fredag 27 november 2015

Black Friday

Vet inte om ni håller med mig, men jag tycker att Black Friday för med sig dåliga vibbar. Svart är ingen färg jag förknippar med shoppingglädje och rabatter. Spontant tänker jag på fredagen den 13 november i år då de hemska terrordåden utfördes i Paris. Dessutom går mina tankar till Black Monday 1929 – Kraschen på Wall Street – bland annat.


Rabatter
Meningen med den här dagen är alltså att man ska shoppa loss inför julen och få rabatt på sina inköp. Nu är jag inte så lättlurad, men visst, rabatter är ju bra – tycker nog de flesta. I så fall hade det väl varit smartare att kalla dagen som alltid infaller efter Thanksgiving för ”Red Friday” eller ”Yellow Friday”. Jag menar rött och gult är väl de färger som mest används för att skylta med specialpriser.

Samma tankar
Eftersom jag inte plagierar från mina bloggkompisars inlägg hänvisar jag till KajsaLisas blogg. Hon hade nämligen samma alternativa områden i åtanke för rabatter som jag. Hade även förväntat mig åtminstone en restaurang/pub i Stockholm med en ”rabatt drive” för lunch och AW, men maken och jag hittade inget sådant erbjudande idag utan betalade fullt pris och fick utmärkt valuta för pengarna.

Stockholm i skymningen…
… är faktiskt riktigt vackert så här års med alla LED-dekorationer, eller vad tycker ni!? Grått var det i stan idag, men termometern visade 9,4 grader – ingen Black Friday där heller alltså;-)

Kulturhuset vid Hötorget.


Kungsgatan.


Sturegallerian, Stureplan.

20 kommentarer:

Comsi comsa sa...


Tänkte som du ang black Friday. Vet man vad man skall ha och kanske skulle köpt det ändå så är det ju bra.

Måste säga att du fick bra bilder på belysningarna.. :)

Kramen ❤

Steve sa...

Inga USA-influenser för mig tack. Jag klarar mig alldeles utmärkt med a Common Friday at Getingstorp. Men, visst har ni mycket fint i storstan.

Meta sa...

Fattar inte varför vi alltid måste göra som de gör i USA. kan vi inte ha nåt eget istället.Just i år passar det inte alls (Paris och Trollhättan är ännu svartare).
Fina bilder från storstan du visar och de gör ju en glad i alla fall.
Önskar dig en fin Adventshelg
Kram Meta

Anita Malta sa...

Black Friday går mig helt obemärkt förbi men jag gillar de tankar om spektakelet du förmedlar.

Superfina bilder från några av Huvudstadens så välkända platser där du lyckats fånga den vackra och upplyftande belysningen perfekt ! Får mig att fundera på hur det såg ut innan lysdiodernas tid ;-)

Susanne sa...

I år har Black friday fullkomligt exploderat i Sverige.

Carita Liljendahl sa...

Jag har heller aldrig förstått mig på namnet Black Friday.
Visst är det mörkt som i säcken i Norden den här tiden på året... och black friday hade dom minsann i Frankrike för ett par veckor sedan... Nä, inget bra namn. Fint att du tog upp saken här!

Kolonilotta sa...

Just namnet "black" kommer ju från att företagen ville garantera att få svarta, d.v.s plus i boksluten, istället för röda siffror i slutet av året.
Och la det då passade vid en högtid när många är lediga och har tid att shoppa inför julen.
Men jag håller med er båda om att namnet "klingar" fel.
Men jösses vad många butiker som hängde på i Sverige det här året.

Ditte sa...

Instämmer till fullo med dina och andras tankar om denna "svarta fredag". Varför anamma det amerikanska? Och detta med att handla bar för att det ev. skulle vara billigare, Inte ens för att man behöver.Jag blir så trött....Men det är nog åldern.
I alla fall är det uppiggande att se Stockholm så vackert upptänt. Ljusen piggar verkligen upp!
Vad gäller "svarta fredag" rabatt på restaurangbesök så föreligger det en miss. En stor sådan. Men å andra sidan går det bra ändå.

Susjos sa...

Ja, varför "Black"? men nu fick vi ju svaret av Kolonilotta som ju är i branschen, tack för det!

Å vilka fantastiskt klara fina bilder du fick på alla lampor i stan, värre med min suddiga bild, haha!!! Å du, jag kommer att somna ovaggad ikväll..är sååååå trött nu, konstigt va? Hihi!!

Marina sa...

Jag har också funderat över det där med det svarta, men ibland ska man inte fundera för mycket. Visst är det vackert med allt ljus, men sedan finns det en stor del av mig som tänker "energiförbrukning"...

KajsaLisa sa...

Tack för länken, testa gärna dom där bilderna när det är ännu mörkare och regn. Men dom blev fina i alla fall :)

annette sa...

Så mysigt! Nästa helg skall jag faktiskt in till stan, kors i taket, hoppas det blir tillfälle att fotografera då.

Jag tackade väl för tipset om Hamburgarstugan? Efter ett besök i Täby centrum, där jag inte varit på flera år och knappt kände igen mig, åkte vi förbi Hamburgarstugan i Täby och åt deras Ashiburgare. Så god! Numera när jag tänker på hamburgare så är det den smaken jag tänker på. Det verkade dock som de inte fick fortsätta där, men jag såg att de öppnar i Arninge nu, så det ordnar sig visst ändå :)

Ama de casa sa...

Håller med om att namnet inte ger köpglada vibbar... Själv satsar jag på motion istället för shopping... ;-) Här i Spanien har dom också hakat på den där affärsidén, och jag gissar att det är mycket folk i butikerna. Då är det ju ÄNNU värre än vanligt att shoppa. :-)

Eva Trillian sa...

Vilka jul-ljusdekorationer! Stockholms stad kunde ta mina elkostnader också och inte ens märka skillnaden ;)
Fredagen med den mörka färgtiteln resulterade i ett litet inköp av böcker på nätet - 20% är inte att förakta!

Anni sa...

Men Eva T, det är led-lampor som knappt drar någon el alls!

Jo, jag håller helt med dig och de andra om den där svarta fredagen, så missvisande namn och så dumt importerat påhitt. Jag tolkar inte heller svarta siffror i räkenskaperna som något bra, svart är helt enkelt inte en sådan färg! Å andra sidan passade jag på att köpa en del julklappar när sonen så påpassligt länkade till dem och påpekade att det var 20% rabatt just igår. Man får ju inte vara helt dum.

Days By Johanna sa...

Så vackert med alla ljus! Och ja det borde haft annat namn än black friday... :)

nja, 20cm snö fick inte vi, max 5cm :) Men nu har den smällt bort igen

FREEDOMtravel sa...

Jag tycker nog också att Black Friday är ett lite konstigt koncept. Förstår inte varför vi måste ta precis allt från USA...

cissi sa...

Det är fint i Stockholm! Jag och en kompis var där hela dagen igår och promenerade runt, inte omöjligt att det blir fler turer till storstan i vinter. :)

Anders W sa...

Vad bra att det finns massor av små ljus som leder oss, LED-ljus! De fyller verkligen sin plats i vintermörkret. Tack för bilderna!

LissenTo sa...

Black Friday är ju ännu ett köpjippo. Höll mej borta från det förutom ett enda litet köp via webben. Moderskeppet hade en rabatt jag ej kunde motstå