torsdag 10 oktober 2024

Tråktorsdag

Sådär ja, locket kan öppnas nu.
Nu är locket öppet. Tryck ned det till det hörs ett klick. Observera juicen i kapsylen.

Här gäller det att simultant lyfta och vrida locket.

Idag ska jag avhandla cliffhangern som jag utlovade förra torsdagen. Den handlar om kapsyler. Det är EU som infört nya regler/direktiv för kapsyler på PET-flaskor och tetror. Motivering: Folk slänger flaskor åt ett håll och kapsylen åt ett annat. Läs mer här och här.

”Mekanism"
Man har löst (det icke befintliga) problemet med att tillverka en ”mekanism” som är så korkad att den nästan är skrattretande. Inte att undra på att juicer har blivit svindyra. För dessa kapsyler för olika flaskstorlekar upp till tre liter kan inte vara billiga att tillverka. Och lider man av reumatism ska man överhuvudtaget inte ens försöka öppna flaskan genom att vrida på locket.

Skvätt
Innan jag heller upp ett glas med juice brukar jag skaka flaskan för att fruktköttet ska fördela sig jämt i flaskan. Detta är inte att rekommendera med den nya kapsylen. Det finns alltid några droppar kvar i locket efter skakningen. De skvättar såklart över underlaget. Dricker man direkt ur flaskan (Pago till exempel) får man dropparna från kapsylen på kinden. 

Förslutning
Om jag vill försluta flaskan, måste jag simultant lyfta och skruva på kapsylen. Detta leder till att resterande droppar i locket rinner ner på mina fingrar. Även apelsinjuice utan tillsatt socker resulterar i klibbiga fingrar. Jag lovar.

Tycker det här inlägget är perfekt till dagens Tråktorsdag. Det är vädret också förresten. Det har nämligen regnat in sig sedan i förrgår natt och jag ser inget slut. Men det är fortfarande 14 grader varmt:-) Så nej, jag klagar inte. Jag konstaterar bara fakta;-)

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag.

6 kommentarer:

Stefan sa...

Jag förstår tanken bakom, men vad f*n. Hur irriterande är det inte att ha kapsylen trycks mot näsan när man dricker?
Allt för att vissa personer inte klarar av att kasta det man tar med sig där det hör hemma.

Anki sa...

Gillar inte heller de här nya kapsylerna! Mina granntanter kommer ibland och ber om hjälp att öppna och det gör jag gärna, men visst är det galet!
Svar: Basse kommer av att Calle inte kunde säga bebis! :) Han skulle döpas till Magnus och eftersom det inom släkten varit så att alla pojkar haft Carl som första eller andranamn så blev det Carl Magnus, utan bindestreck, men det registrerades som ett dubbelnamn så då fick det bli så ... orkade inte bråka. Numer heter han Basse även officiellt :)

Susjos sa...

Ack ja, finns det nån som gillar de nya kapsylerna?! Galet är det!
Ett perfekt inlägg på en tråktorsdag, och vädret gör också att det är en tråktorsdag, jag skippar F&S ikväll också!
Ha det fint!
Kram

Annika sa...

Så dumt. Så urbota dumt med de kapsylerna. Vilket slöseri med EU-tid ... Äkta tråktorsdag.

LillaSyster sa...

Jag höll på att bli tokig då jag skulle öppna en förpackning matlagningsgrädde i veckan.....så urbota dumt. Okej om det bara varit på läskflaskor, men hushållsförpackningar- där slängs väl ändå inte plasten i naturen. Grrrr och morr åt folk som inte kunnat sköta sig.
Med vädret instämmer jag helt.....varmt men så blött - tur att det inte är snö tröstar jag mig med. Ha en bra kväll!

Ditte sa...

Ja, eländet med dessa EU reglerade kapsyler är stort. Har en väninna som är reumatiker, kraftigt sådan och inte en chans att hon kan öppna dessa förpackningar. Hon har köpt en speciell öppnare just för att kunna öppna denna kork. Ska det ens behövas. Och sedan allt spill och dräll som blir. Pust.
Ja, visst är vädret trist men vi får minnas alla vackra dagar vi nyligen haft och önska dem tillbaka.