tisdag 1 april 2025

En igelkott i fiskdisken




Återigen kunde jag inte låta bli att våga mig på något väldigt exotiskt och udda i matväg. Såg dessa igelkottar i den manuella fiskdisken hos min lokala ICA och kunde såklart inte låta bli att testa. Då igelkotten, som egentligen är en sjöborre (urchin på engelska) kostade 79 kronor/styck, valde jag såklart den största. Den vita till höger i översta bilden. 

Öppnings- och ätinstruktioner
Expediterna förklarade hur och vad jag skulle göra för att 1. öppna sjöborren och 2. Klippa bort toppen på den. För att vara på den säkra sidan kollade jag även några Youtube filmer. Annars var det bara att ”hugga i” och äta innehållet ”naturellt”, det vill säga rått.

”Hatten på”
Att skära bort den lilla ”munnen” som ni ser på bilden var en baggis. Jag lyckades dock aldrig avlägsna hatten med min sprillans nya Fiskars sax. Istället fick jag pilla och rota inuti sjöborren med en dessertgaffel för att komma åt det enda ätbara i en sjöborre – uni.

Uni
Det enda som är ätbart i en sjöborre är ”uni”- könskörtlerna (könsorganen). Dessa organ producerar antingen ägg (hona) eller spermier (hane) under lekperioden. Uni må likna löjrom till färgen, men det vore en förolämpning av löjrom att jämföra smaken. Könskörtlarna smakar som rå äggula, alltså ingenting man skulle äta utan spaghetti carbonara
 

Omdöme
Totalt smaklöst och ganska äckligt, men framför allt 79 bortkastade kronor. Det är sällan jag ångrar mina ”exotiska” matinköp, men den här gången gör jag det verkligen.

14 kommentarer:

LillaSyster sa...

Du är modig som vågar testa, själv hade jag inte kommit på tanken.....tycker inte att den ser speciellt aptitlig ut. Eller så kör du ett 1a aprilskämt......Jag saktade ner för en riktig igelkott som pilade över 70 vägen då jag körde hem från lördagens konsert. Ha en bra kväll!

Hanneles bokparadis sa...

älskar råa äggulor, skulle äta igelkotten på restaurang.

Ditte sa...

Nu har du testat! Och du är absolut en erfarenhet rikare och 79 kr fattigare. Men du har gjort det. Har sett dessa i utlandet men har inte satsat på dessa. Troligen ingen förlust.

Äventyret framtiden sa...

Du är en tuff brud du, som äter könskörtlar...haha. Fint att testa, nu vet du att det inte blir någon nästa gång .Hönsägg fungerar också bra till spagetti carbonara...Allt kan man köpa också, inte bara konserverad gröt.
Ha en fin kväll!

Klimakteriehäxan sa...

Tack, du har besparat mig en matupplevelse jag kan leva utan!

Susjos sa...

Ehhh..skojar du eller? Nåja nu har du provat....
Godnattkram!

Helena på FREEDOMtravel sa...

Vi har också testat en gång. Kul att prova, men vi har aldrig gjort om det, så det förklarar väl en del ... ;)

Jossu sa...

Tur att det finns kunniga expediter och Youtube-filmer, för hur skulle man annars veta hur man äter en sådan? Modigt av dig att provsmaka. Jag är imponerad.

Karins ordöverflöd sa...

Det där tror jag inte på April april .

PROFESSOR DEUTSCH sa...

Såååå äckligt... från början till slut... skulle aldrig falla mig in att äta det där rått... uschahaan som östgöten säger :(

Annika sa...

Visst är det den som kan vara så giftig? ELLER det kanske ÄR ett aprilskämt, haha!?! Hur som, låter totalt äckligt i mina öron. Skulle inte ens beställa det på en fiskrestaurang. Nädu, on to a Maryland crabcake. HAHA.

Anki sa...

OJ! Gjorde du det på riktigt eller var det ett aprilskämt? Vara hur det vill med den saken ... inget för mig och det ser inte så aptitretande ut!

Carita Liljendahl sa...

Nu lyfter jag nog på hatten, som jag inte har - för att du är modig och driftig och testar allt möjligt. Man ska förstås gilla rå fisk för att gå all in för det här, men jag har förstått att du gör det.

Hannas krypin sa...

Haha, modigt att testa ändå. Jag vill inte äta rå firre, särskilt inte könskörtlarna. Ska man inte tillaga den alltså?