torsdag 2 oktober 2014

Aula Medica: Del 2 - Familjen Erling-Persson


Aula Medica har en rak "långvägg" också. Kolla speglingarna med två för mig obligatoriska byggkranar. Via speglingarna kan man följa utvecklingen av NKS på andra sidan Solnavägen.

Inte kopplade jag H&M och familjen Erling-Persson till Aula Medica. Men det är faktiskt så att familjens stiftelse donerade 350 miljoner kronor till bygget av aulan. Snyggt jobbat tycker jag. Borde kanske fundera på att ändå köpa något på H&M någon gång…

Entrén

Formgivaren Ingegerd Råman har gjort konstverket Falling water 10,6 and 95 light cones, ett elektroniskt vattenfall i svart/vitt (på min bild är vattenfallet rosa - sorry) som täcker 40 kvadratmeter av väggen i foajén samt 95 handslipade kristallkronor (Orrefors) som placerats i det sluttande taket. Trappans ledstänger är LEDade hela vägen. Finns det något coolare? Nej tror inte det.

Det lustiga är att mina kollegor och jag inte ens gick in i aulans hörsal som förresten rymmer 1 000 personer, utan vi höll oss till den fascinerande entrén och restaurangen förstås;-) Kolla bilderna ovan så förstår ni. Jag menar hur upphetsande kan en hörsal vara;-)

Restaurang Nanna Svartz

Inredningen av den stora restaurangen Nanna Svartz gillade jag inte. Vad tycker ni?


Gammal hederlig oxbringa med pepparrotsås. Utmärkt käk!

Självklart besökte vi Aulans restaurang som fått namnet efter den svenska läkaren och Sveriges första kvinnliga professor vid en svensk statlig högskola – Nanna Svartz. Maten – svensk husmanskost, salladsbuffén och speciellt det hembakade brödet var utsökt. Till och med bryggkaffet var starkt, bara en sådan sak. Självaste lokalen och inredningen var dock inte i min smak – alldeles för mycket industrikantin över de hela och stolarna var extremt obekväma att sitta på – fast de var snygga. Design och funktion ni vet;-)

Eftersom det även finns ett café i Aula Medica kommer jag/vi definitivt göra ett återbesök där inom de kommande två månaderna. Jag menar aulan ligger ju bara 10 minuters promenad från mitt jobb. Efter flytten till Odenplan i december ligger den ju betydligt längre bort...

22 kommentarer:

Stare Ström sa...

Den är läcker invändigt också. Men restaurangavdelningen ser inte speciellt inbjudande ut. Tur att maten var god!
Förstod väl att du väntade på en isnalle!

Carita Liljendahl sa...

På något sätt fick bilderna mig att tänka på / komma ihåg, Kulturhuset vid Sergels torg.

Gärdsmygen sa...

Vattenfallet skulle jag vilja se! Verkar vara en läcker byggnad.
Svårt att få matsalar som ska hysa mycket folk att vara både praktiska och bekväma.

Gerd ♥ sa...

Fanns mycket att spegla sig i och begrunda!
Restaurangen var fabrikslokal, kan hålla med dig, inte ett dugg mysigt.
Annars, detta med funktion, det var min man i ett nötskal, det. Vi dansade inte riktigt tango där.
Men övriga detaljer, som vattenfallet osv, urhäftigt.
Jaa, det får gärna ett besök av mig någon gång.

Susjos sa...

Oj,så läckert!
Fast matsalen var kanske inte såå läcker. Lustigt att de namngett matsalen till Nanna Schwartz, finns ju en stor mycket känd Nanna Schwartz Aula på KS, så nu undrar man om en ny aula på NKS få heta Nanna Schwarz om nu matsalen i denna fantastiska byggnad fått det namnet?

Eva Trillian sa...

Storstadskänslan blir total med bilder från en sådan byggnad - får lite asfaltsabstinens :)

Ama de casa sa...

Håller med dig - inredningen på mathaket förtog lite av hela WOW-upplevelsen i dina inlägg. Men jag skulle ändå kunna tänka mig sitta lite obekvämt - ÄLSKAR svensk husmanskost :-)
Hmm... Dom kanske inte vill att man ska sitta så länge? Allt verkar ju så genomtänkt, så det är nog det som är tanken. Fler gäster, liksom :-)

kajsaLisa sa...

Häftig miljö och oxbringa äter man inte så ofta.

Freja sa...

Håller med om inredningen i matsalen, kalt och trist, kantigt och hårt. Synd när resten av byggnaden är så kreativ och vacker!

Susanne sa...

Fantastisk byggnad och underbara bilder

Kerstins foto sa...

Om det blev ett WOW från mig i förra inlägget blir det ett dubbelt nu. Så himla läckert bygge! Men jag håller med dig, inredningen i restaurangen ser inte okej ut. Inte ens skön. Dom vill nog ha en hög omsättning på folk och gör obekväma sittplatser. ;)

Kiki Freese sa...

Inte be om ursäkt, ett rosa vattenfall måtte var mer underbart än b&w. Kul, hightec inredning. En plats jag absolut ska besöka.
/Kiki

Monica sa...

Inte i min smak heller ser väldigt tråkig och avskalad ut bland allt annat bling bling.
Men maten ser god ut med rödlöken på toppen.

Anki sa...

Alltså... nu känner jag att jag bör göra ett besök i huvudstaden... så läckert! Både ute och inne... ja, förutom inredningen på restaurangen då...

cat sa...

Entrén var verkligen läcker!!
Håller med om att caféets inredning var industriell och den ser till och med ruskigt obekväm ut. Där blir man inte sittandes länge över en kopp inte.

Det var första gången jag bemödade mig om att lägga märke till Giullou. Kan tänka mig att han poppade upp både här och där.

Ama de casa sa...

sv: Elton John försökte faktiskt likna Elvis... ;-) Och apropå look-alikes, Anders har fått höra att han är lik John Denver (i Asien) och nu på denna resa tyckte nån att han var lik Bill Gates... :-D

Guldkryckan sa...

H&M är väl inget för mig det heller, som så mycket annat här i livet...men bra av dem antar jag att "pynta" det där.
Önskar jag hade en egen stiftelse...men jag får väl skaffa ett nytt kneg som genererar lite mer ner i plånboken om jag ska ro en sådan grej i land ;)

Jösses va stiftelser det finns i vårt land, många organisationer som driver sin verksamhet på sådana pengar, så även vi lite på min fd lokala hyresgästförening för nåt år sedan eller två...man kunde inte söka överallt då det ju var Hyresgästföreningen i grunden, men lite stålar fick vi ju ;)

Ha de gott nu BP och trevlig helg på dig. :)

Ama de casa sa...

sv: Det var inte en Guinness den där ölen i Köpenhamn. Det var en "Dark Ale". Jag hörde "Dagens öl". Det är inte lätt med danska ;-)

Den påminde mycket om den där drycken som din och min man gillar, och den gillar INTE jag. Men som den goda svensk som jag är så drack jag självklart upp den :-D

Ama de casa sa...

Jodå. Jag ligger liiite efter med kommentarerna. Men försöker ändå ge ledtrådar till frågorna... :-D

Marina sa...

Läcker byggnad!

Ama de casa sa...

sv: Appen med fjärrkontrollen heter Smart Remote :-)

Beppan sa...

Oj - vilket bygge!! Så läckert.... Massor med spännande detaljer!! Ja, förutom restaurangen då. Håller med dig om inredningen där. Inte särskilt inbjudande.
Hade ingen aaaning om denna byggnads existens. Kul att få följa med dig på upptäcktsfärd!!