lördag 9 december 2017

Lördagscitatet



Citat: Kroppkaka: (gastron.) Kannibaliskt bakverk.

Källa: Uarda-akademien

Citat: Kroppkaka: Enorm svullnad som uppstår efter ett hårt slag mot torso.
Citat: Kroppkaka: Kannibalistiskt grovdoppa.

Källa: Dragbasun

Om ni inte vet vad en grovdoppa är, så kan ni kolla här. Det fick jag göra;-)

Otjänlig människoföda
Maken och jag har för det mesta samma smak vad gäller maträtter, men det finns undantag. Surströmming är ett, lutfisk ett annat och kroppkakor ett tredje;-) Den här hemlagade kroppkakan med det fina ”gapet” och den perfekta ”fyllningen” gjorde att han dömde ut rätten som ”otjänlig människoföda”, fast på engelska då - ”unfit for human consumption”;-) Kan tillägga att jag inte lagade denna otjänliga människoföda själv utan vill ge en eloge till det lokala ”haket”. Där bjuds faktiskt ibland på gammal, hederlig husmanskost som håller på att dö ut.

Inte bara ”inne”-rätter
Och om ni undrar – jag gillar även pitepalt, blodpalt och klimp, fast dessa rätter har jag inte ätit på år och dag, för de begravdes här i ”fashionabla” stor-Stockholm för länge sedan – tyvärr. Å nej, min blogg kommer inte bli en matblogg, jag lovar. Ville bara visa att jag gillar svensk husmanskost (undantag blodpudding och kålpudding med sirap) lika mycket som alla ”inne-rätter” som serveras här i huvudstaden.

Marie i Skrifvarstugan har uppfunnit Lördagscitatet.

19 kommentarer:

Gerd ♥ sa...

Jag tycker det är gott och trevligt med de gamla hederliga maträtterna. Så varför inte kroppkaka? Jojomen, och kålpudding med lingonsylt, mums.

Sen gillar jag utländsk mat också, som omväxling.

Utan att jag tror du har en matblogg, så tycker jag du har utrett kroppkaka väl. Och en kroppkaka på torso, måste vara eländig, ajaj.

Trevlig kväll!

Carita Liljendahl sa...

Det här var ju kul!
Ja, en kroppkaka är ju också den där svullnaden, men somliga äter ju kroppkakor... :-)

Gärdsmygen sa...

Ha ha! Kroppkaka har ju tyckte sett ut att inte smaka bra, men så var jag ju på Nalle och Kroppkakan i Midsommarkransen och blev så förtjust! Så när jag fick se din bild blev jag sååå sugen!! Tror inte den restaurangen finns kvar, men är osäker. Minns att det på Drottninggatan fanns en restaurang som bara häromåret serverade husmanskost. Härlig bild!

Emma, Sol som sol? sa...

Kroppkaka är supergott! Jag älskar det och så gör även sonen. Har gjort det några gånger i Spanien och det funkar perfekt. Med kryddpeppar pappa hade med sig till sillen ...

Mannen min vägrar att ens smaka. Han tycker att namnet säger allt. Och lingonsylt på det. INTE EN CHANS!

Vet du, du borde smaka på sarma! Det är serbiska kåldolmar som görs på syrad kål (surkål men med hela blad) och till det har man inte lingonsylt, möjligen gräddfil. Så otroligt gott!!! Åh, det där är sådan mat som jag kan drägla längtansfullt efter! Som kalops, kålpudding, kroppkakor ...

Ama de casa sa...

Åh! Nu blev jag nostalgisk. När det skulle storfikas hemma hos svärmor så sa hon alltid att nu ska vi ha brakfika med grovdoppa! Och jösses... Hon kunde verkligen baka, Gumpe (som vi kallade henne :-) ). Sju sorter räckte inte, utöver grovdoppat då :-)

Jag älskar kroppkakor! Brukar passa på när jag är i Kalmar. Dom småländska och öländska kroppkakorna, det är grejer det! Svensk husmanskost är verkligen inte att förakta - finns huuur mycket gott som helst. Försöker komma på nåt som jag INTE gillar, men det lyckas jag inte med just nu i alla fall.

Kroppkaka som skada har jag inte hört talas om. Däremot att man kan få en lårkaka, det kände jag till. Gissar att om lårkakan sitter på nån annan kroppsdel så blir det nog en kroppkaka. :-)


Steve sa...

Nej tack till kroppkakor, men gärna den ångermanländska varianten av pitepalt. Alltså kams.
Soppa med klimp gillade jag oxå. Den här typen av maträtter blir det dock inte längre, men jag minns dom med välbehag.

Ditte sa...

Storfika/grovfika visste jag vad det var. Är ju från "landet!. Nåja, till hälften och hälften norsk.
Har testat kroppkakor och visst äter jag om det serveras. Men i mitt tycke (magen tycker) blir det alltför fett.
Vad gäller Stockholm finns dessa rätter ofta på Operabaren eller "Bakfickan" som är kända just för sin rejäla husmanskost. Blodmat/inälvsmat hoppar jag helst över, Men det finns mycket annnat i husmanskostväg som jag verkligen uppskattar.

Log åt citatet. Och här som i mycket annat ligger ju det mesta i "betraktarens ögon eller gom. ".
Verkligt bra bolder till citatet!

nalta norrland sa...

Funderar över Din klimp... menar Du klimp Du äter i t ex köttsoppa på norrländskt vis eller?

Jag gör ju klimp då vi äter köttsoppa, senast i tisdags så bjöd jag på köttsoppa - bra mat då C skulle äta hos oss när hon slutade jobba, soppa blir ju inte sämre av att värmas.

nalta norrland sa...

Svar till Steve Pitepalt är inte Ångermanländskt, absolut inte.
Pitepalt kommer från Piteå å Piteå tillhör Norrbotten.

I Ångermanland görs kamsen oftast av enbart kornmjöl samt i enstaka fall med riven potatis och äts med stekt fläsk, lingonsylt (eller rårörda lingon) och smör

Anonym sa...

Kroppkakor lägger sej som bly i magen. Tungt,tungt!

Köpte blodpudding på Norrmalms Livs, när jag bodde i Sthlm;
också ärtsoppa. Lagade aldrig mat på de 4 år jag bodde där.
Jag och kompisen kokade havregrynsgröt i kontorsköket till lunch.
Lördagsgodis var sardiner och pain rich (stavning?) med ost.

Under WWII, då kött var hårt ransonerat, gjorde min mamma (hon
hade matservering för fabriksarbetare) mycket kålpudding och
potatisgratäng, sillpudding, fiskbullar (heaven help me);
använde alla möjliga tricks för att försöka få en varierad kost.

Ruth i Virginia
-där det har snöat lite grann hela dan i dag-
Det var inte lätt.

Grovduppa - gud va´gott! Älskade veteflätor med pärlsocker.
Brukade få doppa skorpor i kaffe, som var mest mjölk, när jag var liten.

BP sa...

Svar till Ruth:
Du borde vara gift med min man - ni skulle komma överens till 100 procent kan jag säga;-)
Å när jag pluggade gjorde jag ungefär samma sak som du - köpte färdigmat;-) Dock aldrig blodpudding, den klarade jag inte. Sardiner ÄLSKAR jag, men dom får man inte tag på här längre, men väl i Spanien och Potugal - mums säger jag bara. Blä för kattmaten sillpudding och fiskbullar;-)
Härligt men en kommentar från dig som har varit med under tider jag inte ens var påtänkt - tror jag i alla fall;-)

Anki sa...

Mumsigt! Älskar blodpalt också, men det är svårt att hitta paltbröd nu för tiden ... och klimp till köttsoppan måste man ju ha :)
Kul citat - Kannibalistisk grovdoppa - ja jisses! :)
Kroppkaka efter hårt slag mot torso ... som lårkaka alltså, fastän på kroppen. Det har jag aldrig hört förr.

Marina sa...

Jag erkänner att jag aldrig smakat kroppkakor och i ärlighetens namn så känns det inte som något måste heller.

nalta norrland sa...

Ha ha :D först trodde jag kommentaren här ovanför "Behöver Du ett lån" var ett skämt för att Du bloggat om kroppkakor ;-)
Helt fel... men det hade ju varit skojjigare :D

svar, nu har jag googlat Corned Beef Stew å YES jag tror jag ska testa :) Jag å Din man har ju ibland lika tycke å smak då det gäller mat :)

Idag 2a advent och självklart fick Elin sin adventsklapp :)
Hon blev nöjd :)

Paula i pörtet sa...

Jag har försökt minsann, ätit både småländska och gotländska kroppisar, men de bara växer i munnen...håller med din make. Men, surströmming fullkomligt älskar jag, och lutfisk går inte ner...

Anders W sa...

Kroppkaka, är det något för kroppen? Tveksam ;-)

Klimakteriehäxan sa...

Hos mig blev inte ett lördagscitat. Men ett söndagsdito!

Stare Ström sa...

Nu blev jag sugen på kroppkakor och allt annat gott du räknade upp! Du har lyckats kanonbra med bilden på läckerheten också! Men sirap till kålpudding? Nej, lingon.

Eva Trillian sa...

Sitter här och ler åt våra olikheter :) Pitepalt har jag aldrig ätit, blodpalt var det enda jag slapp som barn av det som serverades hemma (ryser än över försöken att få ner en tugga) och klimp (hualigen) - inget av detta äter jag alltså idag. Men ge mig blodpudding och kålpudding med sirap :) Mums!