lördag 6 december 2025

Hoppa på tåget ”Valfritt” – (Jul-)mat

Tågets destination idag är ”Valfritt”. Alltså kan man bestämma själv var man vill bli upplockad, och då valde jag stationen ”(Jul-)mat". Jag älskar ju mat alla dagar på året och har en förkärlek för asiatisk mat, men jag testar också gärna nya smaker från andra länder.

JulskinkaSom ensamhushåll köper jag ingen hel julskinka som jag sedan måste äta i flera veckor. Istället satsar jag på färdigskurna skivor från olika leverantörer. När jag besökte mitt Postnord utlämningsställe inne hos Willy:s snubblade jag över den här skinkan. Bästa skinkan ever kan jag säga. Lite tjockare, saftiga skivor med griljering som faktiskt smakar dijonsenap. Den sitter  dessutom kvar på skivorna. Bara en sån sak, för ögat vill ju också äta;-)

Finska lådorPaula brukar prata om finska lådor till jul, det gör min bästis Yvonne också. Hennes man brukar till och med göra egna lådor. Nu har jag ju förmånen att ha min lokala ICA några hundra meter bort, och den bjuder på olika finska lådor. Leverlåda, morotslåda och kålrotslåda. Leverlådan går bort då den innehåller sirap och russin, morotslådan dissas även den då jag inte gillar morötter, men kålrotslådan har jag testat och redan köpt min andra låda. Smällde på rejält med kryddor så att sötman försvann. Rekommenderas. 

Trompe d’oeilFör exakt två veckor sedan, lördagen den 22 november berättade jag om Trompe d’oeil äpplen. Idag visar jag er ICAs senaste sortiment av färgsprakande trompe d’oeil bakelser: röda och gröna julkulor, citron och mango. En fröjd för ögat!

Lura ögatEn trompe-d’oeil bakelse (franska för "lura ögat") är en superrealistisk dessert som ser ut som en frukt (t. ex. mango, hallon, persika). Den är fylld med vit chokladmousse och olika fruktpuréer. Det krävs avancerad teknik med flera frys- och glasyrmoment för att skapa illusionen. Bakelserna ser ut som riktiga frukter, handfärgade(!) med ätbara färger. Ett rent handarbete alltså, och jag har full förståelse för priset.

Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält här.

Karin har uppfunnit temat. 

Färgsprakande DECEMBERbygger på LillaSysters ”Färgsprakande november”.

2 kommentarer:

Guldkryckan sa...

Julskinka hör ju till julen men man behöver ju inte överdriva, här griljerar vi ju själva och ett och ett halvt kilogram har redan slunkit ner, jag kunde inte hålla mig som du vet. ;)
Tackar för tipset där angående det skivade, kan ju vara något att ha på mackan det också.
Finska lådor är ju nytt för mig om jag minns rätt, kan vara värt att prova.

Ha det bäst nu Bp.

Susjos sa...

Perfekt med färdigskivad julskinka, jag brukar som du vet beställa hem julmat via Sturehof har det blivit på sistone. Detta år är jag ledig några dagar innan julafton, så i år tänkte jag köpa hem maten och laga lite själv, men nån stor skinka blir det inte, färdigskivat låter ju toppen!
Fantastiskt vackra färgglada frukter, snacka om färgsprak!
Ha en fin kväll!
Kram