onsdag 10 november 2021

Onsdagsblandning

Vad sägs om 12,6 grader den 10 november 2021? Helt underbart att vädergudarna bytt ut 3,5 minusgrader häromkvällen mot nästan vårlika temperaturer. Och fort gick det också:-) 

Dags för några av Orsakullans frågor:

Har du någonsin badat i snön? Gud bevare mig. Aldrig i livet! Har dock läst och sett att antalet vinterbadare stiger för varje år. Förstår inte poängen… 

En oförglömlig bussresa. Det måste ha varit den 38 timmar långa bussresan från Stockholm till Canazei i Italien. Vi var ett helt gäng som skulle åka skidor. Snålheten bedrog visheten där kan jag säga. Resan var visserligen förhållandevis ”billig”, men 76 timmar tur och retur i ett minst sagt obekvämt bussäte gjorde jag inte om. 

Mårten Gås. Det är nog mest i Skåne som man firar Mårtens afton – tror jag i alla fall. Anka har jag ätit i olika former, men jag har inget minne av att någonsin ätit gås. Skulle dock gärna vilja testa. 

PS. Bilderna har ingenting med inlägget att göra, men de är dagsfärska. Har inte den blekaste vad killen gör med den där vita grunkan som skulle kunna vara en kettlebell modell XXXL. Iblandade i arbetet: två killar, varav en var grävmaskinist, och två grävmaskiner med olika tillbehör som förde ett fruktansvärt oväsen. Etapp 1 av tre för att piffa upp innergården har börjat. DS.

Det är Orsakullan som håller i ”November 30 dagar”.

14 kommentarer:

nalta norrland sa...

Minus 2 grader och mulet, men jag tänker inte klaga 😜 det var skönt ute när jag gick ”en hämta posten promenad” med Frost 🐾
Egentligen skulle jag varit på OKQ8 och postat en grej… men så långt har jag icke kommit, var på Coop å köpte glass till Elin, hon är sjuk, riktigt dåligt, Elin fick diagnosen vattkoppor i eftermiddag.

Har Du hört nått, fått svar?
🤗

femfemman sa...

Gott med tvåsiffriga plusgrader. Men lite snål vind. Tog ändå vinterjackan på när jag tog dagens promenad.
Bussresa: Två år i rad till Ottsjö, söder om Åre. Nattresa Gick ju inte att sova. Inget att rekommendera. Liksom resan till Prag. Studiedagsresa. Avresa kl 01, framme kl 20. På hemresan övernattade vi i Berlin. Funkade bättre. Vilka tider, då man kunde åka på billiga resor i studiesyfte!
Har ätit gås en gång. Makens farbror och faster födde upp. Fett! Men torrt. Inte gott.

Barwitzki sa...

3 grader i dag...men sol – tusen takk.
Bildene dine ser ut som mye støy ... som du forhåpentligvis kan slippe unna.
Martins gås er kjent for oss, men vi spiser and :-))) fra bonden.
Mange hilsener til deg ... jeg ville klart meg uten buss i over 30 timer - definitivt glemt...
... å ja, jeg tror jeg nå foretrekker å bade i badekaret :-)))
Hug Viola
Ha en fin fin kveld.

LillaSyster sa...

Näe fy för att bada i snö och ännu värre att sitta på en buss. Men man blir ju visare med åren=) Skönt väder idag!

Geddfish ♥ sa...

Ja, vad i jösse namn gör de som smyger runt på er gård? Bara braigheter, tänker jag.
Bada nu? Aldrig. Långfärdsbussresa? Ok, funkar för mig, för jag sover, bara jag har min kudde med. Och slipper någon som sitter bredvid och klagar.
Mårten Gås? Jo, jag har fått otaliga inbjudningar genom andra loger Vasa orden men tackat nej. Vi hade själva två gäss på gården en gång i tiden och fick gåsägg, som vi åt. Men tror inte jag smakade på gåsen, däremot kalkonerna vi hade.

Ditte sa...

Verkligen snabba skiftningar i vädret. Skönt med fler plusgrader. Själv har jag inte direkt varit utomhus idag men jag tittade ut.
Badat i snö har jag inte gjort. Men hoppat i en vak har jag gjort i träningssyfte eftersom jag förr ofta åkte långfärdsskridskor och det kunde hända att man hamnade i en vak. Men att bada? Näpp.
Förstår att du minns bussresan. Men förhoppningsvis blev det bra skidåkning i Canazei. Här har vi varit och åkt skidor men då flugit till Turin.
Gås äter jag inte. Däremot äter jag gärna riktig Pekinganka men den är ju inte direkt så vanlig.
Hoppas att jobbet på er innergård går undan så ni snart kan få lugn. Men säkert blir det fint.

Annika sa...

Härligt härligt med de milda dagarna nu.
Då blir balkongen en extra mysig plats.

Fattar att den resan tog på krafterna. PUST!!
MEN jag antar att du fick se mkt fint, såvida du uppskattade det då, haha.

Paula Merio sa...

Jag skulle också gärna vilja testa en riktig gåsamiddag med svartsoppa och allt! Det skulle vara en upplevelse!
Vinterbad har många hälsofördelar, i Finland har man ju självklart forskat mycket på detta eftersom det är många som vinterbadar och det därmed finns gott om studieobjekt..
Bussresa, oj, säger som du, jag o dottern åkte till Venedig med buss! Fy fasiken vad drygt! Dessutom blev dottern magsjuk och blev inlagd på lasarettet där ingen talade engelska! Absolut värsta semestern, hade ångest över hemresan hela vistelsen. Så vi tar varann i handen, bussresor är kul, men de ska vara korta!
Jag är otroligt impad över hur mycket man jobbar med er park!

Susjos sa...

Ingen snö än hemma i 08 området alltså, tack för det! Det får gärna vara +12 hela november!
Jösses vilken lång bussresa du har gjort, den var tuff förstår jag!
Mårten gås ja, var med en väninna i Grythyttan under just MÅrten gås, och fick smaka både svartsoppa ( blä) och gås , minns att det inte var den godaste middagen jag ätit !
Kram från GC!

Ama de casa sa...

Jag fick titta länge på bild nummer 2 innan jag såg att det var en grävskopa. Om det nu var en sån... ;-)

Badat i snö har jag gjort många gånger, dvs rullat mig i snö när jag bastat. En gång lyckades jag med konststycket att låsa mig och svägerskan ute utan en tråd på kroppen och handdukarna låg kvar innanför ytterdörren. I såna lägen är det otroligt bra med ett fönster till bastun i källaren och att killarna satt kvar där :-D

Åka buss till Alperna har jag aldrig gett mig på. På senare år har vi dessutom kollat upp att den avslutande obligatoriska resan upp till själva skidorten inte heller är alltför lång. Nuförtiden tror jag dock att bussarna är mer bekväma än vad dom var förr om åren. Vissa kan man tydligen fixa till så man till och med får sängplatser.

Hoppas du får en lika skön dag idag!

christian sa...

Kul att som panchis se på när andra jobbar, eller?!? :) :) :)

Gunnel sa...

Nej, vinterbad är inget för mig...knappast sommarbad heller, för då måste vattnet vara mer än ljummet. I Skåne firar vi alltid Mårten, men det är mest kalkon eller anka vi äter då. En gås är megastor och det fodras många för att äta upp den. Inte så kul med rester en hel vecka. Ha det bra.

Anki sa...

Oj vad det jobbas inne på er innegård ... ursäkta park!
Bada i snö? Nej tack ... aldrig i livet!
Gås har jag smakat, men minns inte hur det smakade - förmodligen gott - jag gillar ju nästan allt.
Svar: Nix - jag hade ingen potatis hemma - och nix, jag var inte och handlade igår - ska göra det idag.

Klimakteriehäxan sa...

Gåslever är underbart gott, fast väldigt icke-pk. Har bara ätit det i Strasbourg, där är det en lokal finrätt.