fredag 25 oktober 2013

Besök i Riddarhuset


Graffiti årgång 1739. När drängarna som fick vänta på sina adlade chefer blev uttråkade ristade de in sina tags i pelaren. Observera galgen!


Några av de totalt 2 400 sköldar som hänger i Stora Riddarsalen.


En skulpterad elfenbensstol från 1625. Det var lantmarskalken som satt på den.


"Liggaren" med adelsmän från 1582.


Så här ser Adelskalendern ut 2013. Den uppdateras förresten vart tredje år.

Sociala medier
Igår kväll var chefen Håkan, kollegan Gabriella och jag på en guidad tur i Riddarhuset. En fantastisk 2 ½ timmes runtvandring i denna vackra byggnad med en ung, engagerad och entusiastisk. Fotografering var tillåten, men vissa föremål får inte visas i sociala medier. Ooooops. Facebook och bloggar räknas som sådana. Wikipedia är inget socialt medium. Därför fick jag inte använda wikipedianen Håkans fina bild på en vacker sköld till min blogg. Ni får inte heller se det enda riktigt lyckade fotot som jag tog av ett furstebrev från 1785 som aldrig har öppnats. Varför det fortfarande är förseglat har jag glömt;-)

Stolpar som har fastnat
Ska inte tråka ut er med en utläggning om riddare och adelsmän. Denna information kan ni hämta från Wikipedia. Men jag ska visa er ett antal bilder och öka er allmänbildning med några stolpar som har fastnat i min hjärna.

- Det fanns högadel och lågadel. Sedan fanns det präster och bönder och några klasser till, men de fick inte komma in i Riddarhuset.

- I den stora riddarsalen finns 2 400 sköldar upphängda på väggarna. Imponerande!

- Den svensk-franska arkitekten av Riddarhuset hann knappt börja sitt arbete innan han blev ihjälslagen med en pistolkolv på Stortorget i Gamla Stan av en viss Erik Oxenstierna. Varför kommer jag inte ihåg. Men hans son färdigställde i alla fall palatset år 1674.

- Om man har sin sköld hängandes i Stora Riddarsalen ska man inte gå i mördartankar. Och om man mördar Gustav III som Jacob Johan Anckarström gjorde, flyttas skölden genast till källarväggen.

- Det finns ett kvinnligt spöke på Riddarhusets vind. Guiden som jobbar är som forskare var helt säkert på sin sak, trots att byggnaden inte har ett vindsutrymme.

- I Riddarhuset finns världens näst största vapenporslinsamling.

- Det jobbar 8 ½ personer på Riddarhuset. Fyra och en kvart tillhör lågadeln. Resten är ”normala”.
Nu har ni fått lite fredagsmysläsning med många mediokra bilder och ett antal länkar. Ni lär sova gott ikväll;-)

16 kommentarer:

cat sa...

Tack för intressant historielektion och intressanta bilder. Skulle nog blivit lite tokig av att inte fotografera fritt, men jag förstår ju att man måste hålla sig till spelreglerna. Själv är jag nog så ofrälse man kan bli.

Margareta sa...

Tack för det, inte mycket jag visste förutom att jag kände igen ett flertal av namnen i liggaren - så visst har jag lite kolla på den svenska adeln. =)

Har inte gjort någon släktforskning men misstänker att min släkt inte finns med i varken tidigare eller senast uppdaterade adelskalender.

Nej, nu fortsätter jag med njutningen av gott rött - övergår snart till lite cider, goda ostar med både tunnbröd, pepparkakor och en marmelad - mums mums. Ha det lika gott som jag har i mitt fredagsmys, utan barn.

Kicki sa...

Spännande, spännande! Jag gillar det verkligen!! Trycker på gillaknappen och hade gärna varit med! Det är fredag...okej, du får en kram!

Kicki sa...

Tusen TACK för din kommentar...ja, du har ju sett många bilder av mina bilder och/men jag hade väl lite tur här!!

Eva Trillian sa...

Om jag ny tycker att ditt inlägg var spännande så är det väl fortfarande ingenting mot att fått ha vara med om vandringen: Lyllo! :) Det måste ha varit hur häftigt som helst!
Tack för att du delar med dig!

KajsaLisa sa...

Inte undra på att ståndsrikdagen avskaffades, inte öppna posten på 250 år.
kul ställe i alla fall, verkar vara värt ett besök. Apropå din förra
ommentar lågger jag in en Sahlinlänk för att vara rättvis.
http://kajsalisasblogg.wordpress.com/2011/02/26/kajsalisa-testar-vaskor/

Anna sa...

Godmorgon!
Spännande bilder och läsning!
Ha en bra lördag!
Anna

Della sa...

Mest spännande tycker jag faktiskt att första bilden är, som visar på vad vanligt folk sysslade med.

Svar: Jag har inte gjort något speciellt med bilden av min skugga utan den kom ut ur kameran så där. Vet inte hur det gick till. :)

Susjos sa...

Vet att jag också varit i Riddarhuset en gång för länge sedan, när jag gick på Röda Korsets ssk skola. Tror att någon i klassen var adlig, och därför var vi på besök där?! Minns bara alla dessa vapensköldar! Häftigt!

Ps. Var det i Birkastan jag var i går? Ingen aning :-) Var går gränsen? På Bagpipers har jag druckit en del öl, men inte ätit- måste prova alltså! Ds.

Anki sa...

Har aldrig varit där, men nu känner jag att dit måste jag nog någon gång... tack för intressant text, bra länkar och fina bilder! Synd att det var restriktioner...
Och du... du är ursäktad och förlåten :)

Freedomtravel sa...

Där har jag inte varit. Om och om igen upptäcker man att man missar intressanta platser i din egen stad. Också intressant att man inte får viss bilderna i sociala medier...

Ama de casa sa...

Vilken häftig rundvandring! Hur håller man reda på vad man får visa i sin blogg och inte, och vem bestämmer vad som är för hemligt för sociala medier? Det undrar jag det...
:-)

Rantamor sa...

Satt länge å tänkte på vad en latmarskalk gör....satt han bara där på stolen å var lat ???
Men så ser jag ju att det fanns en n inklämt där också...=)

Säkert en intressant rundvandring är man inte intresserad så blir man nog säkert det när man ser allt och får höra historien.

Spöket blev jag riktigt intresserad av...visste dom vem det var som spökade ???

Nej nu måste jag börja med lite matlagning och bakning för snart kommer familjen Stormfjäll med sina små prinsar.

Ha nu en trevlig helg B&R

Tjingelingen från Rantamor.

Guldkryckan sa...

Jo..folk har ju i alla tider ristat in sina "tags"..således ingen ny grej för vårt samhälle..fast samhället har ju utvecklats..så även alla "tags"...finns ju "tags" till och med i Egyptens pyramider..häftigt faktiskt.
Alla vill vi väl lämna några spår efter oss när vi en gång dör och kanske faller i glömska...alla sätt är ju bra utom de dåliga.

Kul att se hur de hade det förr på detta vis som du gjort, vi har vandringar av detta slag inom Göteborg också..spännande tycker jag.

sv: har jobbat med diagnostiserade barn vilka slåss som det värsta..mina nuvarande slåss inte..men nu slåss alla andra istället. :(

Monica sa...

Härligt att det fanns klottrare redan på sjuttonhundra talet;-)
En intressant rundvandring av det slaget är ju aldrig fel;-)
Ha en skön lördagkväll

Freja sa...

Härligt med lite infotainment så här på söndagskvällen!