lördag 2 maj 2015

300:e Fototriss: ”Så här ser det ut där jag är”Först och främst vill jag ge en stor eloge till Helena som startat Fototriss och under nästan sju år hållit i 300 omgångar hittills. Det är helt fantastiskt tycker jag! Denna bedrift firas med en tävling tillsammans med den roliga sponsorn Coolstuff.

Hur långt våren har kommit
Tre bilder ska läggas upp som visar hur det ser ut där jag är – alltså hur långt våren har kommit här hos mig i Täby. Kan väl säga som så att det var en himla tur att jag precis hann knäppa några kort innan det började ösregna. Sedan var det bra att jag kollade instruktionerna lite extra noga, för bilderna jag egentligen ville lägga upp hade liksom inte passat in direkt. Men dom får ni se på måndag.

Grå himmel vs. blå himmel
Det är många ”riktiga” fotografer som påstår att en grå himmel ger de bästa bilder, och det kan jag då verkligen inte hålla med om. Fotona jag lägger upp bevisar det. Å om ni söker en sammanhängande länk i trissen så är den nog ganska given (för mig i alla fall) – skuggspel à la det piskande pilträdet (whomping willow tree) i Harry Potter. För skuggor kan man uppenbarligen även åstadkomma utan minsta gnutta sol;-)

Fler bilder till temat hittar ni här.
En länk till Coolstuffs alla nyheter finns här.

Det här är mitt 62:a inlägg till Blogg 100. 62 down, 38 to go.

27 kommentarer:

kariogjon sa...

En triss med en grön tråd! Jag förundras varje år över hur grönt det är. Ja, det är fantastisk att Helena har gett oss 300 utmaningar! Kram. Kari

Steve sa...

Jag tycker att grönt och grått är en helt ok kombination.

Olga T sa...

Härliga bilder! Här är det rena sommardagen och jag har solat och krupit i gräset och fotat. Blå himmel, men grå och grön bakgrund hos mig.

Olga T sa...

PS. Du måste ha sett en Sädesärla! Allvarligt har du det, men vet du, du har inte tänkt på den. Att kalla mig en av Sveriges bästa ornitologer det får du genast ta tillbaka. Det är ungefär lika sant som att du aldrig sett en sädesärla! Kram!

Olga T sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Olga T sa...

En av samma kommentar räcker....eller hur?

Stare Ström sa...

Grönt hos dig, men den blå himmeln fanns här!

Monica sa...

Härligt med lite träd och blommor, ja idag har det varit grått.
Ha det bra

Eva Trillian sa...

Verkligen - en eloge till Helena :)
Det börjar grönska även hos dig! Skönt! Visst blir man lättare om hjärtat när dagarna blir längre, ljusare? Blåsa maskrosbollar och göra vin ... det är ju också bonusar så här års ;) som sagt!

Trissa får jag göra imorgon - då ska jag på fotoutflykt ;)
Önskar dig en fin fortsättning på helgen!

Rantamor sa...

Hos dig har då våren verkligen kommit med blommor och grönt.
Här uppe i norr bara väntar vi på att få uppleva våren nu när vi (dom) eldat alla vårbrasor och sjungit om fjällorna som rasat ut....

Tjingelingen från Rantamor.

Stare Ström sa...

Glömde att säga att jag är imponerad av de fågelkunskaper du visade i kommentaren hos Gärdsmygen! :-)

Och tack för tipset att hoppa över det här med verifiering. Funkar fint hos dig!

Olga T sa...

Vilken artlista du visade upp! Like :)

Anneli - A'la Foto sa...

Härliga bilder på vackra trädkronor!

Nu vet jag inte om jag räknas som riktig fotograf eller inte men måste ändå kommentera detta. Påståendet att en grå himmel ger de bästa bilderna beror självklart på vilket motivet är! Tar du rakt upp mot himlen som i dina bilder, eller på något mörkare siluettaktigt så blir himlen tråkigt grå och till och med utbränd (vit) i de flesta fall! I det läget är det bättre med en riktigt molnig himmel utan direkt solljus eller bara helt blå! Vad de "riktiga" fotograferna menade var att tar du exempelvis portättbilder så är en grå dag perfekt för det ger jämnt ljus och inga hårda skuggor! Hela himlen blir som en stor mjuk soft lampa som ger ett fint och jämnt ljus om du fotograferar mot annat än himlen, tex med en vägg, skog eller gräs i bakgrunden.
Så, för enkelhetens skull, vid landskapsfotografering är det bra med sol, massor med vita fluffiga moln eller dramatiska mörka moln. Vid porträttfotografering är det perfekt med en gråmulen dag (gärna utan regn så klart men ljuset är lika fint med eller utan regn)

Hoppas du förstår hur jag menar! :)

Marina sa...

Många nyanser av grått blev det i alla fall ;)

Anki sa...

Gillar din triss... snyggt med de grova mörka stammarna tillsammans med det skira lövverket, speciellt i sista bilden. Bra jobbat!

cissi sa...

Här var det verkligen vårgrönt och fint! Och visst är Helena fantastisk som orkar hålla på med fototriss!

Ama de casa sa...

Visst är det finare med blå himmel! Men grånyanser kan också göra sig himla bra :-)

Hmm... Undrar om jag ska gå ut och kolla hur det ser ut här också nu?
:-)

Beppan sa...

Lite skillnad på grönska. Men så är det ju 100 mil mellan oss...

Vår Knäckpil har farit illa i vinter så vi var tvungna att kapa av alla grenar. Hoppas den kvicknar till och skjuter nya grenar snart. Önskar den hade varit lika fin som den du förevigat!

Guldkryckan sa...

Jo..våren är här också...tyvärr "ansade" de träden här...eller snarare "skövlade" dem...så tyvärr är det inte så grönt här som det kunde varit :(
Tur man har skog tvärs över vägen så man inte missar våren helt och hållet ;)

Måste ge en eloge till dig och alla andra som kör det där med 100 inlägg 100 dagar på raken...och de där med triss...själv fixar jag inte sådant...men nån gång kanske.

Men nu är det Söndag..frugan är kyrkvärd idag så jag får roa mig själv med lite "cornelis" i högtalarna...det fungerar det med ;)
'
Ha de gott BP.

Carita Liljendahl sa...

Men vad bra att jag såg det här inlägget - jag kan ju sätta mitt från den här dan med i serien, bara bifoga länkarna!

Vi i Kasperian sa...

Snyggt - speciellt gillar jag sista bilden. Man er verkligen trädets struktur, som kontrast till den späda grönskan på väg..

Lennart sa...

Gillar den första bilden med de stora vita blommorna. I ett par veckor nu när jag har åkt till och från jobbet har jag sett flera stora träd med mängder av såna vita blombollar. Det ser så härligt ut.

Spanaren sa...

Wow vad jag gillar dina konstnärliga bilder. Bild nummer 2 eller bild nummer 3. Det blir trean för den är som en grön skir svepande solfjäder/ kram

Mias Mix sa...

Dina träd är fantastiskt vackra trots den gråa himmeln! Men visst är det läckert med en sån där Malta-blå himmel :) Men nu kan vi ju inte alla bo på Malta och ha blå himmel hela tiden. Sverige är ju som det är... Dvs regnigt ganska ofta.

Anita Malta sa...

Här har vi helt klart en grön tråd genom hela trissen ;-) Gillar sista bilden bäst. Tycker den känns lite dramatisk. Snyggt jobbat !! Får se om jag själv får ihop något...

KajsaLisa sa...

Håller med, grått är inte kul, totalt odramatiskt, tycker du fick till det bra i alla fall. Vad man kan göra är att inte visa så mycket himmel och det lyckades du med. Visst är hon värd en eloge för sitt arbete med trissen, tack för att du fick mig att tänka på det. Droppar en kommentar där.

Anni sa...

Mulet väder må ge bra bilder, men himlen är vackrast när den är blå!

Vad gäller kommentarer har jag märkt att om man kommenterar på flera blogspotbloggar i rad blir man tvungen att skriva några bokstäver förutom rutan (eller klicka på en hamburgare eller annan knäpp maträtt), "de" blir väl oroliga att man är en robot när man läser så många bloggar ...
På Wordpress är jag konstant inloggad, fråga mig inte hur eller varför, så där funkar det alltid att kommentera för mig.