måndag 19 oktober 2015

Helgbilden – Experiment

Vädret har varit helt fantastiskt den gångna helgen, speciellt i lördags – under dagen vill säga. 25 grader på balkongen – tro det eller ej! Men så hände det något på kvällen, något jag inte sett på år och dag. Dimman drog nämligen in över vår stora innergård och då såg jag min chans att äntligen göra KajsaLisa lite glad. Hon visar väldigt stor tålamod med mig och mina totalt misslyckade fotograferingsförsök under kvälls- och nattetid. Hennes specialitet är bilder tagna när det är mörkt, när det ösregnar och på rockklubbar med kniviga ljusförhållanden. Hon är helt enkelt ett proffs på dessa områden, och hon ger mig tips och expertråd som jag inte alltid förstår. Å att läsa kamerans (omfattande) instruktionsbok är liksom inte min grej. Så det här inlägget är inte bara mitt bidrag till Marits Helgbild utan också till dig KajsaLisa som tack för dina enträgna försök att lära en gammal hund sitta;-)


"Psychodelic art" blir det liksom automatiskt när man zoomar in och fotar dimma. Love it:-)


Lite mysko stämning här, men jag gillar bilden. Då hade jag experimenterat med alla kamerainställningar jag kunde komma på.


Här gjorde jag bara det jag är "bäst" på. Klick!


Den här bilden var det femte (och bästa) försöket att fånga solnedgången. Förstår inte varför bilen blev så ljus, för det var betydligt mörkare irl kan jag säga.

Fler helgbilder hittar ni hos Marit.

16 kommentarer:

Carita Liljendahl sa...

Aaah! Härliga bilder av vyer jag känner igen - ett hus där jag övernattat ofta, som jag har så många fina minnen från, Täby kallade jag en gång mitt andra hem <3
Men från det nostalgiska vidare... du gav mig en idé! Då jag har tid att experimentera lite mer nån dag med kameran ska jag göra det, med alla inställningar :-) Hurraaa!

Comsi comsa sa...



Men du lyckades ju bra här, jag trodde nästan jag skulle se en man med huva och med en stor kniv i handen men tack och lov slapp jag det, he he he....

Mias Mix sa...

Så kul att du håller på att experimentera lite!! Den dimmiga bilden är ju suverän. Kanske hade du lite för högt iso-tal när du fångade solnedgången. Men den blev bra i alla fall. Första bilden ser det ut som du hamnat mitt i värsta hagelstormen! Kul :)

Geddfish ♥ sa...

Fyra olika himlar på fyra olika bilder, så himla häftigt!
Kul att experimentera. Det kan jag sakna med min mobilkamera. Men jag har finare grejor, bara det att de ligger där de ligger, jag har blivit lat.
Gillade skarpt (!) den dimmiga. Och den tredje var ju riktigt äkta vacker!

Rantamor sa...

Ja att hålla på å mixtra med kamerans alla inställningar är inte lätt, jag skulle också behöva lite expert hjälp, eller kanske en kamerakurs så att jag skulle lära mig all mystik som finns i en kamera.
Annars är jag ju som du gillar när det bara säger klick....
Ibland lyckas man och ibland inte alls...
Och just dimma är ju ett bra hjälpmedel när man vill ta lite annorlunda och mysko bilder, precis som du har gjort.

Tjingelingen från Rantamor.

Susanne sa...

Gillade bild nr 2 bäst, den är Asacool

KajsaLisa sa...

Tack för dom fina orden. Tvåan blev ju fantastisk. Troligtvis är bilden ljus för att du kör på autoläge. Kameran tänker då att nu skall den vara öppen tills den släppt in tillräckligt mycket ljus för att du skall få en ljus bild, den anpassar sig inte tillräckligt till mörkret.
Vrid ratten till manuellt läge. Nu kommer det svåra: Troligtvis har du en ring runt objektivet som du kan vrida på. Sen har du det lilla hjulet bak på kameran. Via inställningsmenyn kan du ge dom olika funktioner. Ifall det här är svårt att fixa det här så gå dit du köpt den och be om hjälp.
Själv har jag lagt bländaren på ringen och tiden på det lilla hjulet bakpå. Får du till det här så kommer du att upptäcka att det står saker som 3,5 i skärmen när du vrider ringen. Du bör börja med ett litet värde typ det. Sen snurrar du på hjulet och då ställs tiden kameran är öppen om. Du kommer att se att skärmen blir ljusare eller mörkare, det är så din bild kommer att se ut. När du är nöjd trycker du av.
Jag måste ändå säga att du fick till bilden bra när du fotade normalt brukar den antingen bli suddig eller gryning ifall du kör på auto.

TantGlad sa...

Fantastiskt spännande bilder. Tänk att de kan bli sååå fina i dimma.
Å du.......man kan kanske lära gamla hundar att sitta hihi.

Jättefin dag önskar jag dig!

Anki sa...

Wow... vilka bilder du lyckats med... den första är såå läcker och dimbilden är härligt mystisk! Snyggt jobbat BP!

Eva Trillian sa...

Inzoomad dimma blir väldigt coolt i bild! Det måste jag prova nästa gång vi har dimma här :)

Susanne ❤️ sa...

Vilka bra bilder !!!
Men första var riktigt riktigt cool och anorlunda love it !!!
Önskar dig en mysig tisdag vännen
Kram Sanna

Ama de casa sa...

Bara ÄLSKAR första bilden! Superläcker :-) Mörkerfotografering blir lite som det blir...

sv: Det var faktiskt jag som tog kvällsbilderna från Cocentaina. Men jag har ju (fått) min lilla kamera inställd på "P" (vad nu det är?) för att kunna välja själv om jag vill ha blixt eller inte. Blixten använder jag så gott som aldrig, men vill ibland kunna tvångsblixtra folk i ögonen när det är motljus :-D

Steve sa...

För att vara en glöd fotoamatör så tycker jag att du lycka väldigt ofta. Det är läckra kontraster du hittat med dina bilder av innergården.

cat sa...

Tycker det är väldigt lyckade bilder allihop, men första är grymt cool. I Spanien är det inget bra väder just nu.

Marina sa...

Jag tycker att du lyckades få till en riktigt bra dimbild! Heja!

Per-Anders sa...

Coola bilder! Särskilt de två första.