lördag 4 juni 2011

Latvia calling - Del 3: några iaktagelser apropos "mode"

Efter några dagar i Majori/Jurmala utanför Riga kan jag konstatera följande:

-Badmodet för killar i alla åldrar har stått stilla här sedan 1970-talet: ni minns dessa "Mr World" outfits antar jag med lika mycket obehag som jag. Om ni gillade stilen är det bara att åka hit. Unga killar bär på kalsonger med tatueringsmönster eller "Brazil" bakpå, alternativt Superman loggon fram. Oerhört sexigt (NOT)

- Skomodet för kvinnor lever upp till sitt suicidala rykte: stilettklackar -15 cm höga - är regel här. Det går bra att stappla fram på dom på huvudgatan. Mindre lyckat dock på strandpromenaden där klackarna lätt fastnar i gliporna mellan brädorna. Kul spektakel att titta på kan jag berätta:-))))

- Hundmodet är sig också likt som för tre år sedan: lapdogs med tofsar och rosa hundkläder - oavsett hundens kön, vilket jag kallar för rättvis behandling bortsett ifrån att jag hatar rosa.

Klädmodet för kvinnor är sjukt roligt och extremt fult: tänk er en sidengardin med blommor på - gärna röda rosor. Använd fantasin nu och föreställ er hur det ser ut på en kvinnokropp oavsett formen - på kroppen alltså.

Till sist berättelsen om hur man blir ihågkommen forever i Jurmala: man besöker en restaurang mitt på vischan och väljer ett bord under ett träd. Man förstår för sent att stället är för toppskiktet av den lettiska societeten. När sedan en grön larv faller ner från trädet på ens armbåge och man blir totalt hysterisk när den börjar krypa uppför armen. Hur ska jag uttrycka mig - maken slängde snabbt några pengar på bordet och kutade efter mig. Hans kommentar:
- Well done, but couldn't you've waited until I' finished my beer. At least you didn' t make a mess on your arm by squashing it, you flicked i away.

Allt gör idag!!!

14 kommentarer:

Pumita sa...

Ååh, nu förstår jag att du är helt salig över de långa stränderna! Var nämligen i Jurmala för måånga år sedan (i början av 90-talet, då gick gubbar och gummor på gatorna med kvastar och sopade rent... kan tänka mig att det har förändrats en del sedan dess!) och tänkte att hit måste jag återvända en dag men det har inte blivit av. Det var nämligen på hösten, i kyla och snålblåst, som jag stod där på stranden och tänkte att det måste vara helt underbart på sommaren.

Pumita sa...

Och du, vilken makalös sorti från restaurangen! =)

Hörni sa...

Hahahaha, det hade jag velat se.:D
De där badkläderna och stilettklackarna också. Och kläderna! Jag måste nog åka till Jurmala.:D

4U2 sa...

Ha,ha,ha så larvigt BP! (skojar, men det passade in här tyckte jag ...)
Ja, jag minns mina tonårsdagar med sådana skor och vistelser hos syster på Gamla stan .. .fy vad jobbigt och jag som knappt hade pengar att fixa de förstörda klackarna! :) (nu får du skratta!)
Du verkar ha en härlig man ... påminner om min :) :) Kram

SoF sa...

:D !!!

Ser fram emot "Latvia calling" - 4.

Jane sa...

Var glad för att larven bara kröp på armen ... själv upptäckte jag till min fasa att jag troligen satt i mig en halv, kokt larv igår - YACK!!! minst sagt ...
Jag kokade broccoli och mumsade i mig tillsammans med lite smör och resten av middagen tills jag upptäckte ngt fastare i konsistensen. Ja, resten vill du nog inte veta :)))
Föreviga alla dessa badpojkar så vi får se sen!!!

Monica sa...

Nä då föredrar jag nog Borats Mankini;-))))
Så typiskt kvinnligt att få spunk på en söt liten larv Hihi, för mej krävs det i alla fall en luden spindel;-))))
Ja det där med hundmode vad ska man säga, FJOLLIGT tycker Argos.

Rantamor sa...

Så många roliga iakttagelser...
Och stilettklackar...hur kan folk vandra i dessa...och på en sandstrand dessutom...
Hoppas på många roliga foton när du kommer hem...

Ha det bra.

Jess sa...

Ni verkar ju ha det både spännande och roligt och lärorikt där! :D

thejeanettishway sa...

längtar foto från dig...
men njut först av latvia dö poä...
kram från kärringa på Bön//

cat sa...

Jag önskar få se bilder på det här modet så småningom :)
Gröna larver, blä! Själv skrek och sprang jag när jag upptäckte en död mus i källarförrådet.

LissenTo sa...

Darling du är bäst, fick dagen skratt.

Gillar att du satt dej vid det bordet, synd att den äckliga larven kom. Undrar hur historien hade slutat, om ni suttit kvar. Om några societets hönor och tuppar kommit.

Gå tillbaks ikväll, snälla :-)

Bildgatan sa...

Det där med mode och vissa delar av öststaterna ... jag ser även det framför mig och anar vad du fått uppleva. Även om jag inte varit där så har jag ju fördomar och de verkar inte svika mig den här gången heller efter att ha läst ditt inlägg.

Synd på .. ölen.

Anonym sa...

Hmm, jag minns en historia från under ett grekiskt träd på restaurang. Den ska jag skriva ner en gång, fast jag aldrig var med.

Jag hoppas att du inte tar illa upp för att jag snöat in en sväng på rädslor på morgonen utifrån din hundrädsla.