onsdag 7 mars 2012

Ordlös Onsdag: ”Parallellt”. Onsdagstema: ”Under ytan”


Fler bidrag till Ordlös Onsdag hittar ni här.
Fler bidrag till Onsdagstemat hittar ni här.

17 kommentarer:

BP sa...

Tror jag fick ihop det än en gång – att kombinera dessa två teman 

Ordlös Onsdag
I bilden ser ni många parallella bokstäver, så här behövs ingen vidare förklaring, precis som det ska vara i Ordlös Onsdag.

Onsdagstema
Våra personliga pronomen i tredje person singular kan användas om en människa av det ena könet (hon) och det andra (han), samt om saker och ting som inte är människor (den och det). Men hur betecknar vi en människa som vi inte vet könet på, t ex mannen på gatan, som lika gärna kan vara en kvinna?
De könsneutrala orden ”hen” och objektsformen ”henom” har stötts och blötts ett tag nu. De har inte slagit igenom troligen på grund av att Svenska Språknämnden rekommenderar att inte använda orden. Håller helt med!
Jag menar seriöst: vem vill se hönor under ytan av en människa, hur könsneutral hen än kan vara;-) (hen = höna på engelska)

Petra sa...

Har faktiskt inte förstått mig på det ordet alls.

Monica sa...

Ett typiskt I-landsproblem vem bryr sej.
Ha en skön kväll;-)))

Jess sa...

Bra dubbel!

Vet inte varför vi behöver detta ord egentligen?

Freja sa...

Hahaha, ja du vet ju min inställning till hen. Jag undrar om vi även ska sluta använda fart, dog, IT, as och namnet Gun (lite roligt var det ju när vi hade en minister som hette Gun Hellsvik...). För mig, som jobbar med Mångfald och utbildning är hen oerhört användbart och jag stöter på det i ganska många texter. Till exempel när något handlar om en chef, en snickare, en fotbollsspelare, vilken som, och det blir otympligt att alltid skriva "chefen", "snickaren", "fotbollsspelaren" eller "han eller hon", då passar hen perfekt! Tack vara debatten som blivit runt ordet börjar dessutom fler och fler veta vad det står för ;-)

Bildgatan sa...

Hahaha ... efter att jag läst texten först förstod jag inget men nu förstår jag allt.

Kan berätta att i Finalnd har det alltid använt ordet, inget han och hon där inte.

Nu tror inte jag att jag skulle kunna tänka mig det könsneutrala, däremot har jag använt det någon gång, långt innan debatten när jag inte vetat. Fast oftast blir det ju h*n.

Håller med språknämnden och läste det i språktidningen, har jag för mig.

Petra sa...

Sv: vildmarksmässan under lördagen.

4U2 sa...

Absolut parallella bokstäver, "hen" tycker jag verkar vara typiskt oss svenskar, nästan som detta att man skulle få folk i en ort att vara utan el, mobilnät m.m för att en person trodde sig må dåligt av "strålningen". Som tur var röstade de rätt i det här fallet (kan han inte bosätta sig längre bort från strålningen?). Eftersom vi använder hon-han så undrar jag hur många barn kommer att börja undra om de inte är en "hen" egentligen ... så vad blir nästa problematik liksom, höna pöna det var hen inte jag! Under ytan är vi svenskar ett mesigt, problemflyende och okonsekvent folk. Det dör folk i massor i I-länder på grund av krig, undernäring m.m ... vem bryr sig om ett ord? Jo, hen och hen och hen!

Mona sa...

Suverän vinkel som vanligt. Dessutom ser det ut som om löpsedeln faktiskt är under vattenytan. Jag gillar inte ordet hen, kanske för att det känns så främmande.

Marit Johansson sa...

Jag är inte heller förtjust i det nya begreppet "hen". Jag brukar säga "människan" eller en yrkestitel om någon jag inte vet könet på, fungerar för mig.

Pialotta sa...

HEN .. smakar på ordet, men bestämmer mig för att jag gillar det inte.. Så bra du fick ihop alla teman med en och samma bild.. gillar lutningen och dina förklaringar, för ibland behövs det för att komma upp över ytan parallellt liksom ;)

Unknown sa...

Din bild är ok med tanke på vinkeln, men ordet...
Åker nog ut från Blogger om jag i skrift skulle vidarebefordra min inställning i ämnet...

Hörni sa...

Själva ordet hen har jag inget emot, nu när jag förstått dess betydelse. Det är ju inte så att hon och han ska utplånas, utan man lägger bara till ett ord. Ganska praktiskt ändå. Vi kommer att vänja oss. ;)

Parallellt var det i alla fall. :D

Malla sa...

Fru Gårman sammanfattade "Hen" så bra härom dagen, jag tycker som henne :)

cat sa...

Typiskt Sverige att komma på något så hönsaktigt!
Bra kombination av teman :)

Ezter sa...

Enligt Fru Gårman´s inlägg häromdagen verkade jag ensam om att tycka det är ett onödigt ord, men här tycker fler som jag :)

Anonym sa...

Vill du veta vad JAG tycker om dumheterna? Ja, för det är vad jag tycker att det är, jag blir bara TRÖTT! Har du ett par, kanske fem minuter över, så hälsa på hos sonen http://krillelille.se/2012/02/29/hen-hen/