torsdag 10 april 2025

Tråktorsdag

Före.

Under.

Efter cirka 40 minuters koktid i saltvatten.

Klart! Olivolja, vitvinsvinäger, salt, peppar, persilja och vitlök. Mums!

Ja, vad säger man till fyra plusgrader och iskalla vindar denna 10 april 2025? Inte mycket. Men det är ju april, och hittills har vi varit förskonade från aprilväder som brukar består av en (eländig) mix av snö, sol, hagel och regn. Ingen idé att klaga med andra ord.

Bläckfisk
Nu vet jag ju att åsikterna går isär bland mina läsare vad gäller bläckfisk. Några älskar den medan andra tycker att den är ”äcklig”, har ett tuggmotstånd av gummi och smakar urk. Kan bara säga – ge den en chans. Jag lovar att ni inte blir besvikna. Och om ni är hälsoprofeter kan jag berätta att bläckfisk är rik på mineraler (bland annat zink), vitaminer och är bra för kolesterolvärden (allt detta lärde jag mig idag när jag googlade;-)

Tråkiga bilder?!
Har tappat räkningen om hur många gånger jag bloggat om bläckfisk. Bilderna är kanske inte direkt aptitliga och tilltalande. Vissa av er kanske tycker till och med att de är tråkiga;-) Då är ”Mission Tråktorsdag completed” så att säga;-)

PS. Det är inte mycket i matväg som blivit billigare de senaste åren, men konstigt nog har kilopriset för just färsk bläckfisk gått ned hela 40 kronor. DS. 

15 kommentarer:

Guldkryckan sa...

Ska höra med hustrun om vi kan ta och köpa lite sådant, fast jag undrar hur hon känner för det gammal fiskarkvinna som hon är. ;)
Bra pris är det ju också läser jag här, toppen ju.

Ha det gott nu, snart är det 1-maj.

LillaSyster sa...

Kul att läsa att något gått ner i pris =)
Tyvärr så blir jag inte sugen..... men vem vet en vacker dag kanske jag testar, allt handlar ju om rätt tillagningsmetod. MMm kalla vindar men vi får vara tacksamma så länge det inte kommer ner nytt mögel. Ha en bra kväll! Kram

Susjos sa...

Haha, jag ska inte visa bilderna för min man! Jag säger istället mums! Är det bara själva tentaklerna du äter, eller även huvudet?
Nu ska jag cykla till jobbet...med vinterkläderna på mej!
Kram

Hannas krypin sa...

Det låter ju gott när du beskriver det på det sättet men det ser inte alltför lockande ut. Friterade bläckfiskringar testade jag som tonåring men jag har svårt för det där gummiaktiga.

Ditte sa...

Snygg dokumentation! Jag har aldrig lagat till bläckfisk men jag äter den då och då på restaurang. Då, mest utomlands. Gullar den bäst friterad men även på det sätt du presenterar.

Anonym sa...

Det ser lite slemmigt ut. Köpte konseverad en gång som var skitäcklig men friterad är gott. Tack för att du hänger på.
kajsalisasblogg.wordpress.com

Klimakteriehäxan sa...

Friterade bläckfiskringar är gott tycker jag, men jag vill absolut inte ha med några "fötter"! Och visst ser själva djuret ganska läskigt ut! Men det är ju intelligenta varelser. Finns en fantastisk dokumentärfilm om en dykare som blev vän med en blä'ckfisk, "My Octopus Teacher". Se den om du hittar den, riktigt intressant!

Jossu sa...

Jag har bara smakat på bläckfisk en gång och gillade det inte p.g.a konsistensen. Det var som gummi och det kändes som att biten höll sig hel hur jag än tuggade. Men kvinnan som beställt rätten sa att den var dåligt tillagad. Så kanske jag borde ge bläckfisk en till chans.

Anki sa...

Det var ju ingen tråkig torsdag alls! Trevligt när något gått ner i pris, men det gör inte att jag blir direkt sugen :)
Nu ny dag och jag önskar dig en solig fredag!

Hanneles bokparadis sa...

de bilderna skulle få mig att låta bil äta, länge

Anita Berglund sa...

Håller med, mums!! Bläckfisk, rätt tillagad, är en delikatess. Tycker inte bilderna är tråkiga, fast den första närbilden ser en aning, vad ska man säga, läbbig ut ;))) Men ditt sista foto köper jag. Mums!

PROFESSOR DEUTSCH sa...

Alltså du lyckas gång på gång att "äckla" mig med udda maträtter... vet att jag smakat friterad bläckfisk nån gång, det gick väl an, men bara att se det här gör ju nästan att det rycker i kräkreflexen...
Uschaaalinge... nu ser jag fram emot att nästa matbild visar nåt mer gångbart eller ätbart... typ Wurst!
Önskar dej en fin fredag!

Annika sa...

Här har du en som gillar bläckfisk. Jag skulle gärna äta din rätt, så gott! Gillar calamari, gillar nog alla bläckfiskrätter jag ätit, tror jag. VET iaf att ni har superväder idag, fredag. NJUT BP!! Ha en fin helg!!

Äventyret framtiden sa...

Jag gillar också bläckfisk, nyfödd gillare som inte hade ätit bläckfisk tidigare innan Madeira. Det gäller att koka den mjuk och det där receptet du använder fick jag av dig tidigare...Tack för det. Grillad bläckfisk är också väldigt gott. Ät och njut; coma e feliz som man säger här.

Paula sa...

Nog kan jag känna mig äckelmagad när jag ser bläckfisken, för vacker är den inte, men då jag har smakat har den varit "sådär", lite gummiaktig men helt okej, kanske mest för att den känns exotisk. Bjöd du in grannarna på bläckfiskpartaj?? Vet du var denna firre är fångad? Jag minns de levande bläckfiskarna som fångades upp på turistbåtarna på Mallis, hu va vidriga de var, fascinerande vidriga, vem har uppfunnit ett dylikt djur!