torsdag 17 november 2011

Torsdagstema: ”I like” - Matbaren

Det var ju ett tag sedan som "Matpatrullen" skrev en recension på den här bloggen, men idag är det dags igen. Säger bara ”Matbaren”, Mathias Dahlgren, en stjärna i Michelin Guiden, ny meny varje dag, granne med Grand Hotel i Stockholm. Här intog kollegorna Håkan, Eva och jag vår lunch idag.
Det var tur att jag fotade av menyn för att veta (= komma ihåg) vad vi åt. Att äta på en så kallad lyxkrog betyder nämligen att man egentligen inte förstår vad som finns på menyn, detta trots att man är läskunnig. Men ärligt talat spelade det ingen roll idag. Maten i Matbaren var äventyrlig, gudomligt god och inte alls så dyr som jag hade förväntat mig.

För- och huvudrätter
Håkans solöga på matjessill från Haugesund (var ligger Haugesund?) bestod av ett ägg värmt till exakt 30 grader, vilket troligen är temperaturgränsen för att ta kål på salmonellabakterier.

Rotistekt fläsksida med en viltsvinskorv
Min rätt var alltså rotistekt !????? och varken Mathias eller hans mannar i köket kunde ju veta att jag hatar rödbetor.

Efterrätter
Eva tog den lovprisade vilda chokladen från Bolivia. Växer choklad vilt? Kämpar den med en machete i skogen? Oavsett vilket så var Eva helt lyrisk. Då jag inte gillar choklad valde jag karamelliserad råmjölk (vad är råmjölk?) från Säby Gård med havreglass, blåbärssorbet och mjölkskinn. Hur dom lyckades att få det annars så förhatliga mjölkskinnet att ”stå upp” som flagor är en gåta för mig. Efterrätten smakade som en blandning av pannacotta och crème brûlée.

Omdöme - Tio av fem möjliga ;-)
Matbaren får 10 av fem möjliga stjärnor av mig. Där ingår den fantastiskt kunniga personalen, det annorlunda och fräcka konceptet, atmosfären samt underhållningen från grannbordet där tre typiska, blonderade Östermalmsdamer i 70-års åldern bubblade ikapp med rosévinet de intog till lunch.

Fler bidrag till "I like" hittar ni här.

20 kommentarer:

Elisabeth sa...

Råmjölk var länge sedan. Karamelliserad råmjölk låter ju mer sofistikerat än kalvdans, som vi kallade det här i Norrköpingstrakten. Råmjölk är de första dagarnas mjölk en ko får, sen hon kalvat. Den är extra fet och tar ihop som en äggstanning. Jag tycker det smakar jättegott och utgår då från att kalven fått vad den behöver. Ha dé!

Petra sa...

Wiiihaaa, det dregglas här nu. Ser så gott ut.

Vad skönt ni kommer att få det, två veckor är så skönt avkopplande.
Kram

Anonym sa...

Vad råmjölk är ser jag att någon redan har svarat på, så jag lägger bara till att den är "extra allt" så att säga, och att kalven måste/bör få i sig den för att "få i gång" sitt imunförsvar!
Vi människor har faktiskt också "råmjölk", och den fyller samma funktion för barnet som för kalven.
Haugesund vet ju alla att det ligger på Norges västkust, inte så långt från Stavanger och Bergen= roliga dialekter! ;-) Kolla http://sv.wikipedia.org/wiki/Haugesund_kommun
För övrigt så tycker jag nog att det var något taskigt att visa SÅ tjusig mat när jag är hungrig!!!
PS: människa, HUR kan man INTE gilla choklad? jag säger då det, det ÄR synd om dig!!! ;-)

Anonym sa...

Förstår att det var gott men inte tror jag att salmonellan dör vid trettio grader. I så fall kunde jag bara få det i fötterna som är snålvillaägarkalla. Resten av kroppen håller 37 gr och borde då vara helt bortom all risk.

Anders W sa...

Tror att jag skrivit det tidigare. Men det tål att upprepas, Du borde bli matfotograf!

Jane sa...

Åh, så läckert det ser ut ... där ligger min skinkschnitzel, som jag lagade idag, i lä ... och inte en efterrätt i sikte här hemma ...
I morr´n får du inte lägga ut några matbilder som man måste dregla över ... den dreglingen kommer nog att fixa sig ändå. Jag ska dra ut min visdomstand och lär väl bli bra bedövad :/ (hoppas jag!)

Rantamor sa...

Ja va ska jag skriva...
hade tänkt skriva om den där råmjölken...
men du har ju fått veta allt du bör veta redan...
så jag skriver att....
Rantafar svettas...
och är småförbannad, det går ju pissdåligt för hans Timrå....
du har väl inte slutat hålla tummarna ????
Kolla min glaskula ikväll...
och tyckte att dina tummar bara drog iväg på tangenterna (tangtanterna)...
på datorn ????
Hm....
imorron ÄR det fredag...
och en oöppnad vitvinsdalberg står i kylen...
varför han heter Dahlberg är en lååååång historia....ska nog skriva om det nångång...
annars menar jag en bib....
Men attans va du ha ätit flott idag...
och gott...
och råmjölk å kalvdans...
å hejfaderittanlej...

Tjingelingen.

4U2 sa...

Ha,ha,ha du fick alltså i dig av den mjölk kossa MU:s barn skulle fått! :) Vilken skillnad mot min omelett (konstigt att vi skrev, två visserligen helt olika inlägg men ändå, just om mat, idag!).
10 av 5 betyder att man måste gå dit någon gång alltså ... hum, får bli nästa år när vi inte behöver spara så himla mycket? Hum ...
Sov gott!

Per-Anders sa...

Ser riktigt gott ut. Blir hungrig!

Nettan sa...

Ja, varför kan dom inte skriva menyerna så man förstår vad det är ?! Ha ha !
Men det ska väl vara lite mystiskt förstår jag.

Tack för dom snälla orden på min blogg !
Och jag fick ej JA så nu är det jobb from 1 december ! Tjihooo !

kram

Monica sa...

Ser jättemumsigt ut men smakar det så kostar det väl också;-)

Susanne sa...

Vilken lyxlunch, själv intog jag en sallad med 5 pyttesmå mozarellakulor och ett glas läsk för 125:- ute på mässan.
Sv: blir nog ingen vild kväll, ska arbeta på mässan både idag och imorgon.

Ama de casa sa...

Men så gott det där såg ut! Aja. Jag får väl nöja mig med Tapas Marathon, jag...
:-)

PS: Råmjölken är den första mjölken efter kalvning. När jag var nyanställd på Skansen så var jag på Skånegården den dagen som det kom en kalv. Man jobbade själv på dom flesta avdelningarna, även på Skånegården. Så jag fick den "stora äran" att mjölka fram den åtråvärda mjölken. För hand. Hade knappt mjölkat alls innan. Det stod en gubbe och hängde vid båset och han sa:
- Ja, det där blir väl grädde till 11-kaffet det...
Fy fasen. Jag lovar: Jag hade träningsvärk upp till armhålorna innan det var klart.
:-)

Jess sa...

Det ser ut som små konstverk!
Härligt när man får riktigt god mat!
Gillar inte choklad eller rödbetor? Bra och bo med dig då får man mycket gott själv! :)

cat sa...

Jösses vad ni lyxade till det :)

LissenTo sa...

Här sitter jag, som har slarvat med lunchen idag och gottar mej i bilder och ord.
Kul att läsa om dina lunch äventyr även om jag blir omåttligt hungrig.

Men ska iväg på middag i kväll. Vännen Y ska med.

Ha en skön helg. // Lissen

Bildgatan sa...

Jag älskar när jag vet något och kan svara på en fråga och i det här fallet två. =)
Haugesund ligger i Norge, på västkusten där nere någonstans - är inte riktigt säker på placeringen.

Råmjölk är det första som mjölkas från kon efter kalvning. Fick det tidigare från en vän när jag skulle göra kalvdans.

Sedan så blir jag lyrisk av dina bilder och det där blev ett betyg som heter duga - mer än så. Kommer absolut att säka rätt på det här inlägget när jag någon gång har tid att stanna i Sthlm och inte bara åka förbi.

Freja sa...

Såg att Elisabeth skrivit om råmjölk. Som uppvuxen på landet är Kalvdans en av mina favoritefterrätter, med socker och kanel på. Och det är lite av både pannacotta och brylépudding över kalvdansen, fast jag inte tänkt på det förut. Nu fick jag nostalgikänningar....

Olga T sa...

Oj, oj, oj! I like also :)

Malla sa...

haha många frågor där :D