fredag 15 februari 2019

Fem en fredag vecka 7: AvkopplingTycker dessa målningar med alla detaljer är helt suveräna och väldigt avkopplande att titta på. De är målade med bläck/tusch på pergamentpapper. Glömde tyvärr att skriva ner konstnärens namn. Målningarna hänger i entréhallen till Täbys huvudbibliotek.


Som ni ser sålde den lokala ICA inte bara hjärtformad cheddar igår. Det fanns också camembert. Att äta den och dricka ett glas vin till är även det avkoppling - året om;-)

1. Hur kopplar du av på bästa sätt?
Under sommaren på balkongen med en deckare. Under vintern i ett hett, väldoftande skumbad med en spänningsroman, dock inte samma bok;-)

2. Är du bra på att vara ledig?
Som pensionär är jag ju alltid ledig. När jag fortfarande jobbade hade jag otroligt lätt för att vara ledig, både kortare och längre perioder.

3. Vad gör dig stressad i en avkopplad miljö?
Höll på att skriva skränande barn och ungdomar, men då är ju miljön inte avkopplad;-) Det som stör mig i en avkopplad miljö är lugnande bakgrundsmusik som är menad att förstärka den avkopplade stämningen. Mig stör det rejält, då "tråkmusik" bara retar mig. Det gäller förresten även musik i hissar.

4. Använder du dig någonsin av skärmfria tider?
Ja, det gör jag, speciellt under sommaren.

5. När kände du dig som mest avkopplad sist?
Just nu till exempel. Tycker det är väldigt avkopplande att blogga själv och att kommentera hos andra.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

13 kommentarer:

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★ sa...

Intressant att du kunnat koppla av redan under tiden när du jobbade, mest av tror jag mig reagera på det eftersom jag är tvärtom. HUR gör man? Det känns som att jobbet alltid är en del av mig. Jag vill kunna släppa det helt när jag går på helg :)

Ama de casa sa...

Rolig lista igen!
Jag vill påstå att jag är nästintill expert på att vara ledig. Fast den måste ändå alltid hända nånting, annars blir det lite trist... :-)

Tråkmusik kan jag koppla bort så jag inte hör den. Porom-pom-pom-mannen däremot... Han GÅR inte koppla bort! :-D

nalta norrland sa...

Pausmusik är hysteriskt jobbigt 😱
Läser Du olika beroende på om det är på balkong = deckare eller badet = spänningsroman, jag har aldrig tänkt på att läsa olika kategorier beroende på årstid, kul att veta mer om Dig

Susjos sa...

Du och din man är ju också hejare på att njuta av livet, precis som det ska vara!
Ett skumbad och en bra bok låter ljuvligt! Saknar badkar i lägenheten, suck!

Ja, ibland kan låg musik vara behagligt tycker jag, men oftast är musiken alldeles för hög, och jag med mitt tinnitus och dålig hörsel,hör då inga samtal, suck!

Nu måste jag göra mej redo för jobb...tjing!

Paula sa...

Först måste jag ju kommentera uppgiften om att du sökt till Robinson! Är otroligt imponerad! Jag minns att jag tänkte på saken första säsongerna och konstaterade att jag inte skulle palla det sociala spelet. Jag är för rättfram och också för introvert i vissa lägen. Sen blir jag mycket lätt sårad och tar åt mig och skulle sitta och snörvla vid en palm hela dagarna...Så nej, hade inte vågat/kunnat...all heder åt dig. Sen vet jag inte om du är glad eller ej över att det inte gick hela vägen?
Sen till frågorna....jag väljer lite annorlunda men ändå ganska lika. Solen avstår jag och ifråga om skvalmusik är vi helt överens. När jag jobbade på bank hade vi vissa perioder sk. bakgrundsmusik, man höll på att bli tokig! Det blev aldrig tyst i huvudet utan melodierna låg där i hjärnan även efter att man slutat jobbet. Trevlig fredagskväll!

Anki sa...

Kul detta med att läsa svaren - en del har vi gemensamt ... som att vi är pensionärer :) Om bakgrundsmusik tycker vi också lika, men det skrev jag inte ... kom inte ihåg det just då.
Läste just Paulas svar här ovan och blev liksom hon djupt imponerad! Följde länken till då du skrev om det - WOW!

Tony sa...

Kunde varit jag som skrivit svaren på din lista.
Utom punkt 1 kanske, men jag jobbar på det. Jag har varit väldigt dålig på att läsa böcker genom åren.

Eva Trillian sa...

Diskuterade med annan vuxen om Barnfria hotell för inte så länge sedan. Spännande hur en del tycker att det är diskriminerande mot barn - men att det INTE finns inte är diskriminerande mot någon ;)

Christian sa...

För mig framkallar bilderna/tavlorna motsatt sinnesstämning, jag blir stressad, tycker inte de var det minsta avkopplande.
Däremot är jag också bra på att vara ledig å koppla av, både långa å korta stunder/perioder.
Nu ligger en avkopplande helg framför oss, önskar dig/er en trevlig sådan :)

FREEDOMtravel sa...

Detta med avkoppling är jag (tyvärr) inte speciellt bra på. Men kanske iaf lite bättre nu när jag jobbar halvtid på "vanliga" jobbet. När man jobbar hemifrån kan man passa på att lägga sig och vila när man vill, det är avkoppling tycker jag! :)

Annette sa...

Skumbad är otroligt avkopplande. Tidigare, för sådär 25 år sedan.., kunde jag ta en ridtur och sedan komma hem och ta ett bad och sedan sova middag. Helt fantastiskt skönt och sedan kunde jag arbeta så mycket bättre och effektivare. Jag borde ta upp den vanan igen. Helt överens med dig även om skränande människor. Det gillar jag inte alls. När vi är på semestrar bokar jag alltid boenden som ser ut att inte locka barnfamiljer, så vi är oftast själva eller nästan själva vid poolen. DET är avkopplande :)

Mias Mix sa...

Det där med musik kan jag verkligen hålla med om, så störande. Och de som har musik i telefonen när man väntar, så hemskt.
Låter som du är ganska bra på att koppla av, fortsätt med det! Snart har vi de där varma härliga dagarna då du kan sitta på balkongen och njuta! Ha det gott!

Anni sa...

Neufchâtel heter den franska hjärtformade osten. Den är god, den!