lördag 21 september 2024

Hoppa på tåget : ”Ljudlöst”


När jag såg dagens tema skrattade jag gott. För jag tyckte faktiskt att det var en ganska lätt utmaning. Här ska ni få höra hur jag tänkte:

Olyckligt
Alltså att bli påkörd/överkörd av en person- eller lastbil, en spårvagn, ett tåg, en motorcykel eller moped är såklart väldigt olyckligt. Men dessa fordon oavsett utförande låter ju ganska mycket, och man borde faktiskt höra dom. Om man inte är döv vill säga, då är det en annan femma.

Pinsamt
Men sedan kommer vi till elbilar och el-scootrar. Alltså ärligt talat! Skulle ni vilja bli påkörd/överkörd av en ljudlös elbil/el-scooter???!!! Personligen skulle jag tycka att det var fruktansvärt pinsamt. Nu är jag inte ensam om att tänka så. Alla elbilar tillverkade från 1 juli 2021 måste nämligen avge ett konstgjort ljud i färd upp till 20 km/tim och under backning. Syftet är att höja trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter. Och när är det senast någon blev påkörd av en bil som körde under 20 km/tim?

Svart Tesla
Bilden jag lägger upp visar en ljudlös svart och relativt smutsig Tesla. De flesta Teslor i Täby är faktiskt vita. Då varken hör eller ser man dom, om de är tillverkade före den 1 juli 2021 alltså;-)

Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält här.

Karin har uppfunnit temat.

7 kommentarer:

Guldkryckan sa...

Hoppar ju till ibland när det dyker upp ett eldrivet fordon, det hörs ju inte alls när de kommer smygande helt ljudlöst.
Tycker det är en bra grej att de ordnar till lite ljud där, behövs verkligen.
Skulle banne mig cyklar har också när jag tänker efter, höll på att byta yrke till cykelställ för ett litet tag sedan, de tror banne mig att de äger cykelbanorna de där cyklisterna. ;)

SV: Tack Bp. :)

Ha nu en fin eftermiddag och kväll.

PROFESSORDEUTSCH sa...

Haha, ja det var en annorlunda tankegång...vad gäller de där ljudlösa åbäken är de rent livsfarliga när de rullar fram bakom en på en parkering.....
Ha en fin lördag!

LillaSyster sa...

Det är så läskigt när det kommer en elsparkcykel och drar om en nära på gång/cykelbanan. Snyggt jobbat med ljudlöst. Njut av sommarkvällen!

Hanneles bokparadis sa...

i min ensamhet har jag det ganska tyst, sätter inte på nån bakgrundsljud. Livrädd för tysta bilar.

Äventyret framtiden sa...

Du har så rätt i det här. Elbilar, elcyklar, elsparkcyklar är alltför tysta av sig. Rent av livsfarligt tysta. Elsparkcyklar borde inte få finnas på trottoarer alls.
Visst kan man höra ett litet litet ljud men då ska man ha rätt bra hörsel. Tysta fordon ...nehejnej!

Angelgirl - Åsa Danielsson sa...

Mycket bra inlägg och framför allt tänkvärt! Alla Elbilar och Elcyklar mm susar fram som luften viner.. Man hör dem inte alls och jag har själv blivit rätt skrämd av hur tysta de är..
De borde ha något surts tickande ljud så man vet att de kommer! =)

Ha nu en fin lördagskväll!

Kram

Ditte sa...

Fin tolkning! Och jag instämmer i att dessa "tysta " farkoster ställer till det. Vill verkligen inte bli påkörd av ett tyst fordon.
Men hoppas det är en tidsfråga tills elbilarna ger upp. Eller snarare att deras batterier gör det. De är ju verkligen en miljöfara. Ja, detta med 20 km/h är nog ovanligt.