fredag 6 mars 2020

Fem en fredag: Vecka 10 – ”Ensam”Vilken tur jag hade idag. För de här två bilderna passar perfekt till mitt svar till första frågan. Proffsfotografering av Täby FKs dam- och damjuniorlag i Täby Centrum. Observera inte bara de snygga orangea målvaktsoutfiten utan även att alla tjejer utom en har långt hår.

1. Vad är något du inte kan göra ensam?
Vara stark (tror jag), samt spela fotboll.

2. Vad kan du inte göra om det är stimmigt runt omkring?
Hålla en vanlig konversation. En åldersgrej tror jag. När jag var ung och det var högljudd omkring mig gjorde jag som alla andra – höjde rösten och skrek. Det gör jag inte längre;-)

3. Vad kan du inte göra om det är knäpptyst?
Koncentrera mig och somna. Jag behöver lite ”bakgrundsljud” i form av till exempel sorlet från motorvägen långt bort, regn, blåst, barn som leker, röster på innergården, med mera.

4. Vad kan du bara göra hemma?
Det vill ni nog inte veta;-)

5. Vad är något du vill klara av själv men inte kan?
Att byta en simpel halogenlampa som är infälld i badrumstaket. Att få loss den med hjälp av makens långa armar är en sak, men att få dit en ny är nåt jag hittills inte lyckats med. Inte han heller.


Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

17 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

halogenlampor ska man inte ha alls... för varma, farligt nära bokhyllor... LED funkar överallt

Emma, Sol som sol? sa...

Ensam. Jobbigt ord. Jag som är så otroligt präglad av att kunna bäst själv är väldigt svag som ensam. Men behöver ändå utrymmet. Hur man nu får det att gå ihop.

Kanske det där att vilja göra själv men veta att man kan be om hjälp av dem omkring, att man inte är ensam.

nalta norrland sa...

Självvald ensamhet är bra ensamhet, påtvingad ensamhet är ett straff...

Ensam är ett negativt laddat ord.

Jag trivs ensam, men jag vill inte leva ensam.

Du skulle behöva en J som hjälper Er med lampan... vi har haft en typ lika samma tidigare.

Idag fick jag en oväntad present med posten... nu är helgen räddad :)

Geddfish ♥ sa...

Jag har inte valt att leva ensam. Men när det nu blev så, så har jag valt att klara mig själv. Men jag saknar min handyman, min fantastiske andremake, som fixade allt.
Jodå, jag kan det mesta. Bara lite finslipning som jag inte klarar. Ibland får jag göra avkall.
Snart kommer jag nog ikapp med bloggen också. Snart.

Ditte sa...

Intressant att läsa dina funderingar i samband med svaren på frågorna om ensamhet. Funderade även för egen del. Ibland är det ju ett ganska negativt laddat ord , beroende på hur man ser det. Jag har nog, nästan ända sedan jag föddes klarat mig väldigt bra på egen hand. Dock kan det ibland köra ihop sig när det kommer till det mer praktiska men jag är inte direkt rådlös där heller. Allt går att lösa och vänner är det gott att ha.
Men visst finns det en hel del där det är en förutsättning att inte vara just ensam.
Känner igen mig i en del av dina svar.

Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagog sa...

Spännande att nästan alla av oss tycks uppleva att det här med ljud runt sig är jobbigt, För mig är det dock något jag alltid ogillat men visst kan åldern spela in ändå :-p. Jag är nog född tant hehe.

Karin Eklund sa...

De där halogenlamporna har nog skapats för att testa tålamodet på folk tror jag.
Nu har jag lärt mig knixet, tror jag, men så övar jag varje år uppflugen på en hög stege att byta de halogena eländena (många). Uj, inte alls roligt.

Paula sa...

Haha, du är den tredje som inte fixar att byta glödlampa själv, ja i en speciellt knepig lampa förstås! Men lite kul ändå... Jag skulle aldrig kunna somna (tror jag) om jag hörde en massa ljud, här är det knäpptyst (förutom Daniels snarkningar). De besökare som övernattar här sover typ tre timmar längre (minst) än hemma!
Jag vill visst veta vad du bara kan göra hemma...
angående fotbollstjejerna, de långhåriga, jag har funderat rätt mycket på detta, fenomenet gäller även andra idrotter, inom fri-idrott t.ex. De allra flesta tjejer har långt hår i hästsvans! Måste vara mycket besvärligare när man behöver duscha ofta! Tycker jag...som kapade av mig mitt långa hår när jag började jobba i krogsvängen bland matos...
Ha en fin fredagskväll

Klimakteriehäxan sa...

Perfekta foton till temat! Håller med om att lite regnsmatter är ett bra ljud att somna till. Och att krogar med usel ljudmiljö bör bojkottas. De har för lite textilier i inredningarna numera, det tror jag är en anledning till att det (som jag uppfattar det) blivit sämre.

Anki sa...

Ensam ... ja, det kan man vara på olika sätt ...
Bra bilder som passar till temat - bra jobbat!

Ama de casa sa...

Jag har också tyckt att det där med att "ensam är stark" inte stämmer. Snarare är det så att "ensam måste vara stark" tycker jag.

Det där med att vistas i högljudda lokaler är säkert en åldersgrej. Jag orkar inte heller skrika nuförtiden och tycker det är skitjobbigt när det är för mycket ljud omkring. Just i det fallet är inte Spanien det bästa landet att vara i, för jösses vad dom kan leva om, spanjorerna! Häromdan satt vi på en uteservering och ett helt gäng med unga spanjorer gjorde att vi inte kunde prata med varandra. Dom pratade väldigt högt och i munnen på varandra och decibelen steg vartefter promillehalten ökade. Sen kommer det såna som porom-pom-pom-mannen och ylar också... Men oftast är det lugnt i alla fall, så det är inte så jättesynd om mig ;-)

Vill och vill... Men jag verkar inte kunna dammsuga själv. Eller är det möjligen lättja? ;-)

tanthuset.blogg.se sa...

Så kul att läsa dina svar (det skriver ju alla förstås) men jag menar det verkligen :D Hur kan du sova med ljud omkring dig?? Det skulle jag aldrig klara, det räcker att det regnar mot fönstret så är det kört! Däremot så blir man ju nyfiken på vad det är du bara gör hemma... hmm..... :D
Ha en toppenlördag BP!!

Herr Nilssons Fru sa...

Jo man kan vara stark ensam. Finns väl ett ordspråk om det "ensam är stark" Fast du kanske inte kan det - de var ju dig svaret gällde :)
De är kul med de här frågorna, jag har bara lite svårt att komma ihåg vilka dagar alla tema är, men skyltsöndag har jag lärt mig.

Kramiz o go lördag

Guldkryckan sa...

Det där med konversationer i stora massor är heller inte min grej, på torsdagsfikat på kneget finner jag allt som oftast att fly innan det blir för jävligt....urk och fy.
De där lamporna är inte det heller min grej, har några på kneget och det är tur man har vaktmästare där...jag hade fått fnatt tror jag. ;)

Sova gör jag också hellre med lite bakgrundsljud..eller hellre och hellre...har ju oftast inget val men är det knäpp tyst så "hörs" det ju mer än en skock med högljudda grannar.
Sv: Tackar för dina efterforskningar där om medicinen där och jo...mardrömmar har ju uppkopmmit, blir det för jävligt så får hon nog lägga ner dem.
Än en gång...tack.

Ha det fint Bp.

Mrs Calloway sa...

om det är alldeles tyst är det svårt att somna. då ligger en bara och lyssnar efter ljud. och då hör en plötsligt massor!

Annette sa...

Det var ett positivt svar tycker jag, att du inte kan vara stark ensam. Det måste ju betyda att du haft människor runt dig när du behövt vara stark, som hjälpt dig att vara det. För mig är det där tudelat. I vissa fall när livet är tungt verkar jag sätta på mig skygglappar åt sidorna och bara kör på vidare ensam, gör vad som krävs utan att ta stöd av andra, eftersom jag inte tycker att det finns något någon annan kan göra. Jag måste bara ta mig igenom. I andra fall är det skönt att prata av sig, och sedan kan jag lägga det som bekymrar mig åt sidan.

Jag verkar kunna hålla en konversation när det är stimmigt, men när jag måste koncentrera mig när jag kör bil i ett nytt område eller i vissa områden i Stockholm, då kan jag inte ha radion på. Det tror jag har kommit med åren.

Kul att läsa dina svar!

Musikanta sa...

Jag tycker det är väldigt skönt att vara ensam några timmar då och då. Men jag tror aldrig jag skulle kunna bo kvar i vårt stora hus om jag plötsligt skulle bli ensam. Jag är alldeles för mörkrädd. Dessutom är jag väldigt beroende av maken när det gäller allt det tekniska i ett hem. Blir lätt hysterisk om strömmen går eller datorn strular. För att inte tala om när bilen inte funkar. Vi bor ju på landet med en mil till närmaste affär.
Ingrid som önskar dig en skön helg.