onsdag 20 februari 2019

Doggie bag


Makens favo rätt "Kyckling Gongbao".


Och jag satsar nog nästan alltid på scampi med wokade grönsaker.

Vilken rolig lunch det blev på en av våra favo restauranger Jappi i Djursholm. Om ni tittar på bilderna så förstår ni att det var omöjligt att äta upp dessa stora matportioner. Alltså bad vi om två doggie bags. Den gulliga ägaren såg aningen frågande ut, men jag tittade upp på de vita ”matlådorna” och han plockade ned två stycken.

Ursprunget av doggie eller doggy bag
Det dröjde inte länge tills ägaren dök upp vid vårt bord, ursäktade sig och berättade att en annan kund hade frågat efter en ”dog bag” för några veckor sedan. Så han antog att den överblivna maten gick till gästens hund hemma.
Inte så långt ifrån sanningen eller rättare sagt ursprunget av doggie bag faktiskt. För en gångs skull visste jag bakgrunden som ni kan läsa här.

Doggie bag helt normalt i Kina
Ägaren berättade att ”påsar” för överbliven mat är helt normala i Kina, både på restauranger och vid privata fester. Där slängs ingenting utan ”matrester” packas ned i olika påsar och delas upp band gästerna. Doggie bags har funnits i USA sedan 1940, men ansågs skämmiga i Sverige. Men sedan cirka 2011 är det även accepterat här. Tack och lov. Att kasta mat är bland det värsta jag vet.

En sista fråga på det
Ägaren: Vad heter ”dog bag” på svenska.

BP: Doggie bag. Mig vetande finns det ingen översättning.

Vi njöt av himla god mat och en riktigt rolig konversation.

PS. Om ni känner igen maträtterna på bilderna så har ni helt rätt. Jag har visat liknande foton förut. Men då vi inte varit hos Jappi på ett tag tyckte ägaren nog att hans "stammisar" borde utfodras med extra stora portioner. I vanliga fall brukar vi äta upp maten. Idag var första gången vi inte orkade med den bedriften. DS.

11 kommentarer:

Ama de casa sa...

Min första tanke var att det svenska ordet var "take away". Haha! Hur svenskt var det då? :-D "Para llevar" säger man här i Spanien och det är ingen som höjer på ögonbrynen åt det. Väldigt vanligt. Jag skulle ta det som en komplimang! "Maten är jättegod, men jag orkar inte äta allt just nu".

Det är inte heller helt ovanligt att man delar på mat här. Men det beror lite på... På en finare restaurang känns det bättre att ta med rester hem än att dela. Eller att helt enkelt äta upp maten såklart.

Men att lämna mat? Nej, det är dumt :-D

nalta norrland sa...

Jag delar gärna dagens middag med Din man 😁👌
Det ser synnerligen gott ut 👍
Jag tror det är mycket sällan typ aldrig vi tagit med den icke uppätna maten hem, har nog aldrig tänkt det varit möjligt 😔

Geddfish ♥ sa...

Jo, men det anses nog lite skämmigt att be om doggy bag. Men jag har gjort det, då jag beställt pizza. Jag orkar ju typ aldrig äta upp en hel själv och ska jag då slänga, neej! Då är det bättre med hämtpizza.
Man har ju faktiskt betalat för hel portion.

I USA, där ställde de en doggybag var på bordet, inget snack om varför, det var bara att ta med sig och gå. Och lämna till någon tiggare ev.

Steve sa...

Doggie bag eller inte, era "säkra kort" ser i a f aptitretande ut.

Carita sa...

Vi talar också i Finland både på finska och på svenska om doggy bag då det handlar om att få överbliven mat med sig hem, till sig själv :-)

FREEDOMtravel sa...

Sååå bra med Dogge bag! Avskyr att slänga mat ...

Susjos sa...

Så gott det ser ut! Mums för båda maträtterna! Min man hade också valt kyckling ;-). Såklart ska man inte slänga mat, nej ,det är perfekt med "doggy bags", fast oftast äter jag upp all mat!

Svar: Jodå, jag kan söka som statist både till filmer och reklam, fick napp just på detta bara!
Kram och trevlig kväll!

Christian sa...

Det ser fantastiskt läckert ut och skulle sitta utomordentligt fint i min mage.... :)

Eva Trillian sa...

Har vi varit lite för fina för att be att få resterna med oss hem i det här landet - så därför finns inget svenskt uttryck för detta? Antagligen. :) Nu är vi smartare. Både ekonomiskt och miljövänligt!

Emma, Sol som sol? sa...

Man måste dock se upp med vad man kommer hem med! När vi var på indisk restaurang med hela stora familjen blev det mycket mat över. Vi bad så klart att få den nedpackad. Men när mamma och jag sedan packade upp den visade det sig att det var någon annans rester. Det slängde vi. Och jag är så sur för jag åt medvetet inte allt mitt visste ju att det skulle jag äta sedan, mamma gjorde likadant. Så himla surt!

Anni sa...

Klart att man ska be om en doggy bag (och hoppas att man inte drabbas som Emma). Läste dina svar angående hur gammal man är och just det där med att inte skämmas längre tycker jag visar att man uppnått viss ålder. Inte skäms jag för att be om en doggy bag! :-)