torsdag 12 november 2015

Älg i blöta

Nu ska ni få höra vad jag gjorde igår kväll:

För några veckor sedan skrev Marit på sin blogg att det "vankades kokt älgkött och blöta", en riktig delikatess enligt henne. Nu vet till och med jag vad älgkött är, men ”blöta” hade jag aldrig hört talas om. Googlade rätten och blev såld, vilket jag skrev i min kommentar till henne.

Ett annorlunda paket från Rosvik till Täby
Sedan damp det ner ett mejl i inboxen med Marits recept på älg i blöta. Alltså begav jag mig till den lokala ICA samt till Hötorgshallen där det visst säljs älgkött i alla möjliga former, men ingen älg med ben. Så typiskt. Då föreslog Marit att hon skulle skicka ner ”lite älg” till mig. Å igår hämtade jag paketet på utlämningsstället.

Vilken skillnad
Å japp, sedan lagade maken och jag älg i blöta, eller rättare sagt älgen lagade sig själv. Det blev en absolut succérätt kan jag säga. Vilken skillnad mellan riktigt älgkött från Norrland jämfört med vakuumförpackad urbenad älg i köttdiskarna här i nollåtta. Som sagt älg i blöt är en smaksensation. Buljongen är den godaste vi någonsin ätit. Är otroligt tacksam att Marit gjorde sig besväret att skicka ner älgköttet. 1 000 tack tjejen:-)

En delikatess
Å eftersom jag gärna vill sprida Marits recept till älg i blöt kommer här en detaljerad dokumentation om hur smaksensationen kom till. Ni som inte gillar viltkött eller är vegetarianer kan sluta läsa här;-) Ni andra bjuds på något utöver det vanliga.


Väl inslagen i Piteåtidningen och ett vadderat kuvert skickade Marit två kilo älgkött från Rosvik till Täby.


In med älgköttet i en stor kastrull fylld med rejält saltat vatten. Köttet ska koka läääänge, minst två timmar.


Klart! Nu tas köttet upp med en hålslev och läggs på ett fat, köttet släpper från benen nu.


Sen silar man buljongen så att den blir klar. Den ska stå på spisen på värme. In med ett par skivor hårt tunnbröd, något som är lite tjockare, inte det som är så väldigt sprött. Tunnbrödet ska ligga och dra i buljongen i cirka två minuter. Sedan lyfts brödet upp med en hålslev och läggs på tallriken.


Man lägger köttet på brödet tillsammans med en klick smör. Man gör alltså en portion i taget. Taaadaaaaa! Total tidsåtgång: max fem minuter, för under koktiden kan man göra något annat, exempelvis blogga;-)

24 kommentarer:

Anki sa...

Läste också om Marits blöta... kul att få följa tillblivelsen av din! Fantastiskt med hjälpsamma bloggvänner som t.o.m. skickar älgkött!
Är djupt imponerad av både henne och dig!
Tack för dokumentationen... fina bilder från början till slut och resultatet blev ju hur bra som helst!

Stare Ström sa...

Det där har jag aldrig hört talas om. Roligt att få pröva något nytt, i synnerhet när det är gott och enkelt.

Monica sa...

Alltid kul att prova något nytt är det
sedan någon lokal delikatess är ju inte
det helt fel.
Ser så gott ut.
Ha det:-)

Rantamor sa...

Älgkött är ju bara så gott så gott, gjorde det i förra helgen här och vi åt det sista ikväll, blev lite för mycket !!!
Och utan ben blir det ju ingen god buljong för där sitter ju alla smaker, så snällt att skicka kött till dig.
Men det där med blöta och tunnbrödet har jag aldrig smakat men det ska bli , lovar.

Tjingelingen från Rantamor.

Maria sa...

Låter och ser väldigt smarrigt ut, måste provas!! Vi har en viltbutik i grannbyn så det får bli ett besök där!

Ama de casa sa...

Älg ska vara från riktiga skogen. Har ätit "djurparksälg" flera gånger, inte alls samma sak. "Man blir vad man äter". Det ligger verkligen nåt i det...
:-)

Blöta är jag uppväxt med. Fast utan älg.
:-)

peranders.blogg.se sa...

Ser ju onekligen gott ut. Själv har jag några bitar älgkött i frysen som jag köpt efter lokala jakter här i området. Älgkött är både gott och nyttigt.

Della sa...

Fint med så trevlig bloggpolare!

Anni sa...

Två kilo älgkött, jo jag tackar!

Men var är grönsakerna? Äter de inte sådant norr om Dalälven?

Comsi comsa sa...


Men så snällt att skicka älgkött. Har aldrig tillagat älgkött är inte säker på om jag ätit det heller.
Så himla gott det låter och att äta det med tunnbröd, Mums! ❤

Mias Mix sa...

När jag läste rubriken såg jag framför mig hur du varit ute på älgjakt i regnet... Men det stämmer inte riktigt in med bilden jag har av dig :) Så mycket trevligare att Marit skickade ner lite kött till dig! Läste hela inlägget trots att jag aldrig skulle äta det :)

Susjos sa...

Men vilken snäll bloggkompis som skickar ner älgkött till dej!!! Fantastiskt..älskar denna bloggvärld, så mycket man lär sig, och så många trevliga bloggare man får lära känna!!

"Älg i blöta" var något nytt för mej också, det ser onekligen enkelt och gott ut! Ska du nu koka soppa på buljongen eller?

Minns något som heter "klappgröt" som jag fick smaka när jag befann mej i Härjedalen med mitt ex , där flera av hans släktingar bodde. tror den var gjord på mannagryn?

KajsaLisa sa...

Ser jättegott ut, själv har jag aldrig lyckats med att laga Älg i blöta, trots att jag sprungit runt i skogen och jagat dom med vattenkanna.

Steve sa...

Härligt med såna bloggkompisar. Jag trotsade dina instruktioner och fortsatte att läsa hela ditt inlägg och blev sugen på hembakt tunnbröd från mina hemtrakter i Norrland.
Som du vet är det bara Nelson som äter kött här och han skulle säkert gilla älg i blöt, men nån hejd får det vara.
Visst är det skillnad på riktiga grejer från Norrland jämfört med vad butikerna har att erbjuda.

Eva Trillian sa...

Bloggvärlden är fantastisk :)

Geddfish ♥ sa...

Älgkött, dvs riktigt ifrån skogen, har jag ätit flera gånger. Vi bodde ju i skogen på den tiden, min förste man och vår familj. Fanns även rådjur och hare på bordet ibland.
Men aldrig ätit eller hört talas om "i blöta", var nog mer tjälknöl.
Gud, så läckert detta såg ut!
Och vilken toppenbloggkompis som skickade iväg äkta älg ;)

cat sa...

Säkert jättesmaskigt för er som gillar kött :-)

Anita Malta sa...

Helt fantastikt ! Att Marit är en toppentjej har jag förstått. Verkligen snällt att skicka hela två kilo älg hela sträckan Rosvik-Täby ! Förstår att det var uppskattat, både att få äkta viltkött och omtanken bakom !

cat sa...

BP, det kan allt vara bra för hästen så länge man som ryttare sitter i god egen balans och hästen har en bra muskulatur i sin rygg. En sadel har fördelen att den jämnar ut vikten av ryttaren till fler ställen av hästens rygg, barbacka ger ett punkttryck. Därför ska man inte alltid rida utan sadel. Någon gång ibland är det dock skönt för hästen att slippa.

Andra året i Hjo sa...

Låter underbart gott. Inslag i Piteåtidningen, är det viktigt det?

Kolonilotta sa...

Men gud va gulligt av henne att skicka köttet till sig så su fick smaka på sen "äkta" varan! :)
Ser onekligen gott ut!!!
Och visst har vi fransk lantsalami! :)
Ha en fin kväll nu fina du!
Kram

Johanna sa...

Ser smarrigt ut :)

FREEDOMtravel sa...

Intressant! Och gott att få "riktig" älg! :) Vi har ju också fått prova mer lokal och genuin italiensk mat nu. Betydligt bättre! Antipasti är min favorit! Vi har fått förklarat massor om italiensk mat. Jag förstår bättre nu, men är ändå inte helt såld på detta att kött och fisk ska serveras separat utan kryddor, såser, smaksättare, tillbehör osv. Jag har ny förstått att det SKA vara så i Italien, men jag tycker att det är liiite trist ;)

tanthuset.blogg.se sa...

Se där!!! Det var nåt jag inte hade testat förr men nu ska det minsann bli av! Tack för länken BP!!!