fredag 21 juni 2024

Fem en fredag: Vecka 25 – ”Midsommardags”



1. Hur spenderar du midsommar i år? Hemma med hemlagade delikatesser från ICAs kök och ett gott vin till. Lägg därtill gratis underhållning på innergården och matcher från EURO 2024 så kan det inte bli så mycket bättre.

2. Vad gör du helst på midsommarafton? Se första fråga. Bästa midsommarafton jag upplevt är VM-sommaren 1994, där Sverige besegrade Ryssland med 3.1 och därmed la grunden till ett ett sensationellt brons i USA. Det var hela trettio(!!!) år sedan.

3. Har du någon midsommartradition? Nej.

4. Kommer du dansa runt en midsommarstång? Nej.

5. Befinner du dig mitt i sommaren eller har den bara börjat? För mig har den nog bara börjat. Maj-månad var visserligen en ”nästan” sommarmånad, men sommaren kom av sig. Nu är den förhoppningsvis här för att stanna.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

Rubrikbilden är rätt färgglad också. Gissar att LillaSyster gillar den.

torsdag 20 juni 2024

Tråktorsdag med kuriosa från EURO 24 – del 3

Delar av "grannskapet" till "Döda Torget" vid Täby centrum. Kolla in balkongerna som någon arkitekt har klämt in mellan huskropparna. Med full insyn dessutom. Nej usch!

Kunde inte låta bli att leka mammarazzi här. Mannen som satt bredvid mig var över 80 år. Gissar att byxorna har minst 60 år på nacken. Och det har de välpolerade läderskorna också. Minns att min pappa hade sådana byxor och skor.

Misora Sushi och Ramen är en av mina favo ställen. Restaurangen ligger i det så kallade Polishuset som ligger vid Döda Torget. Tråkigt , jo! Lite öststatsstuk över huset, absolut inte kvarterskrogen.


Idag är Sveriges längsta dag, det vill säga att det är ljust lääääänge. Sommarsolståndet inträffar idag den 20 juni kl. 22:51. Det som är tråkigt är att det från och med imorgon går åt fel håll. Igen… Och tiden rusar iväg alldeles för fort enligt mig. Ja, och det är väldigt tråkigt.

Kuriosa 1: ”Wokedräkt”
Har ni hört talas om en så kallad ”wokedräkt”? Det hade inte jag. Men igår när Tyskland mötte Ungern i andra gruppspelsmatchen i Euro 2024 blev jag smärtsamt medveten om dräkten. Här kan ni läsa vad en wokedräkt är för nåt. Jag blev helt ställd och tycker att vissa ”saker” har helt enkelt gått för långt. Det var Tyskland som valde att uppträda i ”wokedräkten” istället för att bära kaptensbindeln i regnbågsfärger. Seriöst???!!!! Är det ett (dåligt) skämt eller… Mera om den ifrågasatta matchtröjan kan ni läsa här.

Kuriosa 2: Kroppsform
Schweizaren Shaqiri (32 år) har varit med i 6 VM- och EM-turneringar i fotboll. Han kan absolut inte rå för att han ”bara” mäter 1,65 meter i strumplästen. Däremot bör han ta bättre hand om sin ”korta kropp” sägs det (länk). Och nej, det är absolut inte jag som tycker det. Jag nöjer mig med att beundra hans underbara 1-1 bössa mot Skottland igår.

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag.

PS. Bilderna jag lägger upp har ingenting med inlägget att göra. De är gårdagsfärska och tråkiga - enligt mig;-) DS.

onsdag 19 juni 2024

Passande present och ”Kuriosa” från Euro 2024- Del 2






När jag öppnade lägenhetsdörren idag hittade jag ett blått 2 kg paket utanför dörren. Med tanke på paketets ”utformning” hade det nog inte passat in genom brevinkastet om man säger så.

Thank you Luv;-)
Blev så oerhört glad när jag öppnade kartongen, såg det fina gröna silkespappret med det röda hjärtat och upptäckte –en Liverpooltröja som togs fram i samband med ”avskedsföreställningen” av tränaren Jürgen KloppAnfield för någon månad sedan. Här kan ni se delar av ceremonin och en likadan tröja. Tusen tack Yvonne. Den hoodien kommer jag att vara rädd om:-) 

Kuriosa Turkiet-Georgien 3-0
Så jag hade hoppats på åtminstone ett oavgjort resultat för Georgien mot Turkiet. Det hade speglat matchbilden bättre än 3-0, varav det sista målet sköts i tom bur, jag menar i ett tomt mål. Sedan kan jag berätta att hela åtta av de 23 spelarna i Georgiens landslagstrupp heter ”Georgi” i förnamn, en heter Georges. Vad gäller efternamn så slutar tio av de 23 spelarnamnen med ”jvili” vilket betyder ”barn”. Om ni vill grotta ner er i georgianska namnändelser kan ni kolla här.

Kuriosa Ronaldo och Pepe
Gissa vem som fick mest uppmärksamhet i matchen Portugal-Tjeckien (2-1)! Ronaldo såklart. Okej killen är 39 år och hade tre skott på mål. Han var dessutom bra. Men det var inte en kotte som nämnde den portugisiska mittbacken Pepe som är faktiskt 41 år och även han håller fortfarande extremt hög klass. Inte en felpass och bara lyckade brytningar under 90 minuter och tilläggstid. Och då är han ändå sisådär 20 år äldre än många av motståndarna. Respekt och eloge!

tisdag 18 juni 2024

”Kuriosa” från Euro 2024 - del 1

På väg hem från skateboardrinken i närheten.

Två vackra damer med fräcka frisyrer och snygga kläder. En fröjd för ögat!

Äta bör man, annars dör man. Två middagar är räddade:-)


Efter drygt sexton år i Blogglandia har jag förstått att de flesta av mina trogna (och nya) läsare bara är måttligt intresserade av fotboll, om än det. Hel okej, för vi är ju alla olika och har varierande intressen. Så under pågående EURO 2024 ska jag försöka att hålla mig till lite roliga (och mindre lustiga) kuriosa amt vissa expertkommentarer.

Hanna och Christian
Hanna är fotbollsdomare och har "tagit över rollen" som Jonas Eriksson, fast i Blogglandia. Perfekt, hon vet vad hon pratar om! Christian håller alltid på underdogs med undantag när Sverige och Tyskland är involverade. Han slipper dela sympatierna, då Sverige inte ens är med i Euro 2024

Svt vs. tv4
Rent allmänt föredrar jag svt:s sändningar från Euro2024 jämfört med tv4:ans. För- och eftersnacket från studion brukar jag inte lyssna på, men att höra kommentatorsglädjen och samspelet mellan den återförenade duon Chris Härenstam och Glenn Strömberg i svt är en fröjd. Med detta sagt måste jag även ge Lasse Granqvist och Jens Fjellström i tv4 en komplimang. De kommenterar inte matcherna, de konverserar med varandra, vilket jag faktiskt gillar.

Orange fotbollsskor
På min tid var fotbollsdojjorna svarta och gjorda av läder eller plast. Nuförtiden är skorna bland annat orangea med syntetiska/mikrofiber ovandelar. Betydligt läckrare att titta på.

Mbappé
Mbappé och hans näsa blev mera omskriven i media idag än Frankrikes bedrövliga 1-0 seger mot Österrike (det behövdes ett självmål för att vinna matchen). Långt innan det blev officiellt att näsan var bruten mejlade jag till fotbollskompisen Steve igår kväll:

- Mbappé och hans näsa som lika gärna kan vara bruten, vilket jag såklart verkligen INTE hoppas, lär resultera i spaltmeter i franska media. Men visst hade han en dålig dag på jobbet.

Vad tycker ni? Ska jag anmäla mig som spågumma;-)

PS. Bilderna har ingenting med inlägget att göra, men de är dagsfärska och jag gillar dom:-) DS. 

måndag 17 juni 2024

Glad måndag

Varsågoda! Orange buntband på anslagstavlan i entrén. Klart jag blir glad:-)




Sådana himlar gör mig som alltid extra glad:-)

Jämfört med förra måndagen kan jag lugnt säga att det var en glad och bra måndag. Som ni vet behövs det inte så mycket för att göra mig glad. Det räcker gott med 22 grader och sol. Precis så som det var idag. SMHI hade fel igen, då de förutspådde en grå måndag. Vilken tur att vädertjänsten haft fel;-)

Euro 2024
Det kan ju inte ha undgått någon att det råder fotbollsfeber i Tyskland just nu. Inga direkta överraskningsresultat hittills även om jag vädrade morgonluft när Albanien igår gjorde mål mot Italien redan efter 22 sekunder. Mästerskapets snabbaste mål någonsin. Tyvärr tråkspelade Italien och vann.

Tyskland
Kan inte låta bli att återigen tänka på Christian, vars hjärta fortfarande slår för det gamla hemlandet. Tysklands seger mot Skottland var väldigt övertygande. Trodde inte att Skottland var sååååå dåliga. Däremot tippade min fotbollstokiga husläkare att just Tyskland skulle vinna Euro 2024...

Kuriosa 1
Englands spelare Phil Foden verkar ha ambitioner att gå till Real Madrid där Carlo Ancelotti är tränare. Han brukar tugga ihjäl sig under varje match med Real och skyfflar i sig tuggummin. Ja, det gjorde Phil Foden också igår, fast han gjorde det på planen...

Kuriosa 2
Ingen av de spanska spelarna och ledarna sjöng med i nationalsången. Detta berodde inte alls på eventuella politiska motsättningar utan på att den spanska nationalsången, som bygger på melodin Marcha Real, saknar text och därför inte kan sjungas.

Kuriosa 3
I Belgiens lag sjöng alla med i nationalsången utom Kevin de Bruyne.

Kuriosa 4
Tysklands Robert Andrich är turneringens mest skräckinjagande spelare enligt mig. Och han spelar som han ser ut om man säger så.

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

söndag 16 juni 2024

Skyltsöndag #475

Dagens Skyltsöndag har en röd tråd, ja nästan i alla fall. Det är mest Christian som har inspirerat mig till det här inlägget. Han verkar nämligen testa varje nyinkommen ölsort. Han dricker ölen på riktigt, medan jag (än så länge) nöjer mig med att fota både vin och öl hos Systembolaget. Jag menar jag älskar ju att strunta i fotograferingsförbud som ju råder på Systemet;-) Enjoy!

Jo tack, ”vivir sin dormir”. Det vore väl nåt – leva utan att sova. Hoppas att den versionen även finns som vitt vin. Älskar skylten - kolla ögonen, de går verkligen i kors - hahaha:-)

Pink - rosa alltså - är en trend som alltid har funnits. Tyvärr. Ändelsen ”-ish” däremot är relativ ny. Nu även i sammanhang med öl.

Veckans höjdare 1: ”Hoptimist” och ”Hopnotch”. Det kallar jag "dubbelfyndigt" på en och samma burk. ”Hop” betyder ju ”humle” på svenska, så ”hoptimist” är rätt logiskt. ”Hopnotch” anspelar på ”Top notch”, alltså en öl ”av högsta klass”. Hoppas ölen motsvarar ordleken.

Veckans höjdare 2: Min engelska kompis Dave har gått på skyltjakt igen och hittat den här gatuprataren. Killen har verkligen näsa för skyltar:-) Att sätta upp just den texten utanför en handelsträdgård är ju faktiskt riktigt, riktigt smart tycker jag. Thanks Dave:-)


Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.

lördag 15 juni 2024

Hoppa på tåget: ”Fotboll”

Att "have a ball" betyder att ha riktigt, riktigt roligt. Och det hade jag.

Euro 2024ans maskot heter Albärt. Personligen tycker jag att den är fruktansvärt ful, speciellt hans kläder.


Ja, då har Euro 2024 (äntligen) börjat. Tågföraren Åke har järnkoll måste jag säga, och jag gissar att temat faller inte bara mig i smaken utan även fotbollsdomaren Hannah. Det ska bli spännande att se vad hon kommer att bidra med.
 
Lätt val - gratulationskort
För mig blev det är väldigt lätt val. Klart jag skulle kunnat visa er till exempel det här inlägget eller det här. Men jag valde nytagna bilder. Fick ett gratulationskort av min svägerska i onsdags och det kortet säger väl det mesta – eller nästan, då det ändå kom några dagar för sent, men gjorde mig glad ändå. Och visst "I had a ball":-)
 
Lätt val - maskot
Lidl (varken man gillar kedjan eller inte) är EURO 24ans huvudsponsor. Och japp, man får helt enkelt stå ut med maskoten Albärt. Han är en blandning av tidigare maskotar under fotbollsmästerskap. Albärt är en nallebjörn som ”inkorporerar” två kaniner, ett och ett halvt lejon och en ungtupp. Albärt valdes efter en omröstning av skolelever i Europa som en del av ”UEFA Football in Schools"- programmet” (länk). Eloge till det initiativet!
 
Chip
”Fussballiebe” betyder ”fotbollskärlek” .EM-bollen 2024 innehåller inte bara kärlek, utan även ett chip. Och det gjorde bollarna redan 2022. EM-bollen förväntas hjälpa domarna med snabbare offsideavblåsningar genom att skicka data i realtid till VAR-domarna. Ja, vi får väl se…

Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält här.

Karin har uppfunnit temat.

fredag 14 juni 2024

Fem en fredag: Vecka 24 – ”Förbrukad”



1. När senast kändes det som om du blivit överkörd? Aldrig, tror jag.

2. Vad i ditt hem saknar batterier? Alla solcellslampor.

3. Vad är inne på sluttampen inför att bytas ut? ”Innehållet” i hela lägenheten. Men om jag skulle spendera mera tid i köket och framför spisen skulle jag nog säga köket.

4. Hur ofta byter du ut din tandborste? När borsthåren ”kroknar” och inte är raka längre.

5, Vilken förbrukningsvara använder du mest under en månad? Toa- och hushållspapper.

Jag vet att LillaSyster ett stort fan av pioner. Det är till henne jag tog ovan bild. Det är frun till utomhuscaféägaren som plockade med sig den vackra blomman från kolonilotten efter en rejäl regnskur i förrgår natt. 

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”. 

PS. Äntligen är det dags för EURO 2024 att sparka igång ikväll. Passande nog har Åke valt ”Fotboll” som tema för morgondagens ”Hoppa på tåget”. DS.

torsdag 13 juni 2024

Tråktorsdag


Bonusbild 1.

Bonusbild 2.

Bonusbild 3.

KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag är på sitt landställe i Roslagen och jag kan gissa att hon tycker det är tråkigt med det kalla regnvädret. Hon älskar visserligen "regnmotiv" i Stockholm, men det är liksom inte samma sak som ”på landet” speciellt inte när man har semester;-) 

Kung Charles
Vad ska jag bidra med då? Jo, jag fick ett brev från England idag där Kung Charles huvud prydde frimärket som Royal Mail tagit fram efter decennier med Drottning Elizabeth. Med tanke på hur mycket pengar det engelska postverket måste ha sparat under QEII:s tid så hade jag önskat mig att frimärket med Kung Charles inte varit så tråkigt svartgrått. Sedan kan jag tycka att portot £ 2,50 (cirka 28 kronor) är saftigt med tanke på att det tog två veckor för brevet att komma fram. Frågan här är ju om det är Royal Mails eller PostNords fel…

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag. 

PS. Bonusbilderna jag lägger upp är rätt så roliga och inte ett dugg tråkiga. Har ju lärt mig äta korv på sistone. Idag blev det en ”lyxig” grillkorv med surkål till mig och en chiliroslagsgrill med majonnäsgurka(?) från Andersson&Tillman (länk) för grannen. DS.

onsdag 12 juni 2024

Onsdagsmix

Dagens bildmix består av dagsfärska och gårdagsfärska foton som inte innehåller gårdagskvällens regnskur och inte dagens hittills misslyckade försök att åstadkomma samma sak;-) Enjoy!

Nu när alla träd och buskar har vuxit till sig ordentligt så tycker jag att den naturliga inramningen av boulebanan är riktig vacker. En kille och fem tjejer gav sig ut på en runda idag.
Då utetemperaturen var mellan 16 och 17 grader går det bra med en fika på innergården. Man är ju luttrad.
Hade några ärenden idag och upptäckte det här konstverket på parkeringsgaragets golv. Med tanke på konstverkets storlek var det en latte som hamnade på golvet i stället för i magen.
Klänningen är helt klart smaksak, men jag tycker att den är åtminstone annorlunda.
Synlabs val av latexhandskar under våren och sommaren. Under hösten och vintern väljer labbet lila handskar. Helt i min smak:-)
Nu ska jag bjuda mig själv på något lite speciellt, återigen efter mottot ”I deserve it, because I’m worth it. Men jag ska vara hemma igen när direktsändningen från EM i friidrott börjar klockan 20. Prioritering, ni vet;-)

tisdag 11 juni 2024

Täby Park, rost och trä













Idag tänker jag bjuda er på en liten mini rundtur i den nya stadsdelen Täby Park. Jag menar hittills har jag ju bara visat er de kulinariska läckerheterna (bokstavligen talat;-) (Starfish & Coffee (här), Startboxen, Le Galopin) i den nya stadsdelen. Idag får ni bekanta er bland annat med en snygg rostig utsmyckning i den ”Gröna slingan” som lär bli en del av Stadsparken samt ett litet axplock av hur man bor i kvarteren.

Gröna slingan
I Gröna slingan planteras blommande växter för att attrahera fjärilar och andra pollinatörer. Rabatterna är komponerade med en mångfald av växter som ger blomning från vår till höst. Kvarteren i Täby Park är namngivna efter ädelstenar och har inspirerat till olika färgteman i Gröna slingans juvelrabatter. Den här rabatten är inspirerad av ädelstenen citrin.

Rost och trä överallt
Gillar man rost har man hittat hem så att säga. Tycker man om trä gäller samma sak. Är man förtjust i en kombi av dessa material har man hamnat i sjunde himlen;-)

Grillplats.


Så praktiskt med en brand-/utrymningstrappa bredvid balkongerna...
Arkitektur
Sedan kan man diskutera om man gillar dessa byggnader och sättet de är byggda så nära inpå varandra. Säg som så – jag är superglad att jag äntligen fått några matställen att välja på, men jag skulle inte för allt i världen byta mitt bostadsområde mot Täby Park.

måndag 10 juni 2024

Glad måndag





Det vete sjutton om jag tycker. Jag menar 10 grader, ösregn och blåst är ju inte direkt i min smak, speciellt inte vid den här tiden på året. Och om jag tittar på prognosen för resten av den här veckan blir min måndag ännu mindre glad. Börjar så smått förlika mig med att vi nollåttor har haft vår sommar under maj månad. Nu gäller det att leta glada punkter den här måndagen;-)

1. Summerbreak 2024
Tänk att Täby Kommun för en gångs skull satsar på nåt riktigt roligt ”Summmerbreak 2024” - skolavslutning” på Döda Torget imorgon och på onsdag. Live framträdanden och roliga aktiviteter. Kan bara håller tummarna att det blir uppehåll…

2. EU-valet
De nordiska länderna följde visst inte ”högertrenden” som visade sig i EU-valet igår utan simmade mot strömmen. Bra där!

3. EM i friidrott
Organisatoriskt är mästerskapet ett dåligt skämt. Men jag gläds åt alla PB:s som de unga svenska deltagarna har radat upp.

4. Henriksdals reningsverk
Henriksdals reningsverk är världens största avloppsreningsverk under mark. Kan man verkligen tycka att ett besök i ett reningsverk är nåt glädjande?! Jo det kan man om man heter BP. Se bilderna ovan! Kolla bara graffitin! Tusen tack Yvonne för bilderna. Du räddade nog "Glad måndag" idag:-)

Det är CaritaCarita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

söndag 9 juni 2024

Skyltsöndag #474

Dagens Skyltsöndag innehåller för en gångs skull två ”Veckans höjdare”, bara en sån sak;-) Jag bara älskar att ”snubbla över” annorlunda och kreativa skyltar, samtidigt som jag tacksamt tar emot ”skyltdonationer” från bland annat kompisen Dave i England. Kul att se att "hans" Daydreams Spa i Codsall utanför Wolverhampton har vaknat till liv igen:-) Enjoy!

Den här skylten hade jag kunnat publicera i ”Hoppa på tåget” igår, men då jag hade ännu mera passande skyltar till temat får skylten vara med idag.

Ja, ni vet ju vad tycker om rosa. Även om rengöringsmedlet är otroligt billigt så kan jag inte förmå mig att köpa det;-)

Veckans höjdare 1: Säger bara Starfish & Coffee (länk). Ägaren har ”min humor”, helt klart. Den här gatuprataren kommer att stå mellan tre till femtio sekunder från hans utomhuscafé, beroende hur man tar sig dit. Varför stod den då inte där när jag besökte caféet? Jo, det blåste storm den dagen också, och ägaren ville nog inte riskera att skylten blåste omkull, alternativt att de angivna tiderna inte skulle hålla – hahaha:-)

Veckans höjdare 2: Som sagt. Daydreams Spa har vaknat till liv igen. Jättekul:-) Dagens text är minst sagt tänkvärt ”TRADITION är lika med grupptryck från de döda”. Det ligger nåt i… Dessutom lärde jag mig att "peer pressure" betyder "grupptryck". Thanks a lot Dave!

Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.

lördag 8 juni 2024

Hoppa på tåget – ”Flagga”

Till klockan 18 igår var jag helt inställd på att hoppa av (läs: över) tåget idag, då jag inte hade en enda lämplig bild till temat. Men sedan beslutade jag mig för att ta en sväng förbi Täby Centrum och det Döda Torget.
 
SBB
Tittade upp först och såg två flaggor med ”SBB” på taket av huslängan. Här lärde jag mig följande: SBB står för Samhällsbyggnadsbolaget och grundades i mars 2016 med visionen om att bygga det bästa nordiska fastighetsbolaget för bostäder och samhällsfastigheter. Jaha! SBB förvärvade bland annat det så kallade Polishuset vid Täby Centrum. Läs mer här.

Centerpartiet
Efter ”flaggfångsten” på taket tittade jag rakt fram och där upptäckte jag Centerpartiet som gjorde sitt bästa att uppliva Döda Torget med att ”göra reklam” för sitt parti i EU-valet. Okej, flaggan är egentligen en vepa, men den får vara med ändå.
 
Dagsfärsk flagga
Den här bilden tog jag idag. Tycker den är helt underbar med den dramatiska molnformationen i bakgrunden, den gröna ”Täby Park flaggan” som fladdrar i vinden och vimplarna på det.

Mission completed:-)

Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält här.)

Karin har uppfunnit temat.

fredag 7 juni 2024

Fem en fredag: Vecka 23 – ”Struktur”

Kan det möjligtvis vara en pion? Gillar mixen av... vad det nu än är;-)


Innan jag såg de här trodde jag att alla löjtnantshjärtan var röda. Det är de inte alls det;-)


1. Vilken är den minst organiserade delen i ditt liv? Bokhyllorna.

2. Vilken är det mest organiserade delen i ditt liv? Bloggen.

3. Hur bra hanterar du rutiner som ändras? Utmärkt. Som pensionär har jag knappt några rutiner kvar, så de som dyker upp går obemärkt förbi.

4. Vad gör du med oväntad oplanerad tid? Har aldrig varit en planerare. Så oväntad oplanerad tid tar jag emot med glädje och gör något roligt som att skämma bort mig själv rätt så regelbundet.

5. Hur strukturerad är du vanligtvis? Medan jag fortfarande arbetade var jag extremt strukturerad. På jobbet alltså. Ska man formge böcker och flera tidningar så krävs det både disciplin, struktur och prioritering. Som pensionär kan jag vara härligt ostrukturerad när och hur jag vill.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. LillaSyster har visserligen pausat sitt fredagstema "Färgsprakande", men jag kan inte låta bli att förhoppningsvis göra henne glad med mina mera eller mindre färgglada blomsterbilder:-) DS.