måndag 15 december 2014

Två veckor i ett flexkontor


Trots att vi inte har fasta arbetsplatser har ekonomiavdelningen hittat en plats på ett skåp för denna - errmmhhh - tavla.


Efter all diskussion om toaletter för "hon", "han" och "hen" tycker jag att den här dörrskyklten som sitter i vaktmästeriet är riktigt rolig.

Idag har jag spenderat exakt två veckor i vårt nya flexkontor. Innan flytten hade jag inte hört/läst ett enda positivt ord om denna kontorsform. Alltså hade jag mina farhågor. Efter två veckor kan jag lugnt konstatera att de inte bekräftades utan att jag är positivt överraskad.

Detta kan bero på att
- kontoret som helhet är estetiskt mycket tilltalande
- jag har ett arbete som inte kräver någon koncentration (underdrift)
- jag bott in mig i en zon och låter andra flytta runt i stället. Man är ju inte dum heller;-)

Några tips
Att det är mera högljutt i ett kontorslandskap än i ett cellkontor (eget rum) är ju ganska logiskt. Störs man av ”oljudet” kan man alltid flytta till ett enskilt rum som det finns många av på det nya kontoret. Här kommer dock några tips till er därute i cybervärlden som kanske en dag får flytta in i ett flexkontor och till några kollegor som troligen inte läser min blogg, men borde göra det idag;-)

Långa konversationer/diskussioner - borde hållas i mötesrum, som det finns tillräckligt många av.

Att viska - för att inte störa omgivningen är ingen bra idé alls. Öronen förvandlas då automatiskt till Harry Potters ”extendable ears”, åtminstone gör mina det.

Att lämna sin plats - för att inte störa de närmast sörjande medan man pratar (väldigt högt) i telefon, och sedan fortsätter konversationen genom hela kontoret kan jag inte heller rekommendera. Åt andra sidan får man mycket information som man varken behöver eller vill ha, men kan komma väl till pass någon gång.

Det bästa av allt
Det bästa av allt med det nya kontoret är dock att jag sparar mellan 45 och 60 minuter i restid dagligen –yiipphhiieee.

21 kommentarer:

Husbilen-Ellen sa...

Så skönt att du fått så mycket kortare resväg. Den tiden kan du definitivt använda på något mer kreativt sätt! KRam ELisabeth

Rantamor sa...

Samtidigt som jag läser din blogg ser jag historieätarna som äter surströmming och ölstupa till frukost, och när dom börjar hulka känner jag att jag vill också spy....
=( =(

Men så kul att det gått bra för dig i ditt nya kontorslandskap, även om det är lite lyhört där , men då lär ni ju känna varann ordentligt... =)

Tjingelingen från Rantamor.

Geddfish ♥ sa...

Ja, men det var väl allt i ett nötskal!
Så är det, man måste se om sitt eget och dessutom visa hänsyn, så funkar det så bra, så, och sen att få kortare restid, det måste ju vara grädde!

Carita Liljendahl sa...

Gillar felskrivna skyltar men ibland tänker jag "kan man skämta om det, tänk om mänskan som skrivit det har dyslexi och försökt sitt bästa" ... och så vågar hen aldrig skriva nåt mer... :-)

Angående fredag lika ofta som tisdag brukar jag på måndag tänka att den inte kommer oftare än andra dagar och att den är värd att vara omtyckt också så som alla andra dagar <3

Eva Trillian sa...

Sparad restid är mycket värt - och flexkontor kan man säkert vänja sig vid ... om alla man skulle jobba med läst din blogg och lärt sig lite flexikett ;)

Hörni sa...

Hahaha, både för- och nackdelar med nya kontoret kanske. Men du verkar nöjd så det är säkert jättebra. :)

Unknown sa...

Äntligen en första utvärdering av flexkontoret, som jag har väntat.
Inte så farligt alltså, du har mutat in en plats/zon där du gärna sitter.
Saknar bara något som är direkt positivt?
Skylten på bild 2 känns som hemma, såna ser man överallt på alla arbetsplateser, moderna som omoderna.
/Kiki

Susjos sa...

Så skönt med kortare restid!! Det måste ju vara det bästa, helt klart!!!
Å va kul att du trivs på ert nya ställe :-)
Jag kan inte välja hur högljudda mina klienter är på mitt jobb, ibland är det faktiskt outhärdigt, å jag med tinnitus får det inte precis lättare..hehe

Marina sa...

Det låter ju som om det är övervägande positivt - skönt! Men jag kan inte låta bli att fundera över om det inte finns någon sådan där "marodör" som flyttar runt och sätter sig på andras inmutade platser bara för att se vad som händer!? Vilket kan bero på det där fenomenet att "genom sig själv känner man andra...;)

kajsaLisa sa...

Tycker den sista punkten är helt avgörande :)

TantGlad sa...

Dum får man inte vara, men bra med hänsyn.
Skönt du bott in dig i kontoret .
Ha en skön tisdag.

Herr Nilssons Fru sa...

Vad skönt du gillar de :) kortare restid är ju guld i sig. Hum...broderad skylt, smart tänk de ju så. Helt klart. Jag tror vi människor alltid är lite avvaktande till stora nyheter o så är vi så dumma att vi tar till oss lite vad andra säger. Sedan jag blev stor har jag försökt låta bli att ha förutfattade meningar om saker o ge tusan i att lyssna på negativa vibbar som kommer om ditt o datt. De var rätt skönt att bli stor :)

Ha en skön tisdag
Kramiz

Steve sa...

Eftersom mitt arbetsliv avslutas om c:a 5 månader så får jag inte möjlighet att prova på detta. Jag måste tillstå att det nog ändå inte varit nåt för mig. Så pass bra känner jag mig själv. Restidsförkortningen blev däremot en riktig bonus som även jag skulle gillat.

Ama de casa sa...

Men? Hur kan det vara så lång tid mellan Odenplan och Norrtull? Men bra att det är så :-)

Jag har suttit i kontorslandskap och för mig gick det hur bra som helst. Hade inga som helst problem alls att koppla bort omgivningen och "koncentrera" mig. Hur mycket koncentration det nu behövs för att skriva dataprogram... ;-)

Jag har också jobbat i mer öppna landskap, som på Skansen och Lycksele Djurpark. Nackdelen med dom "kontoren" var avsaknaden av tak. Beroende på väder, då. ;-)

cat sa...

Oj om det finns ett hantag, borde det ju finns ett hontag och ett hentag också, för rättvisans skull!

Tur att du lyckats vänja in dig vid flexkontor.

Stare Ström sa...

Tillhör de som inte kan se det positiva i sådan miljö, men restiden förlåter mycket!
Synd du inte gillade mina goda kakaobönor! Det där höljet smakar som lichi.

Ama de casa sa...

sv: Ruth har tyvärr varken hemsida till sitt B&B eller en blogg heller för den delen. Trots ivriga påtryckningar från mig - och FLER med mig. Hon skyller på latmasken... ;-)

Monica sa...

Härligt att du boat in dej, kan säga att jag nog skulle spendera mycket av min tid på muggen för att få lugn och ro.
Hoppar några dagar eftersom jag inte har tillräckligt med fantasi för temat varken idag eller i morgon;-)

Olga T sa...

Har de larmat hontaget också??? Det borde de!!
Nu gillar jag bonaden så mycket att jag ska fråga om jag får låna det fotot och sätta upp i vårt personalrum? Vi har tuffa tisdagar ända fram till juni, eftersom vi går på kurs då vilket vi tycker både bra och inte bra om. Varje tisdag är vi några som peppande höjer armarna och ropar "Tisdag!!" när vi ses. Jag tror att denna skylt skulle bli i alla fall halvt succé på jobbet.
Att ha kortare resväg är ju verkligen något bra. Nya fräscha lokaler likaså.
Snart dags för ett mail tror jag.

Marit Johansson sa...

Oj.. en timmes mindre restid, vilken skillnad.
Roligt att läsa dina reflektioner om nya kontoret :) jag tror att jag mest skulle sitta i mötesrum fast inte i möte utan helt själv!

Anki sa...

Bra med kortare restid och skönt att dina farhågor inte infriades :)
Jag hade nog gjort som du... bott in mig och låtit de andra flytta runt.