Tågets destination idag är ”Valfritt”. Alltså kan man bestämma själv var man vill bli upplockad, och då valde jag stationen ”(Jul-)mat". Jag älskar ju mat alla dagar på året och har en förkärlek för asiatisk mat, men jag testar också gärna nya smaker från andra länder.
Julskinka
Som ensamhushåll köper jag ingen hel
julskinka som jag sedan måste äta i flera veckor. Istället satsar jag på
färdigskurna skivor från olika leverantörer. När jag besökte mitt Postnord utlämningsställe
inne hos Willy:s snubblade jag över den här skinkan. Bästa skinkan ever kan jag
säga. Lite tjockare, saftiga skivor med griljering som faktiskt smakar dijonsenap. Den sitter dessutom kvar på skivorna. Bara en sån sak, för ögat vill ju också äta;-)
Finska lådor
Paula brukar prata om finska lådor till jul,
det gör min bästis Yvonne också. Hennes man brukar till och med göra egna
lådor. Nu har jag ju förmånen att ha min lokala ICA några hundra meter bort,
och den bjuder på olika finska lådor. Leverlåda, morotslåda och kålrotslåda.
Leverlådan går bort då den innehåller sirap och russin, morotslådan dissas även den då jag inte gillar morötter, men kålrotslådan har jag testat och redan
köpt min andra låda. Smällde på rejält med kryddor så att sötman försvann.
Rekommenderas.
Trompe d’oeil
För exakt två veckor sedan, lördagen den 22
november berättade jag om Trompe d’oeil äpplen. Idag visar jag er ICAs senaste
sortiment av färgsprakande trompe d’oeil bakelser: röda och gröna julkulor, citron
och mango. En fröjd för ögat!
Lura ögat
En trompe-d’oeil bakelse (franska för
"lura ögat") är en superrealistisk dessert som ser ut som en frukt
(t. ex. mango, hallon, persika). Den är fylld med vit chokladmousse och olika fruktpuréer.
Det krävs avancerad teknik med flera frys- och glasyrmoment för att skapa
illusionen. Bakelserna ser ut som riktiga frukter, handfärgade(!) med ätbara
färger. Ett rent handarbete alltså, och jag har full förståelse för priset.
Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält här.
Karin har uppfunnit temat.
Färgsprakande DECEMBER!

17 kommentarer:
Julskinka hör ju till julen men man behöver ju inte överdriva, här griljerar vi ju själva och ett och ett halvt kilogram har redan slunkit ner, jag kunde inte hålla mig som du vet. ;)
Tackar för tipset där angående det skivade, kan ju vara något att ha på mackan det också.
Finska lådor är ju nytt för mig om jag minns rätt, kan vara värt att prova.
Ha det bäst nu Bp.
Perfekt med färdigskivad julskinka, jag brukar som du vet beställa hem julmat via Sturehof har det blivit på sistone. Detta år är jag ledig några dagar innan julafton, så i år tänkte jag köpa hem maten och laga lite själv, men nån stor skinka blir det inte, färdigskivat låter ju toppen!
Fantastiskt vackra färgglada frukter, snacka om färgsprak!
Ha en fin kväll!
Kram
Mmmm julskinka =)
Bakelserna ser fina ut och jag förstår att de tar tid att göra men för det priset väljer jag hellre en flaska vin.
Tack för länken och kul destination du valt. Kram
Har redan ätit flera paket julskinka. Smidigt det där att kunna köpa färdigskivad. Men till jul vill jag alltid griljera en hel skinka. Så gott. De där bakelserna ser verkligen goda ut. Men jag tror inte att de är så lätta att göra.
Dessa finska lådor är jag uppvuxen med fast hemmagjorda som är så mycket mer godare än dessa köpeslagade. Min mamma lagade men hon finns ej mer bland oss. Sen har makens sons svärmor lagat. Men nu har sonen separerat och de kör nu varannan vecka/ jul med barnen och då försvinner svärföräldrarna med och lådorna. Får se om jag orkar laga dem.
Vilka spännande bakverk! Och färgglada!½ Och snygga! Återstår frågan om de också är goda, men inser att det har du inte för avsikt att ta reda på ...
Så trevligt att du är med ombord BP! Asiatisk mat är ju en höjdare, Facit har två kusiner som är gift med varsin, nu ringde en idag och önskade God Jul osv,ja drar två månader till Taihland den andre är där också på 4 månader. Jag såg på ansiktboka vart han var igår. Du kan ju förstå vilken supermat man får då man är där och är jag inte med så ska det packas matlådor till mig :) Julmat är en klass för sig själv. Jag har tredje skinka i kylskåpet nu :) Det blir ett till julbord på IKEA till veckan också ;) Färdigskurna skinkskivor måste ju vara överlägset för dig :) Njut bara njut! tack för att du delade med dig och jag bugar för länken :) Ditt färgsprak o la la :) Snyggt!!! Mangon där skulle jag allt velat testa ;)
Nu vart det anonym igen säger mitassida
Dessa bakelser var dyra köpte på kardemumma för 70kr för en tid sen
Tack för tips om bra julskina. Ska absolut testa. Vad gäller lådor så har jag testat några på Åland och gillade då morotslådan bäst. Dock inget jag satsar på i jul.
Dessa bakelser testade jag i Uppsala i september då barnbarnet William fyllde år och fick två stycken. Tror de då kostade en bra bit över 100 kr styck och kön för att få köpa dessa var lång. över en timme fick de köa för ett köp- Men värt pengarna? Icke, enligt mig. Men Wille blev glad och nöjd.
Nu sista dagen för oss på Teneriffa. Vi har haft det toppen med mest soliga dagar och temperaturer på ca 23.24 i skuggan. Och inte minst sol från strax efter 8 till ca. 18.30- Hade gärna stannat en vecka till.
Kul med finska jultraditioner, min lillebror gör kålrotslåda, Atrias morotslåda ok, lätt att göra själv (man kan fuska och använda färdig ”korv” med rivna morötter och klick smör)
Skivad julskinka är perfekt när man är ensam. Lidl har en hel del finsk mat bl.a. lakritsfil som jag älskar. De bakelserna ser jättegoda ut, men vet inte om jag är beredd att betala så mycket för dem.
De där fruktbakelserna verkar vara "The thing" nu. Folk vallfärdar för dem, ett fik här i stan hade kö i början på flera hundar personer och så fick de flesta ingen pga att de tog slut. Hört både bu och bä kring dem, vissa säger att det var en besvikelse utifrån hur stort det är.
Jag köper en liten skinka till jul, trots att jag är ensam ... efter helgen skivar jag det som är kvar och lägger i mindre förpackningar i frysen ... funkar bra både som smörgåspålägg och att steka lite lätt till t.ex. en omelett.
Bakelserna är verkligen en fröjd för ögat!
Det här med Trompe d'oiel äpplen var intrressant och nytt. Jag lyfte fram det på min blogg också. Härliga färger i decembermörkret!
På julbordet hos mina föräldrar står det morotslåda men även en potatislåda som också smakar sött. Jag är inte så förtjust i dom men tar en traditionsenlig matsked av varje. Det är ju bara jul en gång om året...
Mango-bakelsen ser desto mer lockande ut. Priset är lite avskräckande men jag har också förståelse för det. Tid och avancerad teknik kostar.
Vi köper heller aldrig en hel julskinka, men någon slags julskinka brukar det bli ... Älskar en hårdmacka med julskinka och senap! :)
Skicka en kommentar