onsdag 9 februari 2022

Onsdagsmix

Partytime, nu när det är fritt fram och restriktionerna borta;-)

Lugnt hos frisören idag. Men Leo berättade att det var hur mycket folk som helst förra veckan istället. Där ser man...

Dagens fynd hos Akademibokhandeln, där jag är medlem.


Dags för en onsdagsmix igen. Som så ofta här hos mig har bilderna inte mycket med texten att göra, men är det en mix, så är det;-)

Samernas nationaldag den 6 januari. Vad kan jag om samer? Bra fråga. Det område som historiskt bebotts av samer kallas Sápmi eller Sameland. Mig vetande håller samer ofta på med renskötsel. Samiska är ett minoritetsspråk i Sverige. Vet också att Åsa bor i Åsele som ligger i Sápmi. Det är även hon som lovordat boken ”Stöld” som fick följa med mig hem från Akademibokhandeln idag. 

Ett språk jag behärskar. Det är nog fler, mera eller mindre bra;-): engelska, tyska, franska. Har även pluggat tio terminer japanska, men har glömt i stort sett allt. Förstår spanska hyggligt. 

Vinter med kyla, snö och tö. Hur är vädret. Den här vintern har varit/är en jo-jo variant. Vi är väl inne i femte omgången vid det här laget. Pyttelitet snö, massvis med is, blåsigt och sedan töväder. Idag fyra plusgrader. Undrar om vi får en omgång till… 

Curling. Sveriges Almida de Val och Oskar Eriksson tog ju en bronsmedalj i mixed dubbel i curling igår. Oskar som även spelar med herrlaget är väldigt anonym på nätet. Almida som gjorde en hundra procentig insats igår har gått på KTH och jobbar som automations- och mjukvaruingenjör hos Akzo Nobel. Det ni;-) Förstår att man måste vara civilingenjör för att förstå reglerna i curling...

Det är Orsakullan som håller i ”Februari 28 dagar”.

15 kommentarer:

Ditte sa...

Absolut! Är det en mix så är det.Kul att det fungerat bra för frisören för jag vet fler inne i stan som lagt ner. Men kanske kommer de nu att uppstå. Min frisör här hemma är kvar och det är jag riktigt glad för. Har ju en jättebra spansk frissa men nu är jag ju inte där så ofta så bra med en reserv.
"Stöld" har jag läst och även ett par andra böcker av Ann- Helén Lestadius-
Engelska, tyska, franska och norska är språk jag är helt ok med att prata. Spanska förstår jag en hel del av och kan göra mig förstådd. Lite mandarin finns kvar men mycket har fallit bort. Språk måste hållas levande.
Kul med en medalj även i curling igår. Fler blir det nog både i skridsko på 10 000 m och i skidor.
Och nu i kväll är det stavhopp i Uppsala- Kul!

nalta norrland sa...

Stöld är bra 👍
Alla samer är icke renägare och håller således icke på med renskötsel, det är bara viss del av samerna som äger ren, många samer har helt vanliga arbeten som lastbilschaufför, fysioterapeut, lärare och ja de bor i städer och Du kan inte se skillnad mellan samer och svenskar.

nalta norrland sa...

Svar Nej tyvärr så har jag fortfarande jävulskt ont i ryggen, men jag kan tyvärr 😜 inte sluta leva… ingen annan lagar mat så jag måste och som sagt jag två till gör ingen skillnad.
Läste Du inte hela texten 🤔 min mor köpte ett tenntrådsarmband. Av hon jag känner precis som jag skrev i inlägget. Min mor ville att hennes förstfödda dotter min halvsyster skulle ha en present, typ ett minne eftersom pengar ofta försvinn till mat eller annat nödvändigt.

Geddfish ♥ sa...

Många frisörer har haft det kämpigt. Min Annette har nog inte haft det för hon har sin salong i kombination med sin vackra bed & breakfast anläggning. Nackdelen för mig utan bil, var att jag inte ville ta buss + buss till henne under pandemin.

Men min nya salong, de har haft permitteringar men ändå hållit allt vid liv och jag fortsätter där, centralt, enkelt.

Susjos sa...

Tack för tipset på böcker, jag ska ju när jag blivit "inkopplad" till ljud öva på talböcker med text till, ska bli spännande!
Så kul att du kan prata både tyska och franska, förutom engelskan som du såklart behärskar.
Å du kan en hel del om samer, nu fick jag också veta, tack för det!
Snygg onsdagsmix!
Ha en fin kväll!

femfemman sa...

Haha! Ja, curlingreglerna är inte lätta att fatta. Bara att lyssna på vad det blir för poäng.
Lapidus är jag inte så förtjust I. För mycket svärta. Gillar regnbågshatten betydligt bättre.
Oj, vad du är språkbegåvad! Tyska kan jag hjälpligt uttrycka mej på. Franskan är bortglömd!

Anki sa...

Har ju förstått att du är ett språkgeni - och att du jobbat utomlands ... WOW!
Jag är urusel på språk! Engelska förstår jag hyfsat bra, både i tal och skrift, men är usel på att skriva grammatiskt rätt när jag ska skriva själv. Tyska och franska har jag läst både i flickskolan och på gymnasiet, men allt är borta ur min hjärna :)
Curling är i alla fall roligt att titta på - och jag har faktiskt testat själv en gång. Tyckte det var kul, men på den tiden (på 60- talet) var det en pensionärsport med lite högdragna damer och herrar ur överklassen.

Ama de casa sa...

Min frisör har bara två kunder. Mig och sig själv. Fast jag får hjälpa frisören med hans nacke där han inte kommer åt så bra :-)

Det språk jag behärskar bäst är svenskan :-) Sen kan jag ta mig fram rätt bra på engelska också. Spanskan är jag pinsamt dålig på med tanke på alla år vi varit här. Men där vi bor vill dom flesta prata engelska, den "praktik" vi får den får vi ute i småbyarna i inlandet. Men jag förstår rätt bra, att prata är betydligt svårare.

Här har vädret inte brytt sig så värst mycket om prognoserna dom senaste dagarna. Det har legat moln framför den utlovade solen...

Eva sa...

Imponerad av dina japanska språkstudier. Vilka planer hade du med dom kan man undra, men man ska inte vara nyfiken. Alltså curlingreglerna har jag försökt sätta mig in i. Fattar dom bara inte, men det är kul att titta på. Fin bild där från frisören. Måste kolla på boken du köpte. Verkar intressant.

Gunnel sa...

Vad du är språkkunnig! Engelska känner jag mig ganska säker på och det är tur annars hade jag inte kunnat prata med två av mina barnbarn. Tyska är helt ok men franskan är sisådär. Jag har även läst ryska men det är bara några enstaka glosor som sitter kvar.

Annika sa...

Curling orkar jag inte sätta mig in i ...
Men det är förmodligen så kul när man kan reglerna.
Du måste kolla in Chorizo idag, KLOCKREN!!!!

Så många språk du kan. Kan bara svenska och engelska själv. Skulle inte ha en chans att ta mig fram på min gamla skoltyska, haha.

christian sa...

Boken om samiska flickan låter intressant, kanske jag får läsa nån gång, är mycket intresserad av Samerna...

Paula Merio sa...

Stöld har jag läst, och jag vill läsa mer om samerna. Om du är intresserad så har Ester Blenda Nordström, journalisten som blev känd för att walraffa sig in både här och där, skrivit en bok som heter Kåtornas folk. Mycket läsvärd. Partytime-fotot påminner om Susjos och Mellon, hihi

Anni sa...

Restriktioner borta, pandemin kvar ...

Carita Liljendahl sa...

Det var en kul hatt fastän jag inte själv skulle klä mig i en sån :-)