söndag 28 juli 2013

Rapport från Friends Arena och finalen i Euro 2013

Uppladdning
Fotbollstokiga kollegan Carola och jag tog oss ut till Solna i mycket god tid idag. Vi hade tänkt att ladda upp på Skytteholms idrottsplats med Fan club och diverse utlovade events. Förutom ansiktsmålning för småbarn, bordsfotboll och ett stånd med thai nudlar hittade vi inga arrangemang. Oooops. Alltså styrde vi kosan mot Solna Centrum för att äta lunch i stället.

I Sitas monter på Skytteholms IP fanns den enda roliga uppladdningen - en fotbollssko i papier mâché:-)

Vandring mot Friends Arena
Smarta som vi (ändå) är började vi vår vandring mot Friends i ännu bättre tid om man säger så. Lika bra var väl det, då det var väldigt varmt och 1,2 kilometer skulle avverkas. Att komma ”upp” på självaste arenan tog våra (näst-)sista krafter, då trappan upp var lång, väldigt lång. Men vi var ju så förväntansfulla att det skulle finnas några roliga jippon däruppe att vi flåsande liksom flög uppför de sista stegen.

Här gör Swedbank reklam för sig själv. Texten är ristad i betongen och permanent. Urdåligt tycker jag - inte budskapet utan reklamen!

Jippon och Cola
När vi hade vant våra vaksamma ögon mot grå asfalt med enstaka - då tomma – papperskorgar och två sponsortält undrade vi om det kanske skulle finnas något roligt inne på arenan. Innan dess såg dock Carola en Cola och jag en starköl modell XXL på våra näthinnor. Å visst fanns det ett (!!!) ställe som serverade både mat och dryck. Till och med en skolmatsal/kantin hade varit roligare att befinna sig i. Tråkigt är bra förnamnet och den enda ölsorten var av alkoholfri härkomst. Ni läser rätt! Inte ens lättöl serverades. Ingen festlig inramning att tala om alltså. Underkänd!

Matchen
Nu kunde det ju bara bli bättre, och det blev det! 40 371 åskådare bjöd på en röst- och färgstark inramning inne på arenan. 80 procent höll på Norge, som alltså definitivt inte kunde skylla 1-0 förlusten mot Tyskland på bristande stöd på läktarna. Norge fick två straffar som den utmärkta tyska målvakten klarade i Ravelli-stil. Ja, de fick ett mål underkänt också – normännen alltså. Tyskland spökar alltså också för våra grannar – när det väl gäller alltså.

Här ser ni inte bara de trista stolraderna utan även alla "stewarts" i orangea västar. De får ju inte titta på matchen utan måste fokusera på publiken. Men det fick i alla fall sträcka på benen då och då och ställa sig upp.


Det svenska landslaget hyllades med stående ovationer i pausen. Personligen tycker jag att matchen Sverige-Tyskland var turneringens bästa med bred marginal!

Till och från
Att ta sig till Friends Arena är krångligt. Att ta sig därifrån är så gott som omöjligt. Å nu var det ju ”bara” 40 000 personer som skulle ta sig därifrån. Då arenan tar upp till 60 000 åskådare är det en gåta hur de ska kunna ta sig hem. Logistiken är än så länge obefintlig och totalt underkänd.

T. v.: Det räcker faktiskt inte med en ynklig liten papperskorg när folk faktiskt vill slänga skräpet i stället för bara lämna det inne på arenan. T. h.: Ja ni ser ju själva hur 20 000 av de totalt 40 000 åskådare försöker nå pendeltågsstationen. Resterande 20 000 vandrade mot t-banan åt motsatt håll. Själv lyckades jag få tag på en taxi:-)

Sammanfattning
Självaste Friends Arena var en megastor besvikelse på alla fronter. Där fanns varken ett enda träd eller en bänk att sitta på utanför. Folk satt på ”plattan”. Inga lockande och färgglada tavlor eller annan utsmyckning. Interiören är lika trist som exteriören. Mörka gråblå säten med en och annan orange sits insprängd i. Vad är poängen? Efter bara några månader ser arenan redan sliten och trist ut. Det enda positiva jag kan nämna är att 40 tums displayen med utvalda repriser satt rakt framför oss.

Det blev ett långt inlägg. Jag förstår om ni inte orkar läsa det, men jag hoppas ni åtminstone gillar bilderna;-) Å ni som inte gillar fotboll över huvudtaget borde faktiskt älska inlägget;-)

Å det finns några skyltar med också - i fall Pumita gillar dom. Men det gör hon nog inte. För banderollen med det svenska landslaget kommer att reta henne lika mycket som den retade mig;-)

18 kommentarer:

Margareta sa...

Vad kul och jag hade gärna varit där, trots ditt tummen ner för arenan. Vi hade önskat få se en match här i Linköping men det sket sig, eller blev inget av med på ett bättre språk.

Även om jag inte är någon fotbollsfantast så, när det gäller och Sverige är värd så måste man (jag) åtminstone visa lite intresse - för det är kul.

Visst var ditt inlägg lång, för att vara du (inte jag), men det var en intressant beskrivning av arenan och jag hoppas att någon stadsplanerare läser det.

Ha det gott, oavsett om du börjar arbeta i morgon eller om semestern fortsätter.

Margareta sa...

Vad är det för fel på Mjölby? :)

Spelar de inte fotboll där? Hahaha ... Det är i alla fall vad jag tänker på när jag hör ortens namn och är det inte någon duktig sådan som kommer därifrån? Eller vad gör man i Mjölby? Inte vet jag men det är åtminstone andra gången jag besöker den lilla kommunen.

Ama de casa sa...

Att se idrottsevenemang live är alltid roligt - även om det nu råkar vara fotboll ;-)

Trist att arenan verkar vara så urbota tråkig, dock...

Ama de casa sa...

sv: Vi köpte ginen på WalMart - och nu är det mindre kvar i den... ;-)

KajsaLisa sa...

Äsch, så långt var det inte, inte om man jämför med det jag släpper i morgon :) Men jag blir borta några dagar så det kanske fungerar med virtuellt bokmärke.
Logistiken för att transportera bort folk kan inte vara kul.
Jag var med om Sonisphere i Stora Skuggan med 50.000 i publiken för några år sedan. Då stod dom och fyllde tåg vid Universitetet. När ett var fullt vinkade dom barafram ett nytt ur tunneln och fick in alla till T-centralen. Men jag tror inte det skulle fungera på Friends, Solna Station ligger närmast och då blockerar man hela järnvägsnätet.

Freedomtravel sa...

Jag har inte varit där ännu, men har också hört att det är hopplöst att ta sig dit och därifrån. Att det inte finns några parkeringsplatser och att tågen blir galet överfulla..

Guldkryckan sa...


Har hört talas om den där arenan om hur djävligt det är när man ska ta sig därifrån...vid en brand eller upplopp går det inte att ta sig därifrån...folk kommer att dö pga detta om nåt händer. :(

Nä, ingen "hit" alls.

Ingen öl att tillgå?

Då hade jag gått hem i protest..minst ;)SV: Jag njuter...saltgruvan får vänta ett tag till ;)


Ha de bra nu BP på din "extra" semesterdag.

Jah Hollis sa...

Det låter ju som om dom har en del problem att lösa där på Arenan med det småfjantiga namnet. Till och från stora arenor ska man kunna ta sig problemfritt.
”Med Guds hjälp och en tandborste”, är slutrepliken i en gammal så kallad rolig historia. Jag ska inte berätta hela, men ett mycket besvärligt problem löstes till slut med ”Guds hjälp och en tandborste”. Det överförde jag till Veckans fönster där Pumita grep in när det höll på att inte bli något fönster alls.

Jah Hollis sa...

Ja hela slutrepliken är ”Det gick till slut, med Guds hjälp och en tandborste”.

cat sa...

Jag har läst på flera ställen i kvällspressen att Friends arena inte är speciellt bra. Nu fick jag ju en härlig och bra BP-tolkning om var det brister.
Bilderna är mycket intressanta att titta på :)

Monica sa...

USCH ja den får Kumlabunkern att verka tilltalande, vad taskigt att luras med events:-(
En bra tolkning av hur det kan bli när begåvningsreserven bygger arenor:-)
Ha en bra dag i det kvalmiga vädret

cat sa...

Ja det är kanske dags att ge sig upp i Gothia. Har inte varit där på evigheter.

Eva Trillian sa...

Välkommen till den här sidan öster-pölen :) Ingen tid för vila ser jag, direkt på med mer action i äkta BP-stil! :)

Beppan sa...

Intressant beskrivning av en supermoderna arena..... Borde man inte ha lärt sig vid det här laget vad som krävs för att allt ska fungera - både logistik och trivselmässigt?

Freja sa...

Vi var ju där på mellofinalen, det var skrattretande! Både arenan i sig, där det var trångt och rörigt både att ta sig in och att ta sig ut, och utanför där det var krångligt att ta sig dit och ren katastrof att ta sig därifrån...

Olga T sa...

Inte Tyskland här inte. Minns ännu München och Allianz arena.....där var det ordning och reda minsann!! På alla sätt!

Susjos sa...

jo, var ju också på mellofinalen där. Det gick bra att ta sig dit, men skulle man ha alkohol fick vi gå in på en bar "vid sidan om" arenan, och inte först gå in i arenan för att ta oss till baren, konstigt?

Och promenaden från arenan till pendeltåget...suck! den var inte kul..
Jag hoppas att det kommer att bli bättre!

Husbilen-Ellen sa...

Talande bilder till din text! Kram