tisdag 24 september 2024

Fyra tisdagsskratt

Pippuri hade kunnat vara något helt annat på svenska, men nu är det finska och betyder peppar. Medvurst är en prickig påläggskorv med ursprung i Tyskland, så lägg dit några "i:n" och ni har en glasklar översättning;-)


Några "i:n" till i appelsiini.

Den översättningen var också lätt. Det är förresten många barn som inte kan uttala "sp" rätt och kallar spenat för "penat". Mindre lätt är det med "keitto" som betyder soppa.

Bokstaven "i" igen. Men nu förstärker vi det hela med två "T:n" i jogurtti.

Vet inte hur ofta jag har deklarerat att jag anser att tisdagar inte har något existensberättigande, men det måste ha varit många gånger. Idag tänker jag dock förmildra detta påstående lite och bjuda er på fyra goda skratt. 

Reklamblad
Såg i Lidls reklamblad att de har finsk och japansk vecka i butikerna. Då Lidl alltid bjuder på roligt bloggfoder bestämde jag mig för att att kolla läget. Bingo kan jag bara säga:-)

Dedikation och språklektion
Dessutom tillägnar jag inlägget, som lika gärna hade kunnat vara mitt bidrag till kommande Skyltsöndag, till mina finska kompisar Carita och Paula samt till Karin som är född på Åland. Er andra bjuder jag på en språklektion i finska à la BP. Enjoy!

6 kommentarer:

nalta norrland sa...

Varför skulle barn inte kunna säga spenat 🤔💭❓
Finska är ett språk som är svårt.
Tack för språklektionen 🤪🤣
Vi skulle kunna köra en skånsk ordlista oxå…

Anonym sa...

Underbart inlägg!
Ha en fin kväll! /LillaSyster

Guldkryckan sa...

Härligt inlägg här, finska är nog ett svårare språk än tex japanska kan jag känna, japanska lärde man sig ju genom shogun när jag var liten. 😉
Lidl är en intressant affär tycker jag, alltid spännande att se vad de har.

Ha det fint nu Bp.

Äventyret framtiden sa...

Så kul med både finskan och Ålandsmejeriet. Verkligen hemlandstoner. Tack BP!

Susjos sa...

Haha, du är för rolig du, nu blev tisdagen mycket gladare, trots att vi just har kommit hem från Greklands-semestern. Tack för den skojiga språklektionen!
Kram

Klimakteriehäxan sa...

Aldrig fel med några nya finska glosor! Tack!