat företag alternativt bokat en resa till Cayman Islands.

Yrkesval i mitt nästa liv: konsult;-)

PS. Bilderna jag lägger upp har ingenting med texten att göra. De visar delar av Birkastan tagna från S:t Eriksbron en gråmulen dag i huvudstaden, där temperaturen var en all time high – 19 plusgrader:-) DS.


21 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Klockrent! Hade jag samvete för det (eller inte, som då kanske skulle vara fallet) hade jag banne mig blivit konsult!!

Rantamor sa...

Först måste jag be om ursäkt att jag inte kommenterat på ett par dagar, har helt bara läst och sen inte ens orkat trycka ned tangenterna på min dator.
Huvudet har varit så tomt som en kyrka om söndag...en å annan bokstav som glömts kvar i något hörn.

Så kan det bli ibland, har känningar av hösten och då sätter min värk in och sen har mina snorjuveler i Timrå smittat ned mig med hosta och lite feber.
Men inget att gnälla över.

Biblioteket som du hade fotat gillade jag, vet inte varför jag just gillar bibliotek men det är något visst med atmosfären där och alla dofter av böcker.
Och så att alla tassar omkring tyst och stilla.

I dagens inlägg funderade jag på alla dessa stora huskomplex du visar...
enorma alltså !!!

Och konsult är nog jag också...
en svampkonsult...eller ???

Tjingelingen från Rantamor.

LissenTo sa...

Ja hade man vetat så hade yrkesvalet var lite smartare och lättsammare.

Sade en trött Lissen.
Men ledig fre, lör sön , wiiiiiee

Freja sa...

Hahaha, jag skulle bli en perfekt konsult, jag har en gedigen floskelsamling att plocka ur, och självklara sanningar är ett av mina favvoämnen! Som Champagneexperten jag hörde på radio vid millenieskiftet. Reportern hade just fått veta det rätta sättet att öppna en flaska på och undrade om det ofta hände att det gick fel. Då kom det fantastiskt djuplodande svaret: "Om man gör rätt blir det sällan fel". Näähää?

Beppan sa...

Tack för tips! Där har jag min nya yrkesbana. Förskollärare som jag är så verkar klivet över till konsultbranchen vara given.
Betydligt mer lönande än att jobba i barngrupp. Där skrattar man inte särskilt mycket när löningen kommer....

Och du - mina bilder är fotade i Norska Bodö. 10 mil norr om polcirkeln. Du ser för det mesta på taggarna var jag håller hus.

Peranders sa...

Det känns nästan som om du haft ett möte med en konsult idag...

llh sa...

Hahaha du lyckas med en suverän beskrivning av mitt drömyrke nummer ett. Under punkt 7 kan jag bidra med ett tredje alternativ: de har skräddarsytt en välbetald glidartjänst till sig själva på företaget de varit inhyrda hos. Det har hänt flera gånger på mitt/mina företag.
Tack för att du föder mig med storstadsbilder! Där känner jag igen mig :) Du har såklart alldeles rätt - snart försmäktar jag av lappsjuka.
Och tack för att du fixar gott helgväder i stan till nästa helg då jag ska till 08 igen.

esterii sa...

Jag är också tyat ibland;)

Susjos sa...

Älskar dina bilder!! Stockholm i mitt hjärta ♥

PS. Just nu regnar det väldigt mycket här i förorten...DS

Anki sa...

Fantastisk målande beskrivning och helt sanslöst bra!
Ångrar djupt att jag inte blev konsult...suck...
Gillar dina bilder från huvudstaden - nästan så jag får lite lust att åka dit :)

Freedomtravel sa...

Mina gamla hemtrakter! Jag bodde i det fjärde huset vid bron, det du inte fotade (st eriksgatan 64) i åtta år. Tills jag träffade Peter. Eftersom han hade två barn kändes 22 kvm liiite trångt ;)

Ama de casa sa...

Hmmm... Jag som har varit konsult i många år (till och med dubbelkonsult, dvs egen konsult på ett konsultbolag) väljer att bara se en mening i ditt inlägg. Nämligen denna:

"Konsulter är smarta!"
:-)

PS: Jag var något som tydligen är rätt ovanligt - en arbetande konsult. Jag producerade en himla massa program som kundens kunder betalade för :-)

Hörni sa...

Hahaha, man anar nästan att du har något emot konsulter. ;)
Jag känner en konsult, undrar om han är sån på sitt jobb. :D

Härliga bilder som alltid!

Marit Johansson sa...

Din analys av konsulter är lysande.. det synd att jag är så dålig på ordbajsa annars skulle jag blivit konsult :)

KajsaLisa sa...

Skall du lyckas som konsult i nästa liv så måste du födas döv med väldigt stor käft :)
Snygga Stockholmsvyer förresten, visste du att Abba spelade in sina skivor i det gröna huset. Polarstudion låg där.

Monica sa...

HAHA ja du har så rätt, inte fanns det så många konsulter när jag var ung men livet funkade alldeles utmärkt utan dom;-)
Snygga bilder speciellt Tuloreklamen;-)

Margareta sa...

Hahaha, även om jag inte kan kalla mig för konsult så gör de det på mitt externa arbete - i och med att jag inte är anställd utan fakturerar dem - och en sak är säkert, jag dansar inte till banken - men skulle vilja.

Gillar till fullo din tolkning av konsulter och det är klockrent det du skriver. Att det sedan blivit "världens vanligaste" yrke att kalla sig, allt faller därunder på något sätt, i munnen hos många och gärna. =)

Nu har ju jag inte någon förskollärarutbildning och kan inte ordbajsa på det sättet och ser det som så, jag har fått uppdraget men det är mina uppdragsgivare som bestämmer - även om jag vill lite, bestämma alltså.

Ha det gott i den 19-gradiga värmen det har vi inte här för tillfället och tror inte att vi får det på några månader heller.

cat sa...

Gillar dina skeva byggnadsbilder! Kanske också ska bli konsult i nästa liv.
Vilken tur att du inte skrev något eh "olämpligt" hos mig :)

Ama de casa sa...

sv: Apropå monstertrucks så har jag skickat ett mail till dig nu. Om nu adressen blev den rätta :-)

Cyklister både ÄR farliga och lever farligt...

Susanne sa...

Hahaha, exakt min bild av en konsult.

Anni sa...

Som gift med en konsult måste jag tillägga att de alltid låter så övertygande att man tror dem fast de egentligen inte har en aning om vad de pratar om!

Och i det gröna huset hade pappa sitt första arkitektkontor efter Teknis!