onsdag 3 februari 2021

Onsdagsblandning
Som vanligt på onsdagar passar jag på att svara på Orsakullans frågor. Men innan jag gör det tänker jag ge er en väderrapport från 16 kilometer norr om huvudstaden. Sju minusgrader, några få solstrålar, desto mera nysnö. Ja, jag vet att ni i norr har det betydligt värre. Och jag är fullt medveten om att februari faktiskt är en vintermånad;-)

Internationell tvillingdag
Inte visste jag att en sådan fanns, men Orsakullan påstår det. Så hon undrar om jag känner någon tvilling. Klart jag gör. Känner henne väldigt väl sedan många decennier. Är född i juni och är alltså en tvilling;-) Men jag känner faktiskt flera "riktiga" tvillingpar också.

Enäggstvillingar
På gymnasiet var det ett tvillingpar i min klass och det var omöjligt att hålla isär dom. De fuskade jämt vid tentor och idrottstävlingar. Och de lyckades alltid då lärarna ju inte kunde bevisa vem som var vem av tjejerna.

Tvåäggstvillingar
Sedan finns det ett ungt tvillingpar i samma hus där jag bor. De är tvåäggstvillingar och har ingenting ”gemensamt”. Hur lätt som helst att "identifiera" tjejerna.

Ljuset är på väg tillbaka
Ingen tvekan om det! Det är fortfarande någotsånär ljust klockan 16:30 jämfört med i december då det var beckmörkt redan vid klockan 15:00.

Det är Orsakullan som håller i ”Februari 28 dagar”.

18 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Fördelen med snö är att världen blir ljusare!
Känner inte alla nån tvilling, alltså inte stjärntecknet utan syskonpar???

Ditte sa...

Väldigt vackra bilder i din onsdagsblandning.
Och visst blir det i alla fall ljusare med snön och jag tycker det är riktigt vackert ute. Jag var på Djurgården idag och där var det nog mer sol men -7 var det och ingen vind. Så det blev en fin runda.
Jag visste inte om den "internationella tvillingdagen" Tror vare sig den gör till eller från. Om man nu i te har födelsedag i tvillingarnas tecken. Jag är ju tvillingmamma och vi klarade dagen bra. Ingen visste om den. Döttrarna är tvåäggstvillingar men när de var små, under ett år, var de väldigt lika. Men inte senare. Tyckte vi som föräldrar.

LillaSyster sa...

Ja äntligen ser man att ljuset är påväg, så underbart! -12 nu och mer kommer det säkert att sjunka under natten. Jag är ju juni tvilling =)

Freedomtravel sa...

Jag hade nån tvilling i klassen på lågstadiet, men nu? Nä. Å andra sidan kanske inte alla man träffar berättar att de har en tvilling ;)

Geddfish ♥ sa...

Jag märker av ljuset på morgnarna, även eftermiddagen, såklart.
Tvillingar, det hade jag i min klass. En tjej och en kille. Min makes systersbarn är ett tvillingpar, två tvåäggstvillingar så otroligt olika i allt.
Jodå, jag känner fler och även trillingar.
Mitt väder är ganska likt ditt väder just nu.

Geddfish ♥ sa...

Inte lätt att hålla reda på alla mina ungar och deras telningar ;)
Jag är farmor åt Sally, alltså är Sarah faster till denna skönhet. Thomas är pappan och bor i Örebro.
Jamen, Sally kan ju vara lik Sarah, helt klart, det är hon.

Emma, Sol som sol? sa...

Jo, tvillingar har jag känt lite här och där men oftast har det varit tvåäggs- och då är de ju lika lika som andra syskon.

Susjos sa...

I år har vi verkligen fått en riktig vinter i huvudstaden. Förra året fick vi ingen snö alls?
Nog är det vackert med snön, men läskigt att köra på oplogade vägar, som tur var E4:an superbra plogad ikväll när jag åkte till F&S. Oftast blir det ju också en grå sörja här i stan när det töar, få se hur länge vi får ha minusgrader?
Men visst håller man sig gärna inomhus när snön yr!
Ha det gott!

femfemman sa...

Mina bästa vänner sedan högstadetiden, är tvillingar. Det är otroligt så lika de tänker.
I skolan har jag ju träffat på både enäggstvillingar och tvåäggstvillingar. Ett av tvillungparen var dom hund och katt, de flesta har varit tighta.
Härligt att ha en så god vän sim man oftast
tycks ha sitt tvillingsyskon.
Ljuset, ja, det är tillbaka till stor del. Nu ska det värsta slut på snö och kyla också.

Anki sa...

Gott om snö även hos dig - fina bilder! Jag har enäggstvillingar i släkten, sysslingar på pappas sida ... lika som bär! Känner några andra tvillingpar också, både enäggs och tvåäggs ...
Svar: Jag dricker helst rödvin ... men efter en varm bilresa funkar det även med rosé :)

nalta norrland sa...

Tvillingar och treäggstvillingar ;-) finns det gott om här omkring, vet inte varför... när Elin gick på dagis var det fyra tvilling och ett par treäggstvilligar i samma grupp, treäggstvillingarna är gjorda i provrör ;-) och består av ett tvillingpar enäggstvillingar och kopior av varandra och en extra, föräldrarna fick alltså tre bebisar med detsamma, måste varit rätt jobbigt.

Mycket lastbilsolyckor häromkring sker med EU trailers, många är utländska och chaufförer som typ aldrig kört på vinterväglag.

Snö i 08a land lär vara besvärligt då snöröjjningen är hyfsat klen.

Annette sa...

Fina bilder! Det är verkligen fint med ren, vit snö. Jag är också född i tvillingarnas tecken :) Några tvillingpar umgås jag inte med just nu, men i första klass i skolan gick Marit och Marita (deras namn kommer jag minsann ihåg, men inte vad alla hette i min gymnasieklass...) Spegelmannen är med på bokrean v. 8, men som inbunden tror jag.

Ama de casa sa...

Vackra bilder! Fast jag kan inte direkt påstå att jag saknar att ha snön runt ikring mig... Saknar faktiskt inte ens skidåkningen, även fast det är den tiden på året nu. I år blir det inget av med den, kanske likaså bra det med tanke på vad som hände ifjol...

Här märker vi också att ljuset återvänder, fast vi har ju inte haft samma beckmörker som ni där uppe i norr.

Tove Olberg sa...

Aha, du bor norrut du med ja :-)
Snöbilder gillas ju då
Min farmor var enäggstvilling födda 1898. De stod varann och var så lika. Samma gester och lika på rösten. De hade 7 syskon. Min farmor dog först och på begravningsdagen blev det lite konstigt då tvillingsystern kommer gående, som att se min farmor!

Guldkryckan sa...

Jo, bästa vintermånaden på länge hos oss vad jag kan minnas, pulka med ungarna på kneget till och med, det var ju ett tag sedan minst sagt.

Ljuset är verkligen på väg tillbaka, tack och lov för det.

Ha det bäst nu.

Christian sa...

Se där ja...ännu fler fina vinterbilder... :)

Paula sa...

Tvillingttema, va kul, känner inga tvillingar varken av den ena eller andra sorten. Lite trist faktiskt, då kan man ju inte alls studera dem...
Sju minus står ni väl ut med, så vackert som det är i träden?! Jag har -17 i skrivande stund, men så sitter jag också inomhus, men ska försöka locka ut Daniel på en pinksväng ute på tomten...medan jag står inne och väntar...
Så rastar jag jycken...

Carita Liljendahl sa...

Mycket vackert med snön, som bomull, på träden.
Men helst vill vi ju nog att våren ska komma :-)