onsdag 18 maj 2022

Onsdagsmix med fisk

Istället för en ”vanlig” onsdagsmix tänkte jag presentera en liten annorlunda mix för er idag, en fiskmix som var helt ny för mig – Niltilapia, Tilapia (Oreochromis niloyicus) – Rödstrimma. Inte bara det. Som jag har förstått det är gårdsfisk också något nytt och det kallas på fackspråk Gårdsclarias. Hänger ni med? Knappt jag gör det själv – hänger med alltså;-)

Rödstrimma
Som ni vet älskar jag testa nya maträtter, och den här firren såg intressant ut. Det var den också efter tillagning - fast kött med spänstig konsistens som funkade i fiskgrytan och i stekpannan. Under tillagning byter den färg från röd till vit. Testade filén, men ryggbiten såg inte så dum ut den heller.

Fiskbullar
Jag kunde även ha köpt fiskfärsen och gjort queneller av den. Queneller låter bättre än fiskbullar;-) Men färsen påminde alldeles för mycket om köttfärs, så jag avstod. På tal om fiskbullar kan jag också kommentera Orsakullans fråga ”Fiskbullar ska serveras med dillsås eller hummersås, eller inte alls". Hahaha! Om hon menar fiskbullar i burk så svarar jag ”inte alls”. Men hemlagade queneller i hummersås tackar jag inte nej till.

Det är Orsakullan som håller i ”Maj 31 dagar”.

15 kommentarer:

femfemman sa...

Hoppas att fisken kommer till våra trakter också. Till affärerna alltså. Gillar fisk. Mycket. Vill väldigt gärna testa denna. .. fast maken får anrätta...

nalta norrland sa...

Fiskbullar äter jag inte.
Har aldrig blivit erbjuden hemgjorda fiskbullar bara sånna på burk.
Din affär har bra mycket mer intressanta varor och större utbud av roliga saker än min 🥲
Aldrig sett annan fisk än lax i min butik, färsk alltså.

LillaSyster sa...

När jag läser det latinska namnet på din röda fisk så undrar jag om inte den brukar ingå i sushimenyerna? Tycker att den känns bekant och även till färgen. Bra gjort att få till en fisktråd på en onsdag =) Ha det gott och fiskbullar:
- Nej tack
Men annars så äter jag gärna fisk =)

Ditte sa...

Kul! Och intressant läsning! Googlade och hittade en hel del om "gårdsfisk". Hade inte alls hört talas om detta tidigare- Fisk på en gård. Får ha koll på den- Men jag måste tillstå att trots att jag läste på om detta med gårdsfisk kändes det lite udda.
Kul att du testade och att resultatet blev bra.
Vad gäller fiskbullar eller queneller tackar jag nej. Kör på färsk hummer i stället- Synd att slösa dessa goda skaldjur på en sås.
PS Både Östermalmshallen och Hötorgshallen lär ha fina queneller.

Geddfish ♥ sa...

Onsdag är väl en fiskdag. Så det passar bra med fiskmix.
Dina inköpta gårdsfiskar verkar intressanta. Jag var inne på ICA idag men såg inte till något sådant, men jag kanske ska se mig runt och kolla. Jag älskar fisk i alla former. Kan även äta fiskbullar, fast helst hemmagjorda.

Av skaldjur så är det nästan bara räkor som jag gillar. Om musslor hör dit, så ja tack.

Freedomtravel sa...

Jag gillar idén med gårdsfisken. Tänker att odlad fisk på gårdar kan behövas istället för att fiska ut haven. Tänkte prova på vår ICA, men innan vi hann prova så försvann den ...

Äventyret framtiden sa...

Queneller med hummersås låter gott men då ska quenellerna vara gjorda hemma. Gott gott.
Gårdsfisk är något helt nytt för mig men jag tycker det är väldigt ok. Man har ju i många år talat om att ta upp fiskodlingarna på land och nu tycks man ha kommit igång.

Anki sa...

Spännande nyheter med gårdsfisken!
Ska testa om jag ser den i affären. Fiskbullar gillas som campingmat ... och då ska den vara i hummersås :)

Ama de casa sa...

Gårdsfisk? Det var ett helt nytt begrepp för mig. Jag ser mer framför mig att fiskar simmar i vatten och inte på gårdar :-)

Hemmagjorda fiskbullar är helt klart dom bästa, men burkvarianten i hummersås slinker med lätthet ned även den :-)

Anni sa...

Kul - det där var något helt nytt! Så spännande! Bra att du testar och utvärderar så vi vet vad vi ska tänka. Afrikansk ålmal lät ju inte så lockande annars.
Queneller är inget man ställer sig och lagar hemma direkt, tur att de finns att köpa de också.

Klimakteriehäxan sa...

Ny fisk även för mig. Ska hålla utkik!

Paula Merio sa...

Så spännande! Malfisken såg inte så läcker ut när jag läste i länken, men den ser annorlunda ut när den är styckad o klar för pannan. Funderade var de föds upp men det är alltså i stora bassänger på land! Hoppsan, inga rymlingar kan ta sig ut till sjön och beblanda sig med andra arter...Innovativt
Antagligen en del av framtidens mat, kan ju inte vara sämre än t.ex våra kycklinguppfödare som vi har idag ....
Tack för spännande info, man ska bo i storstan för att komma i åtnjutande av matliga nyheter!

Susjos sa...

Vilka spännande fiskar, mums så gott! Fiskbullar var det länge sedan jag åt, sist var väl när barnen var små. Tycker det är gott med fiskbullar både i dillsås och hummersås, men nja, inget jag skulle köpa idag.
Tack för alla nya tips!

christian sa...

Bilderna var ju inte mycket å hänga i julgranen...blev inte sugen kan jag säga....men vi tycker lika vad gäller fiskbullar i burk i alla fall....

Carita sa...

Afrikansk ålmal! Aldrig hört om eller sett förr, så det här var ju nåt unikt, - så mycket man lär sig via bloggarna :-)