tisdag 14 april 2020

Weekly photo challenge: Vecka 16 – ”Munk”

Det var ett litet knepigt tema, åtminstone för mig, som varken gör munkar själv än mindre äter dom. Munkar, alltså dom som lever i kloster och ofta livnär sig på att tillverka olika likörer (ofta i de tyskspråkiga delarna av Europa) har jag heller inte träffat på. Munkjackor har jag en hel hög, men de var aningen tråkiga att fota. Ja, ni förstår. Fick ändå ihop tre bilder till temat. Enjoy!

Munkfors
Munkfors var faktiskt min första idé till temat. Å vilken tur jag hade där! Enligt olika sägner uppkom nämligen namnet Munkfors då det på 1100-talet bosatte sig munkar från Alvastra vid forsen. Där satt den:-)


Munk som i kloster
Att munkar spelar fotboll åtminstone i Thailand fick jag lära mig när jag googlade. Men den här munken är nog västerländsk. Det kan inte vara lätt att vara målvakt med den munderingen;-) Munken är en pappersvikt och väger ett ton. Fick den av maken för minst 40 år sedan. Personligen tycker jag att den är absolut gräslig, men det var nog tanken som räknades. Dessutom kom den ju väl till pass idag.


Munkar som i donuts
Bageriet hos den lokala ICA säljer munkar året om. De har olika fyllningar och verkar vara väldigt poppis. Bilden tog jag den 20 mars i år. Redan då tänkte jag alltså på temat. De kallar jag för framförhållning;-)


Sanna är uppfinnaren av detta himla roliga fototema.

Flera munkar hittar ni här.

18 kommentarer:

LillaSyster sa...

Alltid bra med framförhållning =) Tycker att du gjort en snygg tolkning och så gjorde du mig sugen munkar med äppelmos.

Geddfish ♥ sa...

Jag har ju ett munkkloster inte långt ifrån mig. Varnhems kloster. Gudhems kloster låg rätt nära och där befann sig nunnorna.
Jag tycker du tolkade alldeles perfekt. Så fick jag lära mig lite om Munkfors också, bra där. Intressant med namn och vad de kommer ifrån.
Äta munkar, det är däremot inte min grej. Döttrarna och jag skulle ju ha en Donuts i Chicago, men jag fick överlämna min till dem, efter ett bett.

Ditte sa...

Tycker du lyckades riktigt bra med att lösa veckans tema med både bilder och text. Fyndigt!
Måste ge extra eloge till den goda framförhållningen att fotografera munkar, ätbara alltså, redan i mars.
Munkfors har jag besökt och kände till bakgrunden vad gäller namnet.
Att se munkar spela fotboll har jag också sett både i Thailand, Tibet och i Frankrike. Men lite knepigt var det med rörelsen.
Din munk gillar jag. Tycker han har något klurigt där på läpparna. Liksom något han vill berätta.

Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagog sa...

Ätbara munkar är det godaste jag vet, alltså jag tänker att det andra kan vara ganska barbariskt att äta ;D. Föredrar äppelmunkar och tycker inte alls om de där med vanilj, den besvikelsen när man får fel ;D.

Emma, Sol som sol? sa...

Kan inte annat än hålla med dig, bollhållarmunken är inte vidare vacker. Vissa saker undrar man verkligen varför de kom till.

Ama de casa sa...

Ja, du hade en bra framförhållning, men jag tycker nog att makens framförhållning var strået vassare. För 40 år sen? Jösses... :-D

Munkfors var verkligen klurigt :-D

Snygg tolkning - igen!

Violen sa...

En eloge för Munkfors, det var fyndigt! Nu sticker jag nog ut lite men jag gillar din munk mer än munkarna på ICA. Det gör inget att han är ful, han har karaktär och är gammal i gården.
Ha det gott!

Klimakteriehäxan sa...

Nog för att jag är värmländska - men tror aldrig jag varit i Munkfors! Smart tolkning av ett svårt tema, om man ville vara originell. Det lyckas man inte alltid med, vilket bevisas om du kollar hos mig!

nalta norrland sa...

Enda munkar jag sett ja förutom de där munkar 🍩 jag inte äter är de där i orangefärgade tygstycken... Ted Gärdestad var väl med i nån sån sekt? Nämen nu måste jag genast rätta mig själv 😜 vi har ju ett buddatempel på G i Fredrika å för bor ett hög med buddamunkar ja den thailändska sorten 😊
Munkfors har jag varit till aldrig 😜

Förhoppningsvis hör sjukstugan av sig idag...

Christian sa...

Gissa vilken munk jag gillar bäst..... :)

Susjos sa...

Snyggt fixat med munkar av alla de slag! Nog är den lite gullig allt, munken med bollen :-)
Min man ,som du vet är tokig i sötsaker, han älskar munkar (som går att äta alltså!) när vi är i USA ,så brukar han köpa flera sorter från Dunki´n donuts, brr säger jag.
Men visst kan jag äta en sån färsk munk (med äppelfyllning) som du har på bilden, de kan vara riktigt goda!

Äventyret framtiden sa...

Det gick ju galant ditt munkande. Blev hur bra som helst och olika varianter också.
Jag har inte kommit igång med det här temat ännu. Få se om jag måste försöka få till det på samma sätt som Ama.
Om jag måste välja på munk i ditt sammanhang så skulle jag slå ihop två. Jag skulle köpa en påse munkar och fara till Munkfors och hälsa på Margaretha, en bloggvän sedan länge.

tanthuset.blogg.se sa...

Bra jobbat att ha sån framförhållning! Jag tycker din ton-munk är gullig, en lagom tjock liten man i sina (förhoppningsvis) bästa år och lär väl förbli där! Ätbara munkar gillar jag i lagom mängd, det jobbiga är sockret som hamnar överallt!
Så hoppas jag du får en fin kväll, BP!

Stare Ström sa...

Äppelmunkarna ser riktigt nybakta och läckra ut!

KajsaLisa sa...

Den var så gräslig att det var rolig så uppskatta den :)

Helén sa...

Så fiffigt med Munkfors, det hade jag aldrig kommit på. Den där pappersvikten är sannerligen annorlunda där den ligger och kramar fotbollen😀.

Carita Liljendahl sa...

Ska försöka få till det med munkar denna vecka - men mycket möjligt att jag glömmer... jag missade förra veckans Mrs Susanne-utmaning...

Vilt og vakkert sa...

Heisann, da vet jeg hvorfor det heter Munkfors, og den lille munken ser ikke ut til å ha det godt. Munkeboller der det lenge siden jeg har smakt!