lördag 4 juli 2009

Uppåt väggarna

Helgen i Focus lördagstema nummer 13 är Uppåt väggarna, ytterligare ett uppdrag som passar helt och hållet in i min Konst eller konstiga blogg och hjärna.
Bilden föreställer "Estetiska rummet" och är tagen i första Hötorgsskrapan i Stockholm. Konstnären som målade väggarna i entrén heter Olle Bærtling. Helt uppåt väggarna och konstnärens idé var att "taggarna" skulle flyta upp och ut i en oändliga.
Ni som vill bättra på allmänbildningen (som jag själv gjorde precis nu) kan läsa vidare. Ni som redan visste allt om Estetiska rummet kan återgå till hängmattan och ölen nu ;-)

Bakgrund
1954 engagerade arkitekten David Helldén konstnären Olle Bærtling i arbetet med utformningen av entréhallen i den första Hötorgsskrapan. Det blev inledningen till ett gränsöverskridande samarbete där de förde utvecklingen ett steg längre genom att utan reservationer mötas på lika villkor. ”Det estetiska rummet” som de kallade entrén när den var färdig 1960 var en av 1900-talets konstnärligt mest fullödiga interiörer – även sett i ett internationellt perspektiv. Källa Arkitekturmuséet.

PS. Nu ska jag återgå till min deckare. Ska sitta på balkongen med en kall öl och räkna minuterna tills det börjar åska. DS

9 kommentarer:

KerstinJ sa...

Vacker bild!

Jag har gjort det samma som du, läst en deckare. Jag läste på balkongen, mysigt med deckare och regn och åskmuller.

foto CHIP sa...

Verkligen trevligt bidrag! Lite allmänbildande inslag är ju inte fel :) Vackert fotat också :)

Olga T sa...

Läckert. Olle Baertling är ju född och uppvuxen i min grannkommun (Som jag också bott tio år i)Halmstad!! Bra val! Snygg bild:)

Lena sa...

Snyggt foto!

Balkong köret verkar helt i min smak...hahaha

Ha en fin kväll, kram

Malin B sa...

Jag har varken hängmatta eller öl...
Här har det åskat i kväll och tyvärr ser det ut som det kan bli samma visa till natten. Mörkt, mörkt på himlen. Regnskurar från och till...

Malin B sa...

Min hund åker ju inte båt men det är väl ändå inte så konstigt om husse och matte vill kunna dra upp sin vovve om de är långt ute på havet?! Fast lyfta upp en stor Golden det vet i tusan om flytvästen skulle hålla och om människan som drar orkar?!
Äh, vad ska jag spekulera i detta för, vi håller oss ju på land. ;)

Anonym sa...

Uppåt väggarna superläckert och hoppas att du fick njuta av ölen och titta på åskan. Själv är jag glad att det inte åskat utan att lite av vädret återvände så att jag kunde sitta på bastualtan och njuta av en kall öl tillsammans med mina gäster efter ett skönt bastubad samtidigt som vi njöt av den spegelblanka älven, hängmattan har fått vara idag, lite kallt och tråkigt väder på dan.

Margareta G på bildgatan

Jess sa...

Tack för lite allmänbildning! Kom det någon åska? Här i Skåne lovade de regn men vi har i alla fall inte fått något. Håller tummarna för att det inte kommer något dagtid, mellan kl 2.00-6.00 kan det regna. Är det något man kan önska sig tro?

Helgen i Focus sa...

Den typen av konst har jag aldrig riktigt klurat ut vad jag tycker om....ifall jag tycker. Mysko. Bättre än trist grått i alla fall.
Bra bild på temat då.