tisdag 3 september 2024

Vackra engelska fattighus


Kan inte låta bli att dela med mig till er. Fick nämligen en väldigt fin bild av kompisen Dave som visar något som jag inte ens visste att det fanns. Åtminstone hade jag aldrig hört talas om ”Heath Town Almshouses” - fattighus alltså. De engelska fattighusen byggdes kring 1850 och alltid i anslutning till en kyrka som tillhörde ”Church of England”.

Religionskunskap
Dave minns att husen låg i närheten av hans skola som även den drevs i Church of Englands regi, vilket innebar religionskunskap en eller två gånger i veckan. Om inte det räckte (och blev över) för den då åttaåriga Dave hade även söndagsskolan religiösa förtecken. Han minns att han lärde sig att Jesus alltid gav till de fattiga och att eleverna uppmuntrades att dela med sig av ”överflödet" till behövande.

Att dela med sig
Det höll Dave inte alls med om. Han ägde inte många leksaker och hade absolut inte tänkt sig att dela med sig av de få han hade till fattiga barn eller några andra heller för den delen. Det var först många år senare som han insåg att Church of England var extremt välbärgad och inte delade med sig till fattiga alls.

Heath Town Almshouses
Tycker att Heath Town fattighusen utanför Wolverhampton är otroligt vackra hus. Kul att man har bevarat och underhållit husen. Okej, de må vara dragiga under vintern, men det är ju alla engelska hus. Älskar dessa tegelhus med de karakteristiska fronterna och skorstenarna. 

Stort tack Dave! 

15 kommentarer:

Guldkryckan sa...

Men visst är det tjusig arkitektur i England, uppskattas verkligen av mig.
Är det inte ganska vanligt ändå?
De predikar välgörenhet och blir själva rika?
Är ju uppvuxen med sådant jag, skänkte min veckopeng en gång i kollekten, inget godis den helgen som 9-åring, uppskattades nog mest av min tandläkare.

Ha det bäst nu Bp.

LillaSyster sa...

Mycket vackra hus.
Hmmm ta från de rika och ge till de fattiga.....sällan att det blir så mer än i sagorna. Vilken kväll det blev ute, jag och Busan har suttit ute länge och läst. Svar: Det är riktigt gräs! Busan föredrar dock att äta gräset som växer ute gärna på ett speciellt ställe vid trädäcket så där hoppar jag numera över en halvmeter med trimmern så att hon har.

nalta norrland sa...

gillar huset, tycker flertalet gamla hus i England är fina, och själva idén är ju bra men tyvärr efterlevs sådant sällan, typ den fattigare blir allt fattigare och den rike rikare... makten och hela härligheten.



Äventyret framtiden sa...

Ett mycket vackert fattighus, säkert ganska kallt men det är väl många engelska hus har jag förstått. Jag har läst om det här någon gång. Ja, så är det nog att de fattiga delar med sig medan de rika blir bara rikare. Tänker på en kvinna som sitter och tigger här på gatorna...hon är rik som ett troll men tigger för att få ihop allmosor till kyrkan. Tänk om hon gav av det hon redan har..märkliga saker sker.

Ditte sa...

Testar! Verkar som en måste ha ett Bloggerkonto för att kunna kommentera. Pust! Ser att alla som kommenterat skaffat ett sådant.
Väldigt vackra hus och fint att via Dave och dig få höra historien bakom dem.

Klimakteriehäxan sa...

Väldigt vackra hus - men det var kanske en klen tröst för den fattige som blev inhyst där ...

Anki sa...

Verkligen vackra hus! Tittar ibland på ett tv-program som heter "Love it or list it, UK" och där finns många fina hus :)
Tyvärr så är det ju oftast inte så det fungerar ... att de rika delar med sig menar jag ... jo, undantag finns ...

Hannas krypin sa...

Vilket vackert hus. Det hade jag inte förväntat mig att det är ett gammalt fattighus. Visst finns det människor i kyrkan som inte ger. Vissa värre än andra. Sorgligt värre tycker jag.

Annika sa...

Vackra hus ÄR det. Men att bo där var förmodligen en pina. Hoppas inte, men förmodligen var det HELL därinne Är det bostäder nu alltså? Säkert fina. And I am back in the game!!

PROFESSORDEUTSCH sa...

Ojojojoj....så vackra hus! Har aldrig sett nåt liknande.....vilken charm där skulle jag flytta in direkt!
Tack för historielektionen också, väldigt intressant om hufr "kristendom" INTE ska praktiseras!
Ha det gött!

Jossu sa...

Vilka vackra hus. Jag hade inte trott att det var fattighus utan att dom tillhörde dom mer välbärgade.

Susjos sa...

Säger som Jossu, trodde detta var hus för de välbärgade! Väldigt tjusigt ser det ut som utanpå i alla fall!

Paula sa...

Det var verkligen en stilig byggnad och roligt att höra historien! Kyrkans allmosor känner man ju till, inte skänkte de bort mer än för att villa bort folket att tro något annat. Vi läste också religion i skolan i Finland och jag gick i söndagsskola som barn,konfirmationsläger följde och sen var det inte mer med det religiösa. Gick ur kyrkan för tjugotalet år sedan.

Åke sa...

Så vackert beskrivet ändå... jag älskar utseende på Engelska hus. En fin historielektion från din vän.

Carita Liljendahl sa...

Hahaa, ser inte just nu och där ut som nåt fattighus :)