onsdag 25 maj 2022

Lillördag


Lillördag eller piglördag är en benämning för den vardag, vanligen onsdag, som förr utgjorde ledig dag för tjänstefolk och hushållsarbetare. I nutid kännetecknas onsdagar mest genom en ökad besökstäthet på Systembolaget. Idag var inget undantag, för det var ju lönedags också, åtminstone för kontorsarbetarna som dessutom slutade klockan 13:00 och gjorde helg. 


Medan Täby Centrums parkeringsgarage var förvånansvärt tomma var det full fart på Systembolaget som sagt, men även hos Nespresso, där det till och med var kö. Aldrig upplevt det förut. Restaurangerna var glädjande nog fullsatta. Det är härligt att se att det uppenbarligen finns ett liv även efter en pandemi.

Vädret då
Nja, varmt var det, 18,5 grader. Soligt var det inte, söder om stan regnade det till och med. Här blåste det istället. 

Boule
Följetongen – boulegänget - började som vanligt spela två rundor med början klockan 13. Förra fredagen blev det ett litet bråk bland deltagarna (mest kvinnor). Då klagade en kvinna(!) att det var för många deltagare (16 stycken) och att det inte var bra. Ingen aning varför, då de ju delar upp banan i två ”längor” med åtta personer var. Problemet löste sig av sig självt. Idag dök det bara upp 6 personer, varav bara en kille… 

PS. Om ni undrar hur jag kan veta allt om boulegänget så kan jag tala om att det är förvånansvärt "lyhört" på balkongen/innergården. Det ekar trots att man inte skriker. Sedan har jag ju en boulespelande granne också, som mer än gärna delar med sig av viktig info;-) Ni förstår väl varför jag avstår att vara "en i det gänget", eller hur;-) DS.

13 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Ibland blir man delaktig i allt möjligt bara för att man är på rätt plats i livet just då. Vardagsspänning på boulebanan. Det hettar till.
Vem har sagt att livet är tråkigt. Det är precis vad man gör det till själv.
Ha en fin pigonsdagskväll!

anna-lena,larsson@edu.tranemo.org sa...

Där fick gamla lärarinnan lära sig något nytt! Har aldrig fattat onsdagens storhet... eller dess benämning "lillördag". Nu vet jag! Tack!Piglördag har jag heller aldrig hört. Två lärdomar!
Blåsigt här också.Växlande väderlek. 15-16 grader. Helt ok!
Lite performance kan väl vara kul att ha, då man sitter på sin balkong. Så tråkigt att en "kärring" fick så många att avstå.
Boule är inget för mig heller... så djupt ner i pensionärstillvaron kommer jag inte att sjunka.... eller är det bara för att jag är urdålig på det....
Ha det gott! // Anna-lena

LillaSyster sa...

Det är nog lugnat att spela boule på / från balkongen=) Till och från väder här också. Dessutom helt sjukt med trafik.... Trevlig helg!

Geddfish ♥ sa...

Du har verkligen en äventyrlig balkong där du kan bevittna det mesta! Boulegänget, ja det har du ju följt länge. Men nu lade sig en kärring i och då blev det en förminskning, haha. Nej, det är nog bäst att glo uppifrån.

Här har varit lite dåligt utegångsväder så jag missade kön till Systembolaget. Men jag hittade något i gömmorna för i kväll till laxmiddagen.
Mysig helg!

Ditte sa...

Förstår mycket väl varför du håller dig lite i bakgrunden. Och info delges du ju ändå.
Kul att det är fart på restaurangerna men många av dem har brist på personal efter pandemin och det slår ju lite tokigt.
Såg även i Karlstad i kväll att det var fullt på många restauranger så någon brist på pengar verkar inte alls råda. Och kul att restaurangerna blomstrar igen.
En läcker restaurangmiddag blev det för oss också och jag åt den bästa "linguine frutti de mare" jag ätit. Här ingick även en rejäl havskräfta som var grillad. Har aldrig fått denna lyx tidigare jag beställt rätten- Karlstad levererar.

Klimakteriehäxan sa...

Naturligtvis mycket folk på Systemet - i morrn är det ju Folknykterhetens dag och det brukar man ju vilja högtidlighålla med ett glas vin eller hur?

Susjos sa...

Lillördag ja, det är ett välkänt begrepp! Extra mycket idag kanske då det är röd dag i morgon.
Härligt att restaurangerna är fullsatta, nu längtar jag ut till dem!
Boulegänget är verkligen en följetong, hihi!
Ha en fin kväll...för lite är det ju kvar av den ;-)

Ama de casa sa...

Haha! Tillvaron vore ju väldans mycket tristare om du inte hade boulegänget att följa från din plats på parkett vid innergården :-D

Guldkryckan sa...

Sista gången det var kö till systembolaget här var under pandemin då man inte fick vara för många inne i butiken samtidigt.
Alltid innan en längre helg eller röd dag, jo, då fick man köa en stund.
Men det tiden är ju över tack och lov, nu kan kan handla sin alkohol utan att köa utanför åtminstone.
Nån gång kanske samhället kan ta beslut om att få sälja det i alla butiker i landet, ser fram emot det.
Kan regeringen göra en sådan u-sväng i natofrågan så borde man kunna göra det även när det gäller detta.

Skönt att restaurangerna kommit igång igen, hoppas även de som fick stänga kan återkomma, många livsverk där som gick på knäna och tvingades slå igen.

Men nu tillönskar jag dig en fin dag Bp. :)

christian sa...

Hahahaha....skönt å höra att du som panschis har viktiga saker att ägna dig åt om dagarna . . . :) LoL

nalta norrland sa...

Din balkong är verkligen första parkett till livet på innergården och Du får vara närvarande/delaktig utan att umgås och delta i bataljer 😎
När vi varit klart hos sömmerskan 🪡 igår eftermiddag så var parkeringen utanför ICA knökfull men på Coop var det nästan folktomt, hur det var på Bolaget har jag noll koll 🍷
I eftermiddag ska vi äta hos min mor, sedan vid halv 7 kommer Mathilda med bussen.
Än så länge bara jag som är vaken… kl är strax 12, jag kollar Nyhetsmorgon och mobilen 😅
Gör Ni något särskilt idag Kristi himmelsfärdsdag- Folknykterhetens dag?

Paula Merio sa...

Boule kommer jag aldrig att vilja spela. Jag är ingen petimetermänniska, och ska man stå o argumentera och diskutera hur kloten hamnar och mm-avstånd? Nej, jag gillar andra spel bättre, men boule är populärt bland äldre, bra det. Jo jag märkte att det var löning igår, det brukar betyda återbetalning av handlån från några närstående familjemedlemmar. Systemet slapp jag besöka, whiskyn räcker länge än, men idag måste jag nog smaka, som medicin, för känner mig lite krasslig i halsen och nosen.

Carita Liljendahl sa...

Man kan väl inte bli för många i ett boulegäng! Bara som du säger, att dela upp i flera gäng, kanske spela olika dagar? Vem vill spela med en gnällspik...
Men det är väl så att man klagar över det som är en största bekymmer i livet just då?
Grönskar fint hos er - snart syns inte personerna bakom träden :-)