onsdag 25 november 2015

”Humor” utan bockar

Humor
"Humor” är en bronsskulptur som jag upptäckte igår vid Södermalmstorg. Den har i och för sig stått där sedan 2011, dit den flyttades från Nybroplan, men inte ens där la jag någonsin märke till den. Å då tittar jag ändå neråt ganska ofta. Skulpturen visar en gatuarbetare som tittar fram ur en manhålslucka, och konstverket är avspärrat med "Parkförvaltningens" gul-röda bockar. Där fick jag då äntligen förklaringen varför jag aldrig såg gatuarbetaren. Jag menar avspärrningsbockar är ju inte direkt ett upphetsande motiv för en blogg som min, eller hur!? Alltså ansträngde jag mig verkligen igår att inte få med bockarna på bilden, vilket var ett stort misstag då de är en del av skulpturen. Ooooops! Note to self: läs Wikipedia innan du fotar, alternativt ta två bilder i stället;-)

Min version av "Humor".


Foto: Holger Ellgaard, Wikipedia. Holger var uppenbarligen mera påläst än jag.

Några bonusbilder
Gondolens ramp vid Slussen är en utmärkt plats att fota på. Rampen är öppet för allmänheten och utsikten är fantastisk. Så nu tycker jag att ni tittar på bilderna, sätta på ”fantasikanalen” i era hjärnor, förtränger allt som är grått och föreställer er en blå bakgrund med sol. Borde funka tycker jag, speciellt då jag gjorde mitt yttersta för att editera bort så mycket som möjligt av den gråa himlen;-)


21 kommentarer:

Comsi comsa sa...


WOW vilken fantastisk blå himmel på dina dina vackra bilder, det var så fint väder att till och med gatuarbetaren ville titta upp. :))))

Kramen ❤

Steve sa...

Manhålslucka, ett ord jag aldrig tidigare hört.
Min "fantasikanal" strejkade idag.

Anita Malta sa...

Du skulle bara veta vad glad jag blir när jag ser dina fantastiska bilder över den vackra huvudstaden ! Himlen är klarblå och färgerna glittrar i solens sken :-) Tycker det är ganska lätt att förtränga grått om man inte vill se grått vilket kan passa utmärkt i andra sammanhang...

..som skulpturen på Södermalm ! Helt underbar och här tycker jag ditt första foto, utan avspärrningsbockarna, är betydligt bättre än den undre, oavsett om bockarna tillhör eller ej. Din ansträngning var i mitt tycke väl värd resultatet!

"Stockholm i mitt hjärta, låt mig besjunga dig nu, åldrad i ungdomlig grönska, öarnas stad, det är du... trallalaaa ;-)
Lasse Berghagen skrev många fina texter och du är en mästare på att dagligen förmedla och bjuda på positiva vibbar :-) Har ännu knappt hunnit smälta dina bilder från gårdagens lyxiga lunch !!

Eva Trillian sa...

*S* Kul skulptur! :) Roligare ändå att du gjorde din egen tolkning! :) Konst ska ju tolkas ;)

Kolonilotta sa...

Den där skulpturen har jag också missat! Den var ju störtskön! :)
Och min fantasi är det minsann inget fel på. Jag såg en fantastisk utsikt över Stockholm med strålande sol från en klarblå himmel.
Och vattnet glittrade så fint från solens strålar! ;)

Susanne sa...

Härliga bilder speciellt den där det fula huset på Slussen är borta.

Ama de casa sa...

Jag såg den skulpturen när den bodde på Nybroplan, fast har nog inget foto (det var innan bloggen ;-) ).
Vet att den var en hyllning till Hasse Alfredsson, och kom alltid att tänka på Gus Dahlströms sketch om att "Har man fått ett hål i gatan ska man vara rädd om det" :-)

Härligt blåa Stockholmsbilder! :-)

Susjos sa...

Jomen den skulpturen har jag sett vid Nybroplan, döläcker! Så den är flyttad nu..
Såklart kan jag se blå himmel framför mej på dina foton, vilken utsikt!!! Men oj, nu är Kolingsborg borta...lite trist...rent nostalgiskt..
I morgon ska jag åka till Slussen...

Susjos sa...

Men va kul! jag gick ju genast in på den länken du skickade, och visst är det så att jag också åker med Birka Paradise i morgon kväll! Dock ingen lyxhytt, men väl ingen buffé, utan a la carte!

KajsaLisa sa...

Den platsen är kul att fota från oavsett väder. Visste du att Tage Danielsson lär vara förebild för mannen med brunnslocket.

Marina sa...

En mycket läcker skulptur!

Monica sa...

Stockholm är en vacker stad, tycker
man ska rusta upp Slussen som den
är nu en del av förslagen till
ombyggnad är ju helt horribla;-(
Bild tre visar gamla trafikledningen
som låg på Munkbrogatan så där har Jacob
spenderat mycket tid.
Fina bilder, ha en bra dag

cat sa...

Coolt konstverk! Kopplade på all fantasi jag hade och lyckades till slut få en blå himmel :-)

Susanne ❤️ sa...

Sett det tidigare vid nybroplan ;) men det var länge sen visste inte att den var flyttad ens…
Härliga Bilder över stockholm och trots att himlen var grå tycker jag om dom !!! behöver inte ens fantisera att dom ska vara det härliga ändå tycker jag…
Söder är verkligen underbart bodde precis vid slussen eller om man nu kallar det precis ;) jag både i slutet på bastugatan mot slussen det tog mig ca 2min att gå till slussen ;)
Tack för fin rundtur igen och härlig tolkning av konstverk som faktiskt var humor i sig ;)
KRAM

Per-Anders sa...

Just den där skulpturen och avspärrningsbocken fotade jag till bocken för typ tre år sedan. Tycker den är cool. På engelska heter brunnslock manhole, har alltid undrat varför. Har definitivt aldrig hört ordet på svenska.

Per-Anders sa...

...fotade jag till bloggen... ska det vara. :)

Marita sa...

Härligt att Mannen i gatan finns kvar fast någon annanstans. Visst är det en hyllning till Hasse Alfredsson.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Humor_(skulptur)

I påskas var vi i Tomelilla och var på hans pyttelilla museum.

Unknown sa...

Wow, riktigt bra bilder från Gondolens ramp. Även utan blå himmel är mittenbilden ju väldans färggrann, en favoritvy från söder.
Det tog mig också ett tag innan jag fattade att bockarna hörde till konstverket, man är liksom van vid att konst ibland måste skyddas från publiken :-)
/kiki

Anni sa...

För att se till att rätt blir rätt säger jag också att det är Hans Alfredson och inte Tage Danielsson. Välkänd skulptur från Nybroplan där den fanns bredvid korvkiosken. Fattar inte varför den flyttades, men det står kanske på Wikipedia som jag just nu inte orkar klicka vidare till.

Bevare mig väl sa...

Nyfiken i en strut: Öppna på locket så tittar han ut!
Ha det för andra gången i dag!

Anonym sa...

Vilken rolig skulptur! Den gillar jag verkligen! Och att bockarna runt den får stå kvar, och dessutom fria från graffiti, är ju ganska fantastiskt.

När jag ser dina Stockholmsbilder saknar jag alltid tiden när vi bodde i Vallentuna, då var det enkelt att ta Roslagsbanan in till stan och strosa omkring, fika och fotografera om man ville. Nu när infartsparkeringarna försvunnit, särskilt den i Danderyd, precis vid tunnelbanan, blir det inte lika ofta Stockholmsbesök för min del.