tisdag 15 november 2011

Tisdagstema: "Gammaldags"

Ordet ”gammaldags” betyder enligt synonymer.se följande:

ålderdomlig, omodern, gammalmodig, föråldrad, ålderstigen, otidsenlig, av hög ålder, fornåldrig, antik, antikverad, i gamla tider bruklig.

Bilden jag lägger upp visar en Zeiss Nettar kamera som tillverkades från slutet av 1930-talet till början på 1950-talet. Kameran känns aningen omodern och antik idag.

Om ni undrar om vi är så ålderstigna att vi köpte kameran själva kan jag berätta att vi inte ens var påtänkta på den tiden. Men maken, som förresten pratar med mig igen ;-) samlar på gamla kameror som han (och jag) tycker är väldigt vackra.

Gammalmodig med mera
Efter att ha haft praktikant nummer två under mina vingar igen så slog mig faktiskt tanken om tjejen tycker att alla synonymer ovan passar in på mig och några av mina kollegor. Idag fick hon följa med kollegan X och mig på fotouppdrag. Kan bara säga som så att jag kände av min höga ålder. Praktikanten fotade med sin iPhone (what else) och appen Instagram. Behöver jag tillägga att bilderna blev som konstverk. Å japp, jag gav henne tummen upp. För det gör man om man gillar något, vilket hon har lärt mig… Facebook ni vet, gilla… ni vet;-)

Fler bidrag till ”Gammaldags” hittar ni här.

PS. Valet av motiv till det här bidraget är förresten inspirerat av 4U2. Hon har också lagt upp en kamera som dock inte är helt så föråldrad som den ni ser på bilden ovan. DS

23 kommentarer:

Petra sa...

Älskar dessa gamla fina kameror.

Rantamor sa...

Säger bara...
otroligt snyggt.
förstår att ni samlar på dessa vackra underbara...
och va glad jag är att din man pratar med dig igen....
nu kan jag sova lungt...

Tjingelingen...

Jess sa...

Säger vad jag sagt förut jag hoppas du får alla praktikanter på ditt jobb, det är verkligen underhållande att läsa om dem! :)

Kameran är så fin, som ett litet konstverk!

4U2 sa...

Säger som Rantamor: vad roligt att din man lagt tystnaden bakom sig :) Känner flera som samlar på gamla kameror av den sorten du visar, de är ju vackra, tycker jag med eller som din praktikant lärt dig "trycker på knappen gilla samt tummen upp"! ;)

Tack förresten för länkningen, det hade inte behövts ... ser du hur jag rodnar - nej, för jag har ingen modern dator med webbkamera Ha,ha,ha! Kram

LissenTo sa...

Superfin kamera, som ett inredningssmycke.

Instagram, supeläckert, nästan jag att ångrar mitt ekonomiska sinne, att jag köpte billigare telefon.

Tummen upp, inge sur, fnissar!

Elisabeth sa...

Vacker kamera och foto taget som efter en fotokurs. Röd prick där den ska vara! Ha dé!

Pysselfarmor sa...

Åh den är vacker den "gammeldagsa" - ja jisses jag kunde ju ha fotograferat morfars gamla kamera - det tänkte jag inte på!!

Apropå min bild:
Det är roligt att läsa kommentarerna om min bild. Många beskriver barndomsminnen från farmor/mormor. Jag är uppvuxen med vedspis som enda värmekälla och för matlagning. Vi hade ingen elektricitet och inte heller någon bilväg där i fjällvärlden. Jag är inte pensionär ännu, men inser att det är ju ändå 50 år sedan. Uj, vad tiden går fort, fastän jag är bar 17 ändå ;-)) houps!

Bilden jag visar är från ett museum.

Olga T sa...

Vilken läckerbit!!

Unknown sa...

GILLAR både din blogg och senast avbildade objekt!
/SA

Jane sa...

Är glad att man inte pratar om lådkameror ... apropå ålder ;))

Jag har övertagit min pappas gamla Rolleiflex, skulle vara kul att sätta film i den och fota lite :)

Kvällen har tillbringats med chokladprovning och vi fick se en film om barnarbete vid kakaoodlingar ... kommer aldrig mer köpa choklad som inte är Fairtrademärkt trots att jag är "chokladoman"!!!

SigridfraEnget sa...

Tummen upp till dej i dag! För bild och text. ;-)

Pialotta sa...

Vacker som ett smycke.. kul ni samlar på gamla kameror .. förstår att din man snackar med dig igen efter du lagt upp en sådan här dyrgrip ;)
Jag är på G att köpa ny mobiltelefon, vill ha en med bra kamera i, men va sjuttons gubbar, de är ju kalasdyra och vem har råd med det när jag lägger alla pengar på mina tandimplantat just nu .. kommit halvvägs .. så jäkla dyrt och jag som vill ha nya glasögon oxså .. vill ha nuuuuuu alltihopa. Min mobil den krånglar för övrigt oxså :((

Pialotta sa...

Nu blev det hur fel som helst här med länken .. Ordlös Onsdag (inte jag det) ;)

Monica sa...

Detta kallar jag kamera, så snygg.
Frågan är om jag skulle kunna fota med den, kör ju le och tryck;-)

Kicki sa...

Jag trycker på gilla:)
Det temat skulle passa mig men inte denna gång... Grattis till att du har någon att prata med igen!

Anonym sa...

Fast inte räcker Instagram till allt ens fotobehov. Sen är det festligt att man använder sig av appar som får korten att se sämre ut än vad de är för att det blir snyggare så.

cat sa...

Vilken underbar gammal antikvitet! Gillar den skarpt :)

Ama de casa sa...

Jag gör "tummen upp" för bilden :-)

Det finns en bild på mig när jag är liten. Pappa sitter och håller i en bälgkamera och jag tittar på. Den bilden gjorde mig MYCKET konfunderad. HUR var bilden tagen? Ja, kameran var ju med på fotot...
:-D

Hörni sa...

En sån fin gammal kamera.
Skönt att maken pratar med dig igen, haha. :)

Malla sa...

mycket vacker kamera!

Bildgatan sa...

Vad vacker den är och vi har också någon ålderstigen gammal, riktigt gammal. Min äldsta gav jag till min äldsta så den får jag inte se fler gånger. =(

Däremot skulle jag kunna fota en studie i olika digitalkameror, "några" har jag. =)

Läser att mannen börjat bra med dig, visste inte ens att han slutat med det. Ute på fotouppdrag låter verkligen som ett ännu större toppenjobb än vad jag redan trodde att du hade.

Pysselfarmor sa...

Nu är jag här igen och säger tack för grattishälsningen! Tack!

Ja jag valde att fira min jämna födelsedag (30 är jag i själen!) utifrån ett barnpersektiv dvs barnbarnen skulle ha skojigt. Så vi gjorde skojsiga barngrejer på dagarna och så valde jag Långholmens Vandrarhem av den anledningen att vi alla bor på "vanliga" hotell allt emellanåt och detta är litet annorlunda ändå. Graderade upp oss till egen dusch/wc och TV. Långholmens Värdshus har god mat och låg vägg i vägg - perfekt för barnfamiljerna när de små blev trötta och skulle sova. Snabbt hem från baren ;-))
Personalen är "barnvänliga" och tillmötesgående...vi är alla helnöjda med service, boende, men framför allt detta att barnen INTE var i vägen någonstans. De är säkert vana i och med att många barnfamiljer övernattar där.
Vi åt alla oxkind och hade olika uppfattningar om vad vi tyckte om det...från jättegott till bläääääääää blev det i recensionerna ;-))
kanske något för er att testa?!

Anonym sa...

Mmmmmm, vilken skönhet... :-)