tisdag 8 juni 2021

Weekly photo challenge: Vecka 23 – ”Gunga”

Det första jag tänkte på när jag läste veckans ord är båtar, kryssningsfartyg och färjor. Har själv inte mycket erfarenhet av varken båtar eller passagerarfartyg, men kommer aldrig glömma färjeresan Göteborg-Harwich på 1990-talet. Den färjan gungade rejält. Alla, precis alla låg kritvita utspridda överallt och spydde. Jo då, jag med! Maken däremot var totalt oberörd och njöt av en ”English breakfast”, vilket troligen inte gjorde saken bättre för medpassagerarna…

Har inga bildbevis på båtresan över till England, men ni får väl tro mig. Istället kommer här några lugnare bidrag till temat. Enjoy! 

Även idag hade jag tur när jag läste Pascal Engmans bok ”Änkorna”. Ja, ni ser själva. Jag kunde gått ned till innergården och fotat en av lekparkerna med en gunga, men då inga barn använde gungan just då så fick texten duga.

Morgongymnastik på Ponientestranden i Benidorm – då gungar det rejält kan jag säga.

Man behöver kanske inte befinna sig på en färja eller ett kryssningsfartyg för att känna av att det gungar. Det går lika bra med en segel- eller motorbåt.

Sanna är uppfinnaren av detta himla roliga fototema.

Flera bidrag till temat ”gunga”  hittar ni här.

17 kommentarer:

Susjos sa...

Första gången jag var till London var 1984, och minsann så åkte jag också båt över med dåvarande pojkvän. Tur hade vi att det inte gungade, men oj så varmt det var där vi låg längst ner tror jag , nära maskinrummet, på galonmadrasser i en liten hytt där det var öppet både nere vid dörren och uppe mot taket in till de andra hytterna, hua! Var så törstig mitt i natten så jag var tvungen att gå upp och köpa mej vatten i en automat. Vilka minnen!
Men som sagt, vi slapp sjösjuka!
Snyggt jobbat med temat gunga!
Ha det gott!

femfemman sa...

Tänker först på "momo gunga bäbbe". Vilket Karl-Petter ville att jag skulle göra länge idag, på mormorstisdagen.
Kände mig nästan lite avundsjuk, för visst skulle jag också vilja gunga så set killade i magen!
Har varit på kryssning några gånger. På ett stort fartg gungar det inte så mycket, bara lite behagligt.
Gungstolar gillar jag!

Ditte sa...

Vilken bra tolkning av veckans temaord.Här fick du med lite av varje.
Kan tänka mig att du har minnena kvar från denna sjöresa över till England. Sånt glömmer man inte i första taget. Och maken med sin "full English breakfast". Jag hade nog varit mer som du. Likblek och utan frukost.
Pascal Engmans bok, "Änkorna" läste jag för ett tag sedan och gillade den verkligen. Har läst de flesta av hans böcker och de är läskiga men jag gillar dem.
Vad gäller segelbåtar så har jag seglat en hel del och om man satt segel och seglar så stöttar vinden och de gungar inte så mycket.Går de för motor så kommer absolut gungandet. Och motorbåtar kan ju gunga rejält om det är vågor.

nalta norrland sa...

Jag blir sjösjuk på en brygga, i en gunga eller karusell 😒
Kryssningar verkar inte direkt så aktiva just nu 🚢 det mesta är väl fortfarande inställt på grund av covid19 🦠
Jo men Du om jag ska vara ärlig 😜 så tror jag fortfarande inte att sjukstugans personal ja förutom min 🥼 då är speciellt insatt i ME och symtom 😴 men tydligen hade läkaren skrivit ner frågorna… och han oroar sig tydligen då jag gått från rejält dålig ➡️ till bättre och nu är på väg ➡️ mot sämre mående med flera olika dåliga symtom.
Jag tror min 🥼 doktor har varit på väg in i den villfarelsen att jag höll på att tillfriskna… Du vet från inbillningsfrisk till frisk på riktigt.
🤗

Emma, Sol som sol? sa...

Vet du, samma resa gjorde jag sommaren 1983, jag var 14 år och vi scouter åkte med DFDS. Tog 24 h och jisses vilken sjögång det var. Vi var några som inte alls mådde dåligt och det kändes som att vi hade hela båten för oss själva.

KajsaLisa sa...

Det kan nog gunga rätt bra på Nordsjön. Vilka hurtigamänniskor, är inte stränder till för att man skall göra så lite som möjligt :)
Båten på sista bilden lär ju inte gunga så mycket, inte så mycket vågor, men en fin bild.

Ama de casa sa...

Jag hade en liknande upplevelse sommaren mellan sjätte och sjunde klass när jag åkte färjan mellan Göteborg och England då jag skulle till ett en månads långt ridläger i Cornwall. Det var min första resa då mamma och pappa inte var med. En hiskelig sjögång, sjösjuk hela vägen, mitt bagage hade försvunnit och jag fick min första mens. Gissa om jag saknade mamma då... Men det blev väldigt bra ändå när vi väl kommit i land :-)

Haha! Man blir lite nördig av Sannas roliga utmaning - ser veckans ord lite överallt :-D

Jag vet inte om jag tror på att det där är morgongympan? Så tidigt brukar väl inte du vara uppe... Förmiddagsgympa möjligen ;-)

Visst kan det gunga rejält på små båtar också. Fast då är det lättare att "följa med" och undvika sjösjuka genom att hålla koll på horisonten. Sen tror jag också att nutidens kryssningsskepp har betydligt bättre stabilisatorer än färjorna förr om åren. Jag har aldrig blivit sjösjuk på en kryssning trots att det gungat mycket emellanåt.

Snygg tolkning!

Violen sa...

Bra tolkning! Vilken tur du hade med texten, skönt att slippa gå ut på jakt efter gungande barn! Själv gillar jag inte att gunga till sjöss men har nog aldrig varit riktigt sjösjuk (som väl är).

Annika sa...

Hej BP!
Tillbaka igen, och tillbaka på din trevliga blogg.
Jag älskar att vara till havs. Tillhör kryssarna som gärna tar en sådan semester. Ser redan fram emot en sån resa igen.
Sen har jag ju gungat mellan Sverige och Finland på färjorna otaliga gånger under mitt liv. Ibland i storm, ja.
Tror inte jag spytt, men varit illamående absolut.
Älskar att vara till sjöss och till havs.
Kryssningarna kommer fö igång snart igen här i US. BRA det, gläder mig för den industrin som verkligen lidit under krisen.
Kul tolkning av dig!

Guldkryckan sa...

Har ju en gång som tonåring "gungat" utomskärs med en gammal segelbåt modell "onedinlinjen", jösses va sjösjuk jag blev, hujeda mej.
Gungade faktiskt idag på skolan i en sk "kompisgunga" men ingen kompis ville gunga med mig, jag är helt enkelt för stor ;)

Tillönskar dig en fin kväll Bp.

Annette sa...

Ganska roligt ändå, med din man som äter engelsk frukost i godan ro, medan ni andra mår så illa :)) Jag brukar inte bli sjösjuk, men på Gotlandsfärjan mådde jag konstigt nog illa på vägen hem, men då var det höga vågor och vi satt i en hytt under däck.

Vad tycker du om Pascal Engmans bok? Och visste du att han har lämnat in manuset till nästa bok, som kommer i september? Snabba ryck för den mannen, hoppas att den är lika bra som de tidigare som han skrivit i Sydamerika.

Stare Ström sa...

Här gungade det fint på alla sätt!

Lena sa...

Hahaha härligt levande skildring som gav en saftig flashback till tiden när jag nästan pendlade mellan Göteborg till olika hamnar i England. Minns också höststormarna och hav av utslagna människor på en del turer. Definitionen av gunga typ.
Annars var det observant av dig att hitta gungorna i boken. Morgongympan ser svettigt gungig ut, själv hade jag valt ett morgondopp istället. och sist kommer vi tillbaka till båtarna och sjösjukan - det är på de där eländiga små båtarna som jag mår som mest pyton och helst bara vill hoppa i spat.
All in all ett höjdarinlägg!

Birgitta Malmstedt sa...

Usch ja, det måste ha varit hemskt med den båtresan. Nu finns det ju tabletter att ta, men jag har ingen aning om de hjälper.

Carita Liljendahl sa...

Bra bidrag! Speciellt det sista, att gunga på havets vågor.

Jag gav upp Veckans ord, tyvärr - hann aldrig med utan stress... och så ska det ju inte vara med utmaningar. Jag har upplevt orden som svåra, vilket är utmaningen i sig, men - som sagt, blev press och stress för mig :-(

Tomtan sa...

Kul bidrag

Vilt og vakkert sa...

Heisann, skikkelig koselig innlegg denne uka for gunga ;:OD)