fredag 6 december 2013

Tel Aviv calling – Del 20: Skyltkavalkad

Stort tack alla för att dela med er av kunskapen att sötnosarna i gårdagens inlägg var egyptiska mungon (mongoose). Nu förstår jag att vi inte ens på de mest avlägsna platserna har sett ormar (eller andra kryp för den delen), för dessa mumsar nämligen mungon i sig. Vilka sympatiska och civiliserade djur:-)

Nu ska jag introducera några "roliga" skyltar för er, alltså sådana vars tolkning inte är solklar direkt, åtminstone inte för oss utlänningar här.

Förbud?
Den här snygga metallskylten trodde jag förbjöd skateboardåkning. Det gjorde den inte alls. Den varnar fotgängare för halka på trädäck när vågorna är höga och kommer in över stenmuren.


Hit men inte längre
Hit men inte längre – alternativt ”rör inte mig”. Fel! Den här skylten är israelernas Stoppskylt. I ärlighetens namn ska sägas att det inte finns så många sådana varianter, då 90 procent av gatukorsningar – på stora som små gator - har rödljus. Här i Tel Aviv finns förresten bara en enda rondell värt namnet, här finns bara ”fyrkantiga” korsningar.


Parkering
Om ni tittar på den blåa delen av skylten – den gula förstår ni i alla fall inte – så ser ni att P:et har ett tak över huvudet. Alltså kan man dra slutsatsen att skylten hänvisar till ett parkeringshus. Fel igen! Den förklarar att man kan parkera längs gatan vars kanter är målade i blåvitt. Är kanterna rödvita får man inte parkera, men det struntar de flesta i. Rödgulrandig markering betyder busshållplats.
I Tel Aviv finns inga parkeringsautomater, alltså inga trafikpoliser eller lapplisor heller. Än en gång – vilken civiliserad stad:-)


Wifi
Det spelar ingen roll var man befinner sig i det här landet så snubblar man automatiskt över dessa hot spots. 99 procent av caféerna, restaurangerna har ultrasnabb uppkoppling. Precis som i Sverige har alla de senaste versionerna av mobiltelefoner, många till och med använder läsplattor… för att fota. Sa jag civiliserad!? Jo det gjorde jag!


Då jag inte kommer att blogga på söndag på grund av hemresan (till snökaos som jag har förstått det) så får det här inlägget bli ett tidigt bidrag till Pumitas Skyltsöndag.

PS. Johanna efterlyste namnen på de konstiga djuren i onsdagsinlägget. Bilderna visade en härfågel (till vänster) och gässen med de rosa benen är nilgäss. Snubblade förresten över mera wildlife idag, men jag vill ju inte tråka ut er och era hjärnor;-) DS

17 kommentarer:

Monica sa...

Skylt ett liknar mej när jag synade backen förra veckan så det blir min favorit och även Signes och Ebbas så klart.
Skulle också tagit bort kommentaren;-)
Ha det bra

Stare Ström sa...

Vilken samling otolkbara skyltar! Ändå har de väl tänkt att man ska begripa eftersom det är bilder+ Snygga bidrag till Skyltsöndagen. Ha långkallingarna lätt tillgängliga när du landar på söndag. Till och med här i Skåne är marken vit av snö och hagel.

Margareta sa...

Wow, vilka underbara skyltar och inte speciellt standardiserade. =) Jag har läst igenom hela din resa och njuter av varje dag och hur underbar uppkoppling du haft hela tiden - de slår Sverige med råge har jag förstått. Bilderna du lagt upp är både du och inte, en hel del djur och annat som inte är så vanligt på denna blogg om jag skriver som så och jag har verkligen haft kul under hela min läsning.

Ja, du verkar inte komma hem till det bästa vädret har jag förstått av det jag sett på nyheterna, men det finns de som har det värre ... Skåne exempelvis.

Du har varit borta i tre veckor och det har jag också, eller lite mer och kanske att min frånvaro fortsätter lite mer - men du har inte varit frånvarande här. Jag skäms nästan men ibland behövs det och det ända jag bestämt mig för är ett och det har jag lyckats med.

Hoppas ni får en sista trevliga och ljuvliga dag i värmen, även om det regnar och stormar. =)

Jag skulle också vilja, men det kommer inte på tal de närmsta månaderna.

Linnéa sa...

Vilka härliga skyltar! Så roligt du beskriver dem. Äsch, ni borde stanna en vecka till. Här hemma är det inte kul just nu. Skitkyla o snöblask. Halt!

Men välkommen hem till Svedala!

KajsaLisa sa...

Verkar vara ett modernt land. Själv blev jag förvånad över att det finns så många telefonkiosker i London.
Ja, du kommer hem till snö, var inne idag och fotade julskyltning i regn, men när jag skulle hem fick jag vada i skiten.

Marina sa...

Helt fantastiska skyltar! Jag samlar också på annorlunda skyltar och har en mapp full med skyltbilder och visst är det kul! Sedan måste jag säga att jag hade tolkat dem precis som du!
För övrigt ska jag försöka ta mig tid under helgen och läsa igenom hela din resa, jag har en hel del kvar!

Anki sa...

Många kul skyltar blev det - tur du förklarar vad de betyder... hade nog inte fattat annars.
Förstår att det känns trist att åka därifrån - här hemma är det vinter nu... Lurades nog lite - snögubben är fejk - han är gjord i plast. Snö har vi fått men inte så det räcker till en äkta gubbe.

Guldkryckan sa...

Ganska intressant att jämföra skyltar från olika länder..som svensk tycker man ju att det andra ibland har satt upp i sina länder är helt ologiskt...undra vad de tycker om våra?

Jo..snön kom ju här till sist..inget kaos tycker ju jag då..men här i staden Göteborg tycks det ibland bli just kaos om det så bara kommer en snöflinga..vet inte vad som fattas oss här egentligen..lite sunt förnuft kanske och lite tålamod?

Ha en skön hemmaresa nu nu..så ses vi när du kommit hem ;)

En plats i solen sa...

Skyltar utomlands kan verkligen sätta giller i huvudet på en! Men roliga var dem! Gillade stoppskylten, där kunde sverige göra lite roligare! :)

Haha, skön inställning du har till städningen! :) Me like! Precis det skall rassla gött i röret på dammsugaren när man städar... :)

Tack för länken och att jag nu vet vad de heter :)

Susanne sa...

Skojsiga skyltar.
Sv: Tack för tipsen.

Ama de casa sa...

Haha! Vilka "självförklarande" skyltar - tack för att du förtydligade :-)

Trafikpolis-Ama ogillar att det inte finns lapp-lisor eller p-nissar...
;-)

Monica sa...

Nä det är inte min melodi heller sådant dravel, slutade tro på sagor väldigt tidigt ;-)
Ha en bra dag och jag förstår att det suger att åka hem

Ama de casa sa...

sv: Det blev allt lite längre än 6,7 * 2. Men en betydligt behagligare "resa" nedför berget än uppför.

Men nu är vi hemma igen, jag tror inte att jag klarar ett varv till på så kort tid... ;-)

Hörni sa...

Hahaha jag hade gissat lika som du. Roliga skyltar och fina också.

Susjos sa...

Så många fria wifi zoner!!!!! Så imponerad jag blir av detta land!!
Ha en trevlig resa hem...jo,snön ligger tyvärr kvar...

LissenTo sa...

ja vad man kan tolka skyltar på sitt eget lilla vis och så kan det vara något helt annat.

Välkommen hem, hoppas att du tycker snön är liiiiiiite fin iallafall.
Adventsstämning......

Pumita sa...

Tack snälla för att du berättade om inlägget! Har noll koll på bloggeriet just nu... hinner inte ens titta på mitt favvo På Spåret. Bara jobb och plikter. Det är bedrövligt! Tänk så fort man vänjer sig vid att ha semester och få göra vad man vill. ;)

Den där första skylten skulle jag haft nytta av härommorgonen när jag halkade runt på väg till jobbet. Mörkt var det också. Blääk! Så glad och positiv man kan vara på 2:a advent! NOT... men vänta bara när du kommer hem till snöstormen. Fast du kanske älskar det? ;)

Vilka konstiga labbar de har där borta! Tummen ser någorlunda normal ut men resten. Nåväl, budskapet går fram.

När jag var i Argentina såg jag att det är fler och fler som fotar med sina plattor. Läckert när man kan se bilden i så stort format. Kände mig antik med min gamla kamera.