söndag 26 juli 2009

En fiskälskares paradis


Gillar man fisk (och även om man inte gör det men vill prova) så är Tri-City (Gdansk-Sopot-Gdynia) ett rent paradis. Ja, man kan verkligen fråga sig varför det inte finns fler engelsmän här som älskar "Fish 'n chips". Enligt R - min engelsk-födda make är fiskarna här i en klass för sig. Och jag som trodde att engelsmän aldrig skulle kunna medge ett sådant faktum ;-)

Valet av kvalet
För att undvika den där (ganska onödiga) valet-av-kvalet-känslan lyckades vi idag med konststycket att ha ätit oss genom alla fiskar som bjuds på många restauranger/barer i området. Nej, vi gjorde det inte idag alltså utan det tog oss 11 dagar, då vi varierar kosten såklart.

Välj själv
- Flundra - stora som dasslock.
- Forell - jag tror att det är röding då forellerna här ser ut som svenskfödda rödingar
- Halibut - mmmmhhhh
- Torsk - färskt levererat till restaurangen
- Kargulena - inte den blekaste aning vad firren heter på svenska, men god var den
- Misiut - se Kargulena
- Fisksoppa - många varianter med olika ingredienser men de är hur goda som helst.
- Koldålmar på fiskfärs (fast utan socker som tur är)
- Fisktartar - min personliga favorit

- Panga - Pangasius (vietnamesiks sjötunga) och
- Sola - sjötunga finns också på menyerna, men de skippade vi då de inte är från östersjön och därmed inte "dagens fångst".

Fisk-paradiset
Vad jag vill säga är att man upplever här fisk-himlen om man gillar fisk eller vill prova. Ingen av fiskarna paneras (tack!!!) utan de slängs direkt i en fritös. De är inte flottiga, har ingen "hinna" - ja de är gudomliga helt enkelt. Bilden visar Kargulenan. De roliga är att man betalar efter vikt här. Schysst tycker jag. Och priserna är så löjligt låga att man nästan har dåligt samvete.

PS. Nej Anne, vi har inte kört vilse igen i ett parkeringshus ;-), men det var faktiskt fint väder idag igen så vi var ute. Sedan satte mannen på filmen "Australia" med bland annat Nicole Kidman och då bloggar man inte förrän vid 12-snåret ;-) DS

7 kommentarer:

Artlover sa...

Ja, och här hemma på landet grillas det lax. Mmm,,,, det är gott med fisk från grillen. Ser arr du har ätit gott också:-)

Olga T sa...

Nu har jag läst ikapp mej på Raddelands resedagbok. Kul:)
Fortsatt trevlig vistelse och jag ser fram emot fler inlägg i ämnet!

Jess sa...

Vad bra att de inte panerar fiskarna! Mycket godare utan! Får nog slå upp en del namn på fiskarna så att jag vet hur de ser ut! =)

Malin B sa...

Jag äter nog alldeles för lite fisk men står med öppen mun (nåja!) för att prova nyheter.
Svårare är det att charma resten av familjen Bayard med nyheter, de är mera av "Potatis, kött och brun sås - DET är riktig middag det!"

Tack för försöket att hjälpa mig med blommorna men Hortensior känner jag igen. =)
Hosta som Chagak skrev googlade jag på och det verkar stämma! =)
Alltid lär man sig något.

Anders W sa...

Är det inte så att man blir smart av att äta fisk? Då kommer ni hem ännu ...!

anne sa...

Fisk skulle jag gärna äta dagligen!

OK, tempura rolls och tom ta kai-soppa, noterat. Ska det vara i den ordningen?

Lissen sa...

Fisk i elva dagar.....
Ja nu kommer du smart och laddad till jobbet!
Vet du igår åt jag en sort jag aldrig ätit, Hajmal. Riktigt god faktisk.
Av "lathet" åt jag skärgårdssill (burk) idag.
Fast det blir kött också för mej.