onsdag 12 februari 2014

BernadottebiblioteketHade jag inte varit så bortskämd med besöken på Riddarhuset och det Kungliga biblioteket i höstas hade jag säkert uppskattat gårdagens rundtur på Bernadottebiblioteket betydligt mera. Där förvaras bland annat de kungliga boksamlingarna med cirka hundratusen böcker som har tillhört Sveriges Bernadottekungar. Mer om biblioteket kan ni läsa här.

Slottsbibliotekarie
På alla bibliotek finns det bibliotekarier, så även på Bernadottebiblioteket, fast här kallas de slottsbibliotekarier. Number 1 har det väldigt passande namnet Antoinette Ramsay Herthelius. Number 2 och 3 är föräldralediga just nu. Där finns även en halvtidstjänst. H*n såg inte bara ut som en bulldog, h*n agerade som en sådan också. Bulldoggen verkligen övervakade varenda en av de 20 personerna som fanns på plats och såg handgripligen till att fotoförbudet respekterades. Och Antoinette ville absolut inte hamna på bild. Suck… Jag förstår nästan att August Strindberg som jobbade som biblioteksamanuens (ingen aning vad det är) inte trivdes där.

Intryck
Den drygt 1 1/2 timme långa turen med skånsktalande Antoinette som föredragshållare var visserligen intressant, men lite ”fladdrig”. För många namn och för många siffror för min smak. Fotoförbudet drar ner betyget ytterligare en aning. Såväl på Kungliga biblioteket som på Riddarhuset var det inga problem att plocka fram kameran. Så jag undrar vad våra kungligheter har att dölja. Är man rädd för att upptäcka ”olämplig” litteratur i de kungliga samlingarna eller;-)

Bildskörd
Ja inte ska ni få ett inlägg utan bilder av mig. Foto 1 som föreställer Bernadottebiblioteket är taget från slottets inre borgargård, inte speciellt upphetsande. Bild 2 upptäckte jag på svängdörren på Gamla Stans T-banestation. Mer om Dare to Zlatan kan ni läsa här. Snygg färg på dekalen tycker jag;-) Betydligt mera i min smak! Trean visar Sergels Torg denna extremt lugna tisdagskväll mitt i Stockholm.


28 kommentarer:

Freja sa...

Jag älskar bibliotek, men jag gillar varken monarki eller fotoförbud, så det är lika så bra att jag inte var medbjuden... Jag gillar Zlatan (ja, trots hans uttalanden om damfotbollen, han kan inte vara perfekt...) men jag har just läst "No logo" så NIKE hänger lite löst hos mig just nu... Åhh, det är jobbigt att alltid ha så många åsikter om allt... Jag gillar dock att det ser ut att vara torrt på Sergels torg...

En plats i solen sa...

Haha den lät lite udda den figuren, kunde du inte se vad man kunde vinna innan du offra en euro? ;)

Tråkigt med fotoförbud, man undrar verkligen vad de har och dölja... Men skånskan är nice tycker jag haha

MargaretaG sa...

Innan så har vi båda hamnat bland kungligheter i dagens skrivande, lustigt.

Sedan så tror jag nog att de har mycket att dölja, hittade ju en historia som jag inte kunde idag och det var något som de säkert sluppit, men jag gillar den. Nu är det mycket historia jag inte kan, det mesta.

Trevlig byggnad i alla fall - tjuvfotade du där?

Zlatangrejen har jag sett tidigare under dagen, men har inte "orkat" kolla vad det är. Tror att jag ska ge den till någon - en tröja som jag såg på din länk - hahaha ... bara för att retas åt en nära.

Herregud, nu ser du ju ut som att du hamnat i Haparanda city under rusningstrafik =) -sista bilden.

Fotoförbud, jag hade vänt men tror att du kanske var där med jobbet så ...

Ha en fortsatt bra kväll och här har det varit sport, sport och lite mer sport - heja Sverige, i hockey.

Eva Trillian sa...

Fotoförbud? 2014? Skadar blixtarna böckerna eller hur tänkte de nu?
Där gick vi miste om en hel del fina bilder kan jag tänka mig!
Tack för att du "slängde" med lite bilder i alla falla ;)

Rantamor sa...

Många hemligheter finns säkert i detta bibliotek som inte får hamna på någon fejja kanske...
Kanske kungens hemliga kaffeflickor hans och den där Noppes hemliga fester, du hör ju det är inget för dom trista historieböckerna, där ska det bara finnas årtal och mera årtal och , ja jag vet inte men jag har nyss varit inne hos Margareta å kommenterat om mina historia kunskaper så jag ids inte upprepa mig.

Men var det fint inne på bibblan då eller såg det ut som det brukar??

Jo Rantafar har kollat hockey ikväll nu börjar det spännande sa han det är nu vinterOS kommit igång.
I morron ska jag in på lasarettet så jag får veta vad det är för fel på kärringa...håll tummarna så att jag inte kommer i klorna på arkiv-X kvinnan igen.

Sen ska vi hämta Colin på skolan och han ska bjuda på middag, han å pappan för mamman skulle på nå mingel ...
nån nyöppnad krog i Umeå tror jag det var.

Tjingelingen från Rantamor.

Peranders sa...

Jättetjusig bild från Sergels Torg.

Marina sa...

Bibliotek är mysigt, även om jag inte kan skryta med att besöka något speciellt ofta, närmare bestämt nästan aldrig numer... (det påminner mig om att jag har tänkt besöka det stora biblioteket här fast det inte blivit av än - tack för påminnelsen!)Sedan är det lite roligt att det ofta finns någon på ett bibliotet som lever upp till fördomarna som i alla fall jag har, som din "bulldog" och hon med det ytterst krångliga namnet "Antoinette....
Frågan är om jag inte ska bli biblioteksamanuens i mitt nästa liv bara för att det låter så bra...;)

Kerstins foto sa...

Ja men du fick ju några bilder i alla fall. Gillar verkligen din sista bild på Sergels torg, så fint. Fotoförbud...ja vad säger man, det handlar om upphovsrätt dessvärre. Inte mycket att göra nåt åt men nog är det trist. Med tanke på hur stor bloggvärlden är idag borde dom tänka tvärtom, de skulle förmodligen få fler besökare till alla slott och bibliotek om folk fick fota och därmed göra reklam för dom på bloggarna.

En plats i solen sa...

Ja de torka bara med tre mål och det är bra för de Picka är riktigt bra, men de visar hur svårt det är och slå ifk hemma. Om killarna varit lite mer skärpta i första och satt sina lägen hade vi kanske vunnit, men jag var inställd på förlust från början, det är bra lag vi möter, så det är bra träning. Blev glad över att lugi förlorade med mot sävehof. Vi möter allingsås på söndag, vinner vi den rycker vi i tabellen :)

Kul dock att du håller lite koll på de brandgula :)

Ja jag börjar ta mig ur depressionen :)

En plats i solen sa...

Ja de torka bara med tre mål och det är bra för de Picka är riktigt bra, men de visar hur svårt det är och slå ifk hemma. Om killarna varit lite mer skärpta i första och satt sina lägen hade vi kanske vunnit, men jag var inställd på förlust från början, det är bra lag vi möter, så det är bra träning. Blev glad över att lugi förlorade med mot sävehof. Vi möter allingsås på söndag, vinner vi den rycker vi i tabellen :)

Kul dock att du håller lite koll på de brandgula :)

Ja jag börjar ta mig ur depressionen :)

En plats i solen sa...

Glömde, ja både jonas källman och larholm spelar i pick :) Dock lät det som spikern sa pink varje gång de gjorde mål haha...

Della sa...

Tycker det är trist det där med fotoförbud. Likadant var det ju inne på Drottningholm när jag var där. Fattar liksom inte varför.

Geddfish ♥ sa...

God morgon!
Man kunde åtminstone få ta kort utan blixt, gillar inte heller fotoförbud.
Men har alltid gillat bibliotek.

Zlatans namn används flitigt nu i olika sammanhang. Han finns med i det material som jag nu studerar, boken heter "EU, Zlatan och hästarna".

Sergels torg bilden var jättetjusig!

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Sergels Torg ser verkligen delikat ut i kvällsljuset, en bild att sälja. Den ger skenet av Stockholm som en storstad i världen.
/Kiki

Ama de casa sa...

Vad trist med fotoförbud. Jag funderar allvarligt på att skaffa mig en spionkamera av nåt slag :-)

(Fast med min pose när jag fotar så skulle nog inte det hjälpa... ;-) )

Marit Johansson sa...

Äh va larvigt att ha fotoförbud där. Hon/han måste ha varit varit väldigt vaksam eftersom du inte ens kunde smygfota, du brukar ju vara bra på det :)

Monica sa...

Nä det är nog inte lätt att impa på dej;-)
Fotoförbud varför kan i alla fall inte vara för rikets säkerhet?

Troligtvis blir han röd/brun med svart sadel brukar inte bli mycket kvar av det svarta men vi får se;-)
Ha en bra dag

KajsaLisa sa...

Hörde ett rykte om det biblioteket. Väldigt många böcker så kungen har bara hunnit färglägga hälften :)
Nej, nu skall jag inte vara dum, det där är en plats jag skulle kunna tänka mig att besöka.
Jättesnygg bild över plattan förresten, säg inte att du också fallit för det geometriska mönstret på torget. Både jag och FototrissHelena verkar gjort det.

Benita sa...

Är glad över att jag inte trotsade fotoförbudet vid Phukets passkontroll, även om jag hade lust att göra det. Killen i kön bredvid mig trotsade förbudet och det blev ett jävla liv. Flera vakter kom rusande och killen blev tvungen att radera minneskortet. Vad som sedan hände vet jag inte eftersom vi fortsatte. Man vill ju absolut inte hamna i fängelse i Thailand.

cat sa...

Som bibliotekarie blev jag först lite avundsjuk på den där tjusiga titeln, men så kom jag på att jag inte vill jobba för någon kunglighet ändå.
Hade gärna sett foton dock, så även jag är sur över fotoförbudet.

Hörni sa...

Tråkigt med fotoförbud! Men den där Zlatandekalen är cool. Vem gillar inte Zlatan liksom.. :)

LissenTo sa...

Håller med om att man kan inte ta emot alltför mycket fakta vid föreläsning, då tappar jag fokus.

Fotoförbud, japp trist

Kicki sa...

Man kan väl få fota utan blixt åtminstone! Det lät inte som något utflyktsmål för mig med tanke på alla namn och siffror eller årtal!
Kul att du gillar min header...måste ha läst dina tankar!;)

Husbilen-Ellen sa...

Inte utan än jag saknar huvudstaden! Elisabeth

Linnéa sa...

Intressant till tusen. Lite torrt kanske med biblioteket menar jag, bulldogen måste ändå ha muntrat upp lite så där i efterhand. Vilken dösnygg bild du tagit över Sergels Torg blir riktigt avundsjuk. Själv tycker jag att fotoandan gått ur mig under den grå yllefílten.

Anki sa...

Hade gärna sett lite bilder från biblioteket... trist med fotoförbudet. Wow... vilken fin bild över Sergels torg!

Olga T sa...

Kan nästan känna känslan därinne på biblioteket....