fredag 8 juli 2016

Street art(?) – bland annat

Cykelbanor i Spanien
Vet inte om ni minns cykelbanorna jag la upp när jag var i Benidorm i mars. Om inte kan ni fräscha upp minnet här. Spanjorerna lägger ned mycket kärlek och ett stort arbete på sina ”gatumålningar” för att underlätta trafiken för både cyklister och bilar. Alla målningar görs manuellt med maskeringstejp och pensel, ett riktigt hantverk alltså. Cykelbanorna i Benidorm är alla röda.

En ny cykelbana i Sverige


På väg till vår (stängda) lunchrestaurang i Stocksund såg jag en helt ny gatumålning som inte så lite påminde om Spaniens varianter på cykelbanor. Men kollar kvaliteten! Otroligt slarvigt gjort och när uppfanns halva cyklar? Föredrar den spanska street art helt klart.

Hamburgarstugan

Då vår favo restaurang med den mysiga uteserveringen som påminner mycket om en ”English country pub” i Stocksund var stängt körde maken och jag till Arninge och Hamburgarstugan för en Ashiburgare, världens godaste burgare. Restaurangen är stor, inredd med begagnade möbler och lite ”rough and ready”, vilket vi gillar. Ägarna satsar på burgare och inte dyr inredning. Där satt vi på terrassen och mumsade i oss Ashiburgaren med hembakat bröd och egenlagad dressing. Salladsblandningen innehöll inte ett stycke isbergssallad, vilket jag verkligen tackar för. Har gjort reklam för Hamburgarstugan förut när den låg på ett annat ställe i Täby. Restaurangen må ha flyttat men kvaliteten har som tur är inte förändrats. Vegetariska alternativ finns såklart.

Bonusbild

Kan inte låta bli att även visa den här bilden på skatorna – eller förlåt, det är visst kajor som ni lärde mig igår. Inte för att jag ser skillnaden, men när såg ni senast en fågel smaka på en drink;-)

24 kommentarer:

FREEDOMtravel sa...

Men alltså, älskar den understa bilden på kajorna! Underbar! De är liksom lika självklara vid bordet som människorna :)

Ditte sa...

Kajorna är helt ok bara de inte är vid mitt bord. Gillar inte alls fåglar i mat/dryckessammanhang.
Bilden var urläcker!
Aha , denna restaurang har flyttat och då blir den genast klurig att nå kommunalt.
Vi har ju gett bort bilen till ena dottern och att hyra bil för att ta sig till Arninge är inte aktuellt. Men jag kan nog klura ut någon kommunal linje...
Tror hammisen är helt i min smak.
Vad gäller de spanska cykelbanorna är det något helt annat med målningen av dem än de svenska halvhjärtade historierna man kan se. Och en halv cykel? Även i Torre är cykelbanorna röda, vad jag sett och vi cyklar ju en del.

nalta norrland sa...

Ogillar fåglar i närheten av mat, speciellt om det är jag som ska äta ;-) kommer fortfarande ihåg när en mås bajsade på min 08a syster då vi fikade vid "plattan" i Stockholm för typ 100 år sedan. Äckligt, äckligt.

Geddfish ♥ sa...

Det är otäckt med fåglar i maten. Men dessa kajor har du förevigat föredömligt läckert! Du är verkligen snapshotfotografen!
Det var nedrans dåligt gjord cykelbana. Jag kan ibland också bli fundersam, vilken är vad av gång/cykelbanorna. Otydligheter.

PS. Min dotter Jessica är fotbollsfantasten i familjen. Hon har spelat och träaat damfotboll och pushar sonen William.
På tal om Täby, så har min ene svärson varit där en tid för att lägga golv. Som extraknäck. Utan att nämna namn så tror jag han bryter på varmlandska ;)

Comsi comsa sa...


Vilka toppenbilder, har du lim i fickan så du limmar fast motiven du vill ha.... hi hi., underbart fångat med lim eller bara skicklighet. 😶😊

Kram ❤

Tredje året i Hjo sa...

Kajorna är smarta fåglar. Här rumsterar de om i päronträdet, som i år tycks få mycket frukt. Så här långt. De äter karten de jäklarna.
Vi håller väl på la France på söndag då! Och Griezmann!

Susjos sa...

Äntligen kom jag in på kommentarer och kan skriva! Svårt det här från mobilen. Ser inte alla dina bilder heller, förutom fågelbilden!!
Så vädret är riktigt bra i Sverige har jag förstått, härligt!!
Vi har hamnat i Utah, och värmen håller i sig!!

Ama de casa sa...

Haha! Underbar bild på kajorna! (Du lär dig snabbt, eloge! ;-) )

Cykelbanorna här i Spanien är snyggare, men tyvärr alldeles för få. Åtminstone här runt ikring. Jättemånga cyklister är ute och vinglar på dom smala gatorna. Dock inte jag - det törs jag inte...

Såna goda hamburgare fanns inte i Arninge på min tid. Var där rätt ofta med svägerskan och shoppade. Men dom hamburgarna vi åt var mer av snabbmatshållet. Dom slank ned ändå, man blir hungrig av att shoppa... :-)

LissenTo sa...

Ni ser då till att göra tillvaron trevlig med olika utflykter. Alltid överraskas man av något. Blev hungrig nu på morgonen, Dags för lite frukost.

Ha en fin helg, här skiner solen

nalta norrland sa...

svar Jag förstår att Du inte förstår ;-) för ett år sedan - igår - gifte sig Js dotter (från tidigare förhållande) Bröllopsdag ett år senare var igår torsdag.

Steve sa...

De som målade den cykelbanan var verkligen "ute och cyklade". Gillar dina spanska cykelbanor bättre, även om de kan sluta abrupt.

Hamburgerrestaurang med vegetariska alternativ, det gillar jag.

Har du inte hört talas om fyllkajor?

Ulla Maria sa...

Suverän bild på kajorna. Den visar också tydligt anledningen till att jag föredrar fåglar när de och jag är ute i naturen. Fast fåglarna kanske tycker på samma sätt, att de gärna tar sig en tur och besöker oss människor i vår miljö men inte tycker att vi behöver ränna omkring på deras område.

Emma, Sol som sol? sa...

Va, ingen sallat i hamburgaren? Jag som älskar ett sallatsblad eller två, gärna ännu fler. Brukar peta ned dem i frukostmackan också.

Men den såg verkligen helmumsig ut. Och inte några små slaka pommes frites heller.

Här hos oss är cykelbanorna gröna! Och Stockholms gatukontor borde skickas hit för en kurs i gatumålning. Eller nä, skicka upp spanjorerna i stället så får de se sig om i världen lite, de brukar ju inte ha råd att resa.

Carita Liljendahl sa...

Fint fixat för cyklisterna!
Och nu blev jag hungrig då jag såg burgaren...

Comsi comsa sa...


Kajor eller skator, drinkar gillar dom... :D)) Härlig bilder och din härliga humor... :D)

Kram ♥

Anita Malta sa...

Känns nästan så jag skulle vilja resa till Benidorm bara för att cykla. Gillar att cykla men det går inte här på Malta så länge man är rädd om livhanken :-)
Sallad som är så gott ! Kul bonusbild med de törstiga pippifåglarna i fokus :-D

Susanne ❤️ sa...

Härliga iakttagelser och mannen lika rosé som sin rosé hihi
Gillade den röda tröjan och personligheten :)
Som vanligt en resa i personliga iakttagelser och funderingar
Kram från visby

KajsaLisa sa...

Skator eller kajor, so what, bilden beg skit bra.

anemonen sa...

Japp håller med dig de spanska cykelbanorna är finare. Slarviga svenska vill vi inte ha. Jag assosierar till detta inlägg med mitt bidrag till skyltningen då men ta på dina förvandlingsglasögon så du kan bättra på lite :-) Sista bilden är min favoritbild här. De där herrrarna och damerna i svart kostym har förmåga att hålla sig framme när det är matdags.

Eva Trillian sa...

Snygga cykelvägar - gillar tydlighet, för alla!
Världens bästa burgare låter inte dumt :)
Kajor - de slipper vi mestadels på landet :) Men i morse åt en rovfågel frukost i vår trädgård /en sork mindre i världen) samtidigt som vi åẗ vår (macka för vår del då)!

Anders W sa...

Ja, alla vill ha något att äta! Och hamburgetstället känns "lockande"

Unknown sa...

En fin burgare är inte att förneka. Men inte heller en snygg bild som denna på kajorna. Börjar gilla kajor mer och mer, med sina läskiga ögon och stora huvud....de är tydligen väldigt lättlärda och smarta.
/Kiki

Annette sa...

Jag undrar vad det är med de där Ashiburgarna, smakminnet har fastnat totalt hos mig. Patrik syrra med familj bor i Vallentuna, nästa gång vi skall till dem måste vi passa på att äta på Hamburgarstugan :)

Cool bild på kajorna! Jag är galen i fåglar, skaffade undulater när jag var barn och sedan papegoja. Tyvärr utvecklad jag allergi mot just papegojor, antagligen för att de dammar otroligt mycket. Nu har jag ju löst problemet genom att ha fåglar i en egen byggnad, nämligen hönsen :) Kajor är inte mina favoriter mellan fyra och sex på morgonen... Då sitter de på vår skorsten, varje sommar samma sak, och sliter i gallret för att de vill ned och bygga bo. Deras skränande letar sig ned i skorstenen och in i sovrummet. Visserligen är jag morgonpigg, men fyra är litet väl tidigt även för mig :o Min bror räddade nyss livet på en kaja, som blev tam otroligt snabbt och får vara både fri utomhus och i deras stall i en voljär. De där två på din bild är kanske ett par. Kajor lever i par, men när den ena dör visar naturen sin grymma sida genom att frysa ut och jaga bort den överlevande kajan, som dör när den inte har sin flock att hänga ihop med.

cissi sa...

Haha, det är nog fyllkajor!