torsdag 11 juli 2013

Upp till diskussion!


Idag tänkte jag att vi skulle diskutera fotboll. Eller nej, det blir ju ingen diskussion utan en analytisk monolog från soffan, men om ni kommenterar så kanske det kan blir nå’t ändå;-) Det gäller såklart de två första matcherna i EURO 2013 – Italien-Finland och Sverige-Danmark.

Några iakttagelser från matcherna
Jag gillar damfotboll skarpt – suverän teknik, inga fula efterslängar, inget tjafs med domaren, till och med målvaktsspelet som alltid varit den svagaste länken i damlag har blivit riktigt vasst. Det enda som det måste jobbas betydligt mera med är passningsspelet, som var uruselt. Och att missa två straffar i en och samma match är en lyx som Sverige inte har råd med om man siktar på titeln. Nå’t att sätta klorna i för Pia!

Några observationer från sidlinjen (=soffan)
Ögongodis
De flesta av Italiens manliga fotbollspelare är skitsnygga, vilket jag har jag bloggat om ett antal gånger. Det kan man dock inte säga om landets damer. Bortsett från att detta faktum inte har ett dugg med självaste spelet på planen att göra gillar jag en viss kompensation här. Italienskornas tränare Antonio Cambrini till exempel. Han var vänsterback i klubblaget Juventus och i det italienska landslaget. Han var snygg då och han är det fortfarande. Riktigt medelålders ögongodis. Läckert! Kolla bilden bara!

Foto: ivid.it

Häckar
Manliga fotbollsmålvakter är nästan alltid långa och smala. Kvinnliga ditton varierar i ”höjd” men verkar utmärkas genom ”väl artikulerade” häckar. Undrar hur det kommer sig;-)

Foto: UEFA, SVT

Gay
Många damfotbollsspelare är gay. Varför? Jag menar jag känner bara till en enda gay herrspelare (som öppet står för sin läggning) – Glenn Hyséns son Anton. Varför finns det inte fler gay spelare i herrlagen? Jag bara undrar. Vad tror ni?

18 kommentarer:

Susjos sa...

Det var verkligen ögongodis den där italienaren! Tack för den :-)

Såg faktiskt nästan hela Sverige matchen, och det var verkligen inte kul att de missade två straffar. Annars var det kul att se tjejerna spela, riktigt duktiga var de ( men kan bli bättre)
Har ingen aning om det verkligen är så att många fotbollstjejer är gay, fast man kan tro det! Och vad vet man om killarna i fotboll...? Fast troligen är det inte lika vanligt!

Anonym sa...

Instämmer i matchanalysen.
Å Cambrini ser helt ok ut...

Damernas häckar har jag inte kollat in och angående damers resp herrarnas gay-het, så vet jag inte...
Antingen finns det inte så många killar som är homosexuella som söker sig till fotbollsvärlden, eller så är de lite fegare än damerna med att erkänna sin läggning.

Kanske är det mer machojargong i herrfotbollsvärlden och det gör det hela svårare?

Varma solskenshälsningar från ex-SoF!

Peranders sa...

Det alltså så att många kvinnliga fotbollsspelare är homosexuella? Jag trodde det bara var en fördom.

Freja sa...

Jag har hört en teori om varför så många kvinnliga lagspelare är gay, men jag vet inte om det stämmer. Det var tränaren för ett innebandylag som tyckte sig ha sett ett mönster.

I yngre år hade de massor av flickor som spelade och kunde tas ut till laget, men någon gång under puberteten försvann en stor del av dem. Och när han frågade varför de slutade så handlade det om att deras pojkvän inte gillade att de var borta och tränade och spelade så mycket, pojkvännen ville att tjejen skulle hänga med honom i stället (och det ironiska i det var att tjejen skulle gå och titta på matcher som pojkvännen spelade i sin idrott...).

Den här tränaren menade att det övervägande var homosexuella spelare som stannade kvar och fortsatte träna för deras flickvänner ställde inte samma krav på dem att sluta som pojkvännerna gjorde på heterospelarna...

Jag har noll koll på om det här stämmer, men det är en intressant teori, som mycket väl kan stämma, jag upplever hela tiden att det i mycket större utsträckning som kvinnor anpassar sig efter sina män än tvärtom. Kvinnorna tar männens efternamn, tar hand om barn och hem i större utsträckning, om de flyttar så är det för att mannen har fått ett nytt jobb någon annanstans.

Självklart gäller det här inte för alla, men för tillräckligt många för att det ska påverka helhetsfördelningen...

Och för mig personligen spelar det ingen roll vilken sexuell läggning spelarna har, bara de själva mår bra och spelar bra!

Sv: Hahaha, nej, jag hade gärna avstått från rosetterna, men det är de priser våra katter fått i utställningen, så det är ungarna som vill att de ska hänga framme, katternas troféer...

Pumita sa...

Det där med gay låter som en ledande fråga... men jag sväljer kroken: jag tror att damer är mer "tillåtande" och så finns det kanske fler "kvarlevor" av hur fotbollsspelande herrar ska vara.

Nädu, jag blir inte ett dugg knäsvag av den där italienaren. Konstaterar bara att han behöver en ny skjorta, minst en storlek större.

Eva Trillian sa...

Fotboll - en värld som går parallellt med min. Aldrig korsas de.
Gillar kommentarerna du fått: Pumita som tycker att han ska köpa större skorta *S* Kan bara hålla med. Frejas tränares teori som inte låter helt ologisk och SoF´s kommentar om machoaspekten - ja, vem vet. Det kan ju vara ett fall av "det bara är så"!
Sv: Tack för din kommentar idag :) Jag hade inga förväntningar om kommentarer kring tid - men blev glad över din kommentar om det det blev. Tröstande på ett "matter of fact"-sätt. Gillas!

Della sa...

Jag är helt för att du visar ögongodis som detta. Tack så mycket. Och jag föredrar också större skjorta.

Guldkryckan sa...

Har inget intresse för fotboll alls egentligen..fast jag kollade sista halvleken där...var väl sådär...men visst är det ett helt annat upplägg än inom en match med herrarna...inga tuppar som springer omkring och spelar nåt annat spel än fotboll i form av tuppfäktning.

Men som sagt..mitt intresse är ganska svalt överlag.

Ja..varför har inte fler av de manliga fotbollsspelarna kommit "ut"? Bra fråga..kan det bero på att de är rädda att missta sponsorpengar/reklampengar?

Jag vet inte..men några fler borde det ju statistiskt sett finnas där.

Ha de bra nu BP...det ska jag. :)

Rantamor sa...

Jag tror att tjejer har lättare att visa sina rätta känslor, och därmed inte behöver låtsas eller ha någon underliggande fasad.

Killar är ju alltid så killar, tuffa och ännu mera tuffa.

Och jag tycker att målvakterna visst kan få ha lite stabilitet och lite rumpa,
duktiga är dom allt.
Och jag är allt glad att dom har lite muskler och hull så att det inte blir det där anorektiska betendet i fotbollen med.
Muskler och riktig mat, och ibland lite skräpmat med så att dom vet att livet ska levas inte plågas....

Kul att Norge å Island också spelade ett x, nu tror jag att Norge fick ett större motstånd än dom trodde.

Sitter nu å gluttar på Tyskland å Holland.

Saar: jag vet inte nå om hästkrafter på båten grannen hade men den hade nån getstråle...eller fårstråle....eller nått !!!!
Gick utav helvete han hade kört 86/kilometer i timmen...
fy vale att sitta me dådå !!!

Tjingelingen från Rantamor.

Rantamor sa...

Svar...ska det stå....

llh sa...

Ja här läser jag och lär, kan inte annat. Jo Anton har jag lyssnat på i något sammanhang, det borde nog fotbollsgrabbar också göra och karlen i bild är helt ok. Det var det hele :)

cat sa...

Hemskt ledsen men du förlorade mig vid fotboll ;)
Jag är nog den minst sportintresserade människan i Sverige. Finner det lika tråkigt oavsett om det är herrar eller damer som utövar sporten.
Hoppas dock att du får ett antal trevliga stunder i tv-soffan :)

Ama de casa sa...

Jag tror att herrarna är för fega för att komma ut. Tjejerna är mer öppna.
:-)

Inte utan min kamera sa...

Svar: Hon hälsar och tackar. Men hon trivs på tumblr.com och på instagram.com
Ha en fin helg!

Monica sa...

Det var en söt pojke något som till och med jag skulle kunna sätta tänderna i:-)
Dom kanske har mycket testoseron flickorna, vad vet jag;-)

anemonen sa...

Jo du det är ögongodis det. Jag gillar inte fotboll så jag håller mig till kommentar om mannen i fråga. Ha en fin helg.

Olga T sa...

Intressant att läsa dina tankar om damfotboll. Bra!

Marit Johansson sa...

Ingen aning om varför det är så. Det är ju samma inom Hockeyn tror jag, många tjejer som spelar hockey är gay men jag kan inte komma på en enda gay manlig spelare.. tänker att man nog måste vara väldigt stark som människa för att stå för sin läggning om man är manlig idrottare i någon sådan grabbig sport. Nu har jag inte någon stor koll varken hockey eller fotboll men det är min känsla i alla fall!