torsdag 23 juli 2009

Så mycket att berätta...


...så litet tid och plats ;-) att göra det på.
Vad kan man säga om 27 grader, strålande solsken och en lång vandring längs stranden hela vägen till Gdansk från Sopot. Igår gjorde vi samma sak fast åt andra hållet - mot Gdynia.

20 kilometer på två dagar...
... sätter sina spår... på fötterna och benen. Har räknat till totalt fem myggbett och ett bett av en nyckelpiga- den dog, det såg jag till. Det finns hur många som helst av dessa "söta" insekter här, fast de verkar vara en enda stor familj med massvis med systrar och kusiner som anfaller i grupp... och de gillar vita T-shirts.

Fördomar
Kul att ni gillar mina inlägg om Polen:-) Hade precis samma fördomar som många av er när vi åkte hit: smutsigt, grått, gamla sovjettakter, äckligt mat, med mera. Jag kan lugnt säga att alla dessa fördomar har kommit på skam. Här är rent, fint och inte grått alls. Undantag: gamla kvarter med stort renoveringsbehov. Men dessa byggnader jämnar man inte med marken utan försöker bevara dem varsamt och smakfullt. Maten är som sagt outstanding och jag är för evigt tacksam till vår hyresvärd att hans lägenhet inte innehåller en våg. Tror han slängde ut den för sisådär 25 år sedan. Mycket klokt!

Klotter
Klotter är ett vanligt inslag överallt här - på gott och ont. Vissa tråkiga väggar/broar bär kommunalt sanktionerad graffiti (byts efter en viss tid) som är helt suverän. Men även fula klotterförsök får man leva med här - överallt, till och med på huset där vi bor. Wojtek har berättat att lägenhetsinnehavarna satsar på "inre renovering" först innan de tar itu med yttre väggar och dörrar. Helt förståeligt. (Det är alltså en privatägd lägenhet som hyrs ut under juli-augusti)

Ja, vi älskar "Tri-city" Gdansk-Sopot-Gdynia. Hoppas fler hittar hit!!!

PS. Kolla den här sajten (som inte är speciellt proffsig i sig - men det är ju resultatet som räknas). Vi har apartment 4, så ni kan se hur oförskämt lyxigt vi har det. Kanske ni blir sugna också. Det är ju EM i fotboll här nästa år;-) DS

5 kommentarer:

Malin B sa...

Har aldrig varit med om en bitande nyckelpiga!
Däremot har jag massor av blinningbett just nu. =( Stora som dasslock blir de men vad står man inte ut med som hästmorsa? ;)

Lissen sa...

Raring, jag kan vara din hovfotograf på nästa resa. Men vill ha eget rum,l!
Tror det är ett äventyr att följa dej!
Har aldrig hört någon nyckelpiga bitas, var det inte en loppa?
Det här med att glömma saker har med åldern att göra. Även jag är drabbad, hihi! Fast man kan bli crazy, när man far runt och letar.

Kollade på sidan och lekte med dom roliga siffrorna som for runt!
Ha det gott!

Ps härligt när fördomar försvinner Ds

Anders W sa...

Hej Beate! Efter dina resebeskrivningar inser jag att detta land borde besökas. Och du reser verkligen med ögonen öppna.

Jess sa...

Visste inte att nyckelpigor kunde bitas.
Ja man trodde helt klart att Polen var det där gråa och tråkiga med äcklig mat. Bra att du ändrat min uppfattning!

Daniel sa...

Vill så¨dit. Måste