måndag 16 september 2024

Glad måndag

Min husläkarmottagning ligger i samma byggnad som Kulturskolan. Här ser ni ett verk som en elev har gjort. Tavlan föreställer kanske Darth Vader eller "BP in disguise"?

Jag gillar rönnbär. Då man sågat ned rönnbergsträden på "min" innergård får jag hålla tillgodo med trädet i Roslags Näsby utanför min tandläkare. Vackert tycker jag.

Det är inte kommunen utan bostadsrättsföreningen i Roslags Näsby som sköter de fina blomsterutsmyckningarna.

Kan inte låta bli att bli glad över Karins reaktion på Asian Markets livmoder igår. Hon googlade till och med fram ett recept bara för att… Jag försökte göra samma sak, men lyckades inte. Måste dock medge att jag inte direkt la ned min själ i det;-) 

”Mitt i natten”
Att gå upp ”mitt i natten” klockan 07:15 hör inte till vanligheterna för mig längre. Idag fick jag känna efter hur det kändes – då alltså;-) Det kändes lika för djävligt idag;-) Anledningen till att jag fick palla mig ur sängen så tidigt var provtagning efter mitt ”akutbesök” hos läkaren förra veckan samt att träffa min ”ordinarie” husläkare för uppföljning. Allt gick förvånansvärt bra. Återbesök om två veckor. 

Besök hos tandhygienisten
Ingen rast och ingen ro – hahaha. Klockan 13:20 var det dags för ett besök hos tandhygienisten. I motsats till min tandläkare tillåter hon ingen fotografering i sitt rum. Så ni får tyvärr inte njuta av limegrön salivsug, spottkopp och "servett" samt lila plastmugg. Allt detta plus fina rengjorda tänder fick jag njuta av för ”endast” 990 kronor efter Försäkringskassans subvention med 600 kronor.

Man kan absolut ha det sämre en 15-gradig höstmåndag i september;-)

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”. 

PS. Bilderna har ingenting med inlägget att göra. De är dagsfärska och gör mig glad:-) DS.

söndag 15 september 2024

Skyltsöndag #488

Finkänsliga och kräsmagade personer – SLUTA LÄSA HÄR!

I torsdagens inlägg hintade jag att vara förberedd på ”saker” som ni aldrig sett förut. Eller jag antar att ni inte sett dessa livsmedel tidigare. För mig var de i alla fall helt nya. Och ja, vad ska jag säga…

Äventyrlig ätare
Som ni vet är jag en ”äventyrlig” ätare. Under mina utlandsresor har jag alltid tagit seden ditt jag kommit. Så jag har ätit allt från fårtestiklar (Marocko), lunga (Spanien), hjärta (Sverige), kalvhuvud (Frankrike) till haggis (Skottland). Men jag måste medge att sortimentet i den nya Asian Food Market slår dessa rätter med bred marginal. Enjoy – eller inte;-)

Gris – tunntarm. Ja, tror det eller inte, men den rätten finns faktiskt på Pongs meny

Gris – tjocktarm. Låter gärna bli att fundera på vad den innehöll innan den hamnade i frysdisken.

Gris – livmoder. Om inte min gräns gick vid tarmarna så går den här. Definitivt. Nån måtta får det väl ändå vara. Märkligt nog är livmodern tio kronor dyrare än tarmarna.

Ankfötter - 42 kronor/kg. Okej då. Kan man äta grisfötter till jul, kan man väl njuta av kryddstarka ankfötter också – eller;-)

Måste säga att priserna för dessa ”varor” är väldigt blygsamma. Jag menar det måste ju kosta en förmögenhet att importera tarmarna & Co till Sverige. Och hyrorna i Täby Centrum är inte låga. Jag vet inte hur många personer med kinesiskt ursprung bor i Täby, men jag har en känsla av att den Asian Food Market kommer att överleva max. 6 månader. Men jag vill ändå önska ägarna lycka till. 

Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.

lördag 14 september 2024

Hoppa på tåget – ”Fredagen den 13:e”

En lycklig och glad fredag den 13:e ändå...

Foto: Sportbladet.

Fr. v. Tord Grip, Sven Göran Erikssons dotter lina och David Beckham. Foto: Sportbladet.


Är inte vidskeplig, men det första jag tänkte på var Sven Göran Erikssons begravning i Torsby igår. Hur kan man lägga en begravning på den fredag den 13:e??? Som jag förstått det blev det dock en väldigt trevlig minnesstund, där Svennis alla önskemål tillgodosågs. Undantag hans aska fick inte spridas i sjön Fryken. Tillställningen präglades av många minnen och framför allt många hjärtliga skratt.

Fotbollssnack
”Svennis” tränarkompanjon Tord Grip var på plats, likaså Hasse Backe och Roy Hodgson. Även flertalet tidigare spelare som Glenn Strömberg, Glenn Hysén och Håkan Mild hade tagit sig till Torsby för begravningsceremonin. För att inte tala om en av hans bästa vänner David Beckham.

Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält här.

Karin har uppfunnit temat.

fredag 13 september 2024

Fem en fredag: Vecka 37 – ”Känslostatus”


1. Hur känns det i kroppen?
Med tanke på hur jag kände tidigare i veckan mår jag betydligt bättre idag.

2. Hur känns det i huvudet? Lika trögt som vanligt;-)

3. Hur känns det med en ny säsong? Om Elisa syftar på hösten så känns det inte ett dugg roligt. Ogillar höst och vinster skarpt.

4. Hur känns det efter idag (eller igår om du svarar tidigt)? Helt okej. Grannen och jag utnyttjade 16 grader och sol och tog en gofika utomhus. Jag hade klätt mig enligt termometern. Grannen låtsades att det fortfarande var 25 grader och hade shorts och pikétröja på sig. Det ångrade han djupt när solen dök ned bakom ett moln;-)

5. Hur känns det med helg? Helt okej. Som pensionär har man ju helg 365 dagar om året – om man så vill alltså.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. Bilden jag lägger upp har ingenting med inlägget att göra. Den är dock dagsfärsk och visar två sprillans nya Crescentcyklar med identiska svartgula hjälmar. Cyklarnas ägare hade likadana kläder, men jag var inte snabb nog att föreviga paret. DS.

torsdag 12 september 2024

Tråktorsdag







Jag hade ju min Tråktorsdag en dag tidigare den här veckan, igår alltså. Vädermässigt var det nästan lika tråkigt idag som igår med bara några få timmar med sol och 14,5 grader som bäst. Hösten är här. Så är det bara. Tråkigt?! Absolut, men vädret kan man tyvärr inte göra så värst mycket åt.

Avloppsgaller
Avloppsgallret på parkeringsplatsen bjuder alltid på några konstverk varje höst när det blåser. I år är inget undantag. Rätt snyggt kan jag tycka, 

Asian Food Market
Har man inte varit i Centrum på en vecka känner man inte igen sig. Så är det bara. Självklart har jag varit i Täby Centrum under den gångna veckan, men på andra ställen. Blev överlycklig när jag såg att de gamla lokalerna där Picard hållit hus i åratal nu tagits över av Asian Food Market.

80% okänt
Kan bara säga – ”be prepared” på Skytsöndag. Kommer visa er grejer som ni garanterat inte sett förut;-) Dessutom var minst 80 procent av varorna en ren gissningslek. Älskar sådana affärer. Hoppas butiken överlever.

Sushi Rebellion
After så många nya intryck;-) fick jag ju stärka mig lite. Hos Sushi Rebellion åt jag min vanliga favo Crunchy Shrimp Tempura.

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag.

PS. Tusen tack för alla krya på-hälsningar igår:-) DS.

onsdag 11 september 2024

Tråkonsdag

En trollslända(?) som satt fast vid en namnskylt hos husläkarmottagningen. Ganska söt.

Nudelätande på genuint asiatiskt vis. Man sörplar i sig nudlarna med hjälp av pinnarna.

Närkontakt. Kan inte tänka mig att ägarna gillar bilens beteende här;-)

Idag flyttar jag Tråktorsdag fram en dag till idag. Det går så otroligt fort att glömma att vi nollåttor har haft en sällsynt lång och mest solig sommar med värme till och med igår den 10 september. Väderomslaget skedde över en natt kan man säga. Pang boom, bara sådär byttes 25 grader mot 14,9 dagtid och 18 grader mot 9 under natten. Och regnet öste ned.

Läkarbesök
Idag blev det även ett ”akut” läkarbesök för min del. RIngde klockan 13:30. Fick en telefontid 25 minuter senare. Klockan 15:30 satt jag framför läkaren som inte var min (snygga) husläkare utan en av hans duktiga kollegor. Hon beställde ett antal prover hos labbet, men hennes mest kvalificerade gissning var njurbäckeninflammation, som jag aldrig hade hört talas om. Jag lär mig gärna nåt nytt – tyvärr inte i det här fallet. I väntan på labbresultaten fick jag med mig hem två olika nya tabletter vars namn inte går att uttala. Ute fortsatte regnet att ösa ned…


PS. Bilderna jag lägger upp är dagsfärska. DS.

tisdag 10 september 2024

Tisdagsblues

En simpel knaprig pizza slice med bara serranoskinka och mozzarella. Nu berättade ägaren av Starfish och Coffee att han bytt salladsleverantören till Green and Growing. De är ju grannar. Påpekade lite försiktigt att deras sallad och tomaterna som kommer i olika färger smakar precis ingenting. Gimme Ruccola anytime;-) Är ju stammis, så jag ansåg mig ha rätten att påvisa den smaklösa salladen;-)



Ja, det skulle man kanske kunna säga – att jag ”led” av tisdagsblues. Varför undrar ni kanske. Jo, precis vid midnatt när det blåste som värst tänkte jag att det kanske inte bara är blåst utan regn också. Sträckte ut handen över balkongräcket och drog den tillbaka snabbt. Det öste ned. Vet inte när det slutade regna, men klockan 14 idag var det återigen ”sommar” med sol och värme. En kort blueskänsla:-) 

Koll på vädret
Grannen som uppenbarligen har bättre koll på vädret än jag och ”visste” att det skulle regna imorgon, föreslog en fika på stamstället. Jag var inte svårövertalat om man säger så. 

Hund "på köpet"
Att jag är hundrädd är ju inget nytt. Vad jag tycker om bjäbbande och hysteriskt skällande jyckar är vida känt, men jag kan faktiskt tycka att vissa hundar är riktigt söta. Som den på bilden ovan alltså. Kolla ”frisyren” och slingorna rund hundens öron. Så himla gulligt. Och hans snygga Husse vill jag inte ens tala om;-)

måndag 9 september 2024

Glad måndag






Med den gångna helgen i färskt minne kan jag inte kalla den här måndagen något annat än glad.

Partaj hela helgen
Olika familjer passade på att fira barnens respektive föräldrarnas födelsedagar på innergården i det fina sommarvädret med 25 grader. Succé kan jag säga. Firandet pågick i olika "skift" för olika åldrar från klockan 12 mitt på dagen (för de yngsta och de äldsta) till klockan 01 på natten (för vanliga dödliga). Det ni ser på bilderna är bara en fest. Det fanns fler sällskap som delade på olika ställen på innergården. Så smart, man slapp ju städa:-)

Trädgårdsvård
Ser ni trägårdskillarna som inte tillhör HSB och som har gömt sig bakom trädet? En rätt cool bild kan jag tycka.

Hösttecken
Åke la upp en bild med snö idag. Totalt onödigt kan jag tycka. Jag vill bara vara liiite sämre och lägger upp nåt som flugit upp på min balkong idag – två frökapslar från en lind (tror jag).

Paralympics
Nu har även Paralympics avslutats i Paris. Vill ge en stor eloge till Frankrike och Parisarna för två helt fantastiskt genomförda mästerskap. Publikens tillströmning var över förväntan och nästan alla tävlingar bjöd på fullsatta läktare. WOW! Nu återstår det att se hur Los Angeles klarar av mästerskapen om fyra år.

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

söndag 8 september 2024

Skyltsöndag #487


Normal säljer normala varor som hudvård och matvaror men till onormala priser.



Skyltarna med den ”normala” gubben och reklamen för butiken med samma namn har ni säkert sett på tv. Reklamsnuttarna är riktigt roliga. Har visserligen visat den första gubben förut, men nu har han fått sällskap. Ibland frågar jag mig varför jag inte besöker butiken oftare. Den enda ursäkt/förklaring jag har är att den ligger avigt till. Enjoy!

Veckans höjdare: Ja, egentligen är det ingen höjdare, den rödvinssåsen till det horribla priset. Helt bortsett från den illa valda skylten så skulle jag inte unna mig en så dyr rödvinssås, även om den är tillverkad hos Melanders i Täby Centrum.

"Vår egen rödvinssås hade varit mer korrekt. Och kolla priserna för surströmming: Röda Ulven ska det vara, helt klart. Hos min lokala Ica kostar filéerna 129 kronor och hela strömmingar 79 kronor

Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.

lördag 7 september 2024

Hoppa på tåget: ”Bok”

En av mina 6 bokhyllor.


Hjort Rosenfeldts böcker har inga numrerade kapitel, så då var det bara att bläddra sig fram till kapitel 4.

"Rent och oförfalskat" är det fjärde stycket i bokens första kapitel.

Bok. Ställ dig framför din bokhylla, blunda och peka på en bok, dra ut den och berätta vad det fjärde stycket börjar med.

Dagens tema var i och för sig ganska lätt, men när jag läste några bidrag såg jag att det inte bara var jag som undrade om ”stycke” är samma sak som ”kapitel”. För så är inte fallet. En bok kan bestå at ett antal kapitel. Ett kapitel kan ha ett antal stycken som kan bestå av en eller flera rader. Så jag valde en kompromiss där. Hängslen och livrem ni vet;-)

Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält här.

Karin har uppfunnit temat.

fredag 6 september 2024

Fem en fredag: Vecka 36 – ”Sömnigt”



När jag läste Elisas fem frågor idag bestämde jag mig omgående för att dela upp svaren i en ”före-” och ”efter-” pension del. De flesta av mina sovvanor har nämligen ändrat sig rejält efter det att jag blivit pensionär. Hoppas ni gillar svaren:-)

1. När snoozar du? Före: aldrig. Att snooza är människoplågeri, då man ju ändå måste stiga upp någon gång. Men förlänger bara lidandet. Efter: aldrig.

2. När vaknar du före klockan ringer? Före: aldrig. Efter: aldrig.

3. När går du och lägger dig alldeles för sent? Före: ibland under veckorna. Efter: Det beror på hur man ser på det, för är man pensionär spelar det ingen roll längre när man lägger sig;-)

4. Är du morgon- eller kvällsmänniska? Före: Kvällsmänniska. Efter ännu mera kvällsmänniska.

5. Hur många timmar med sömn får du? Före: mellan 6 och 8 timmar. Efter: mellan 8 och 12 timmar, beroende på när jag lägger mig. Och nej, jag kallar det inte för att ”sova bort halva mitt liv”, jag anser att jag heller vill göra nåt vettigt/roligt under mina vakna timmar än att ha tråkigt och inte veta vad jag ska sysselsätta mig med under för "långa dagar". Det är betydligt lättare gjort under sommaren kan jag säga;-) 

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. Bilden har ingenting med inlägget att göra, men den är dagsfärsk och visar sommarens hittills enda varmluftsballong som flög över mitt bostadsområde vid klockan 18 idag. DS.

torsdag 5 september 2024

Tråktorsdag





Nej, det var absolut ingen Tråktorsdag idag. Jag menar vad sägs om 25 grader, strålande sol, besök på stamstället och full njutning av högsommarvädret. Eller som grannen uttryckte det – det känns mera sommar nu än vad det gjorde i juni och juli. Håller delvis med. Men visst ska jag även idag hitta på nåt tråkigt;-)

Innetorget i  Täby Centrum
Ska nog egentligen inte klaga på Täby Centrums kontinuerliga och enträgna försök att verka för en levande galleria. Och de har faktiskt lyckats riktigt bra med att ”kamouflera” butiksdöden. Senaste nytillskottet är ett ombyggt innetorg. 

Tågkupé eller strandkorg?
Ja, vad ska jag säga om den moderniseringen? Det höstlika metallträdet är riktigt coolt. Gillas skarpt! Antar att det byts ut senaste första advent. Sedan kan jag inte bestämma mig om det är tågkupéer eller strandkorgar som står där. Den laxrosa ”korvfåtöljen” ser ut att vara ergonomiskt rätt konstruerad. Och som vi alla vet så är ergonomiskt korrekta möbler väldigt obekväma.

Tråkigare än så här blir det tyvärr inte;-)

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag.

onsdag 4 september 2024

Augusti-listan

Föraren heter Tompa. Företagets namn är Måsvilan AB och bilen är nummer #2 i "stallet.


Det råder relativ stiltje in Blogglandia just nu, har jag märkt. Det kan bero på att det verkar vara ett helvete att kommentera på bloggar som har sin hemvist hos Blogger/blogspot. Det kan även ha att göra med att livet hos oss bloggare kanske inte är så upphetsande varje dag;-) Så, när jag såg ”Augusti-listan” hos Hannah var jag inte sen att haka på;-). Uppfinnaren av Augusti-listan är Athena.

Månadens bok - "Bestseller" av Pascal Engman
Månadens ord - Cirkulärt, snart lika uttjatat som ”hållbart”
Månadens mat - Gimas sushi
Månadens vin - Zumbali
Månadens skönhet - Lite sent att tänka på ”skönhet" i min ålder, men Rituals Body Cream som jag fick i gåva är WOW
Månadens bad - Det blir nog ett dagligt bad för min del – i badkaret alltså
Månadens låt - Pass
Månadens kultur - Är väldigt okulturell (tyvärr)
Månadens bokcitat - Pass
Månadens TV - Först OS och sedan Paralympics
Månadens podd - Lyssnar inte på poddar.
 

PS. Bilden jag lägger upp har ingenting med inlägget att göra, men häftiga lastbilar får mig alltid att dregla. Dessutom tänker jag alltid på blogkompisen Ankis son, som kör ”monsterlastbilar”. DS.


tisdag 3 september 2024

Vackra engelska fattighus


Kan inte låta bli att dela med mig till er. Fick nämligen en väldigt fin bild av kompisen Dave som visar något som jag inte ens visste att det fanns. Åtminstone hade jag aldrig hört talas om ”Heath Town Almshouses” - fattighus alltså. De engelska fattighusen byggdes kring 1850 och alltid i anslutning till en kyrka som tillhörde ”Church of England”.

Religionskunskap
Dave minns att husen låg i närheten av hans skola som även den drevs i Church of Englands regi, vilket innebar religionskunskap en eller två gånger i veckan. Om inte det räckte (och blev över) för den då åttaåriga Dave hade även söndagsskolan religiösa förtecken. Han minns att han lärde sig att Jesus alltid gav till de fattiga och att eleverna uppmuntrades att dela med sig av ”överflödet" till behövande.

Att dela med sig
Det höll Dave inte alls med om. Han ägde inte många leksaker och hade absolut inte tänkt sig att dela med sig av de få han hade till fattiga barn eller några andra heller för den delen. Det var först många år senare som han insåg att Church of England var extremt välbärgad och inte delade med sig till fattiga alls.

Heath Town Almshouses
Tycker att Heath Town fattighusen utanför Wolverhampton är otroligt vackra hus. Kul att man har bevarat och underhållit husen. Okej, de må vara dragiga under vintern, men det är ju alla engelska hus. Älskar dessa tegelhus med de karakteristiska fronterna och skorstenarna. 

Stort tack Dave! 

måndag 2 september 2024

Glad måndag


Kristofer i rosa skjorta, Niklas i svart och Johan i den läckra gröna minihjullastaren

Inget boulespel idag, då banan höll på att "saneras" efter regnet i natt.

Någon herrklubb i vandringskläder inspekterar tårtbitarna med olika kryddor. Visste inte att det var en sevärdhet;-)


Blindfotboll
Säger bara Paralympics och blindfotboll (5 A Side) från Eiffel TowerStadium i Paris. Hade aldrig sett en blindfotbollsmatch där fyra utespelare är blinda, men målvakten är seende. Kommentator var Chris Härenstam som jag ogillade skarpt för några år sedan, när han kommenterade damfotboll med uttryck som ”tjusigt” och ”snyggt”. Men igår var det mycket tack vare honom att jag gav mig in på att förstå ”reglerna”. Expertkommentator var Mark Blake som jag aldrig hört talas om. Inte ni heller antar jag.

Voy, cut, banan, pingvin och elefant
Alla dessa ord betyder nåt i blindfotboll. Det enda jag ”förstått” är ”voy” ("gå" på spanska). Om man inte voy:ar - skriker ”voy” – alltså, när man försöker attackera bollföraren kan detta beivras med en straff från åtta meter. ”Cut” och ”banan” har nåt med hörnor att göra, men jag förstod aldrig vad. Att spela som en pingvin handlar om att få bollen som har inbyggda bjällror att låta så mycket som möjligt. Elefant tror jag är när man blandar in sargen när man håller i bollen. Det finns inga sidlinjer i blindfotboll. 

Boulebanan
Boulebanan fick rejält med stryk i natt och tidigt på morgonen när det ösregnade. Det blev soligt igen efter klockan 13, och redan då stod brf:s förvaltare Kristofer, fastighetsskötaren Niklas och trädgårdsskötaren Johan redo att inspektera boulebanan och omedelbart köra ut grus till banan och sanera den. Eloge!

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

söndag 1 september 2024

Skyltsöndag #486

Idag bjuder jag er på en ”japansk triss” från min lokala favo restaurang Gima samt en himla rolig felstavning som jag har hittat vid dagens-lunch-disken hos min lokala ICA. Enjoy!

Jag gillar dessa flaskor med färgglatt innehåll – att titta på, inte att dricka alltså. De innehåller kolsyrad läsk. Den enda jag kan urskilja är litchi-läsk.Här ser ni menyn samt en skylt med restaurangens öppettider. Det är helt enkelt för mycket för Geishan som måste vila en stund.

Den vinkande gyllene katten Maneki Neko har ni säkert sett på asiatiska restauranger. Den har sitt ursprung i Japan och är en känd, lyckobringande figur. Den kallar till sig något/någon för att bringa tur respektive pengar! En sådan katt finns även hos Gima. Men senaste tillskottet är en rörlig ”sushi chef” som drivs med solceller och som gör just sushi – hahaha:-)

Veckans höjdare: Avslutningsvis tänker jag bjuda er på en annan matspecialitet  - en koja i vitvinssås. Den fanns hos min lokala ICA i veckan. Gissar att min ICA var ensam om den rätten:-)

Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.