söndag 12 september 2021

(En finsk) Skyltsöndag #331Idag bjuder jag på en ganska udda Skyltsöndag. Eller udda är kanske fel ord, främmande är mera passande;-) Nu tänker jag inte plagiera Carita som ofta lägger upp fina skyltar på finska som språklektion för oss som inte kan språket, men jag kunde liksom inte låta bli att fota dessa produktskyltar;-) 

Finsk vecka. Har ju sagt det förut - Lidl bjuder alltid på världens skylteldorado. Häromveckan var det finska veckan, och då kunde jag ju inte låta bli att fota en massa produkter. Okej, om jag hade orkat hade jag anlitat Google Translate för en ”innehållsförteckning” av vad jag tittat på. Men istället förlitar jag mig på Carita och Paula som troligen vet exakt vad förpackningarna innehåller. 

Två saker kunde jag
Kände faktiskt inte igen namnen på de två sista produkterna, men väl utseendet. Den lokala ICA brukar nämligen ”bjuda på” finska delikatesser kring jul, fast de sätter upp skyltar med en svensk översättning. Så bild 4 visar kålpudding och femman är kåldolmar. Även tvåan tror jag att jag har sett och köpt utan att bli alltför imponerad – lördagskorv. Är ni impade nu?! Det blev jag över mig själv faktiskt;-)
 

Pumita har uppfunnit Skyltsöndagen. Jag förvaltar den.

Alla skyltare hittar ni här.

20 kommentarer:

femfemman sa...

Det är ju bra att det syns vad som är i. Så den rödvita rullen hade jag inte vågat mig på. Korv av olika slag är kul att testa, även om det brukar sluta med att jag fortsätter att utnämna Vaggeryds korvar till de allra bästa.

LillaSyster sa...

Jag tror på kålrotslåda där du tror kålpudding....våra bloggvänner ger oss snart svaret =) Kul skyltning! Hoppas att du inte drabbades av strömavbrottet i em, såg om det nu i nyhetsflöde. Ha en bra kväll, nu ska jag mysa med katterna.

Åke sa...

Man får ta seden dit man kommer tycker jag. Det kan bli allt från spännande till fiasko :) Vissa matvaror kan man ju tyda visserligen, men så kul att prova. Det här med nya smaker är jag inte främmande för. Härligt skyltar BP :)

byblixtra sa...

Det var en annorlunda och kreativ skyltsöndag. :-) Jag har inte kollat in Lidl:s skyltar ännu men det verkar ju vara värt ett besök.

Geddfish ♥ sa...

För mig var allt rotvälska, .
men snofsigt skyltat ;) bra där! Jag antar att allt är ätbart, även för mig, om jag så ville, men vill nog inte. Lidl är bra på detta med utländska veckor. Dock har vi inte haft någon finsk sådan här.
Jag njöt av min lax idag och ser fram emot en ny vecka och nya tag!

Paula Merio sa...

Nu rinner snålvattnet, när jag var på Lidl i lördags var alla finska varor slut (loppu), det enda jag fick med mig var lördagskorven! Skulle ha köpt minst två med facit i hand, Daniel älskar lördagskorven. Varför ja det kan man undra. Den smakar inte mycket, för mig är det ju ren nostalgi, men barn och barnbarn som inte vuxit upp med dem gillar den också. Köttpiroger köpte vi alltid i korvmojen, o det skulle vara en varmkorv i den och ketchup. Numera tycker jag det är mycket deg och lite fyllning...Finska korvar däremot, de är så mycket godare än svensk. Fast, det är ju helt en smaksak. Längst ner har du kålpudding och kåldolmar och grönsaksdolmar.Såna lagar jag helst själv...
Nu var utläggningen färdig, dreglar fortfarande...

nalta norrland sa...

Är kålpudding och kåldolmarna finskt? Jag trodde i alla fall att kåldolmarna kom från Turkiet.
Lidl har jag än aldrig besökt… tänkte nästan jag/vi borde göra ett studiebesök när vi kommer dit Lidl finns.
Vissa av våra tyska och holländska vänner kör till Örnsköldsvik, Umeå eller Sollefteå för att handla tyska produkter (speciellt korv).
Bra finsk skyltning 👍 lite oväntat.
🤗

Ditte sa...

Vad roligt!Jättefin skyltning! Kul med finskt mattema. Några av skyltarna förstod jag och andra förstod jag inte.
Lördagskorven är menlös i mitt tycke men andra finska korvar är betydligt mer smakrika än de svenska.
Lidl är verkligen ett bra skylteldorado. Maken brukar gå dit och handla men inte jag . Så oftast har jag missat detta. Men nu fick jag ta del av den finska veckan.
Undrar om det inte näst sista bilden är en låda med kål och köttfärs.I Finland har man ju ofta olika "lådor".

Geddfish ♥ sa...

Svar: Jag tror inte att det finns så värst många rökare i Lidköping, ser sällan någon röka ute. Men detta var upplockat från Resecentrum, där ofta bössen hålls till. Lidköping har drygt 40000 invånare, om man ska vara rättvis och här finns inga slängda munskydd alls. Glasburken hade lock på sig.
Ja, fy, fimpar är äckligt. Sagt av en f.d. rökare, som slutade för 40 år sedan och har aldrig slängt en fimp på backen.
Ha det bra!

Emma, Sol som sol? sa...

Tycker det är kul med Lidls temaveckor. Att det ska bli finsk vecka i Spanien lär knappast ske men däremot hade de nordiska produkter för någon vecka sedan. Då var det köttbullar med lingon i, dvs i mitten av köttbullen. Vem gör så i Sverige?

Klimakteriehäxan sa...

iDAG blev det ingen skylt hos mig, får nöja mig med din finska språklektion. Undrar om finsk kålpudding är lika god som den jag gör?

Marita sa...

För mig är det barndomsminnen med bl.a Lördagskorv (godare än falukorv) det var också Nakkimakkara(knackkorv)Brukar inte shoppa på Lidl så då missade jag finska veckan. Om vi kommer dit köper vi på oss Karelska piroger som ska ätas småvarma med äggsmör. Köttpiroger minns jag då att jag inte gillade. Men kanske den ska få en ny chans.

KajsaLisa sa...

Tur man inte bor i Finland för då skulle man inte veta vad man åt :) Kul och annorlunda tolkning, länkar upp dig nu.

Ama de casa sa...

Jag är väldigt impad av dina finska mat- och språkkunskaper! Det finns (fanns?) en affär här i stan som sålde finska produkter. Ett par vänner till oss där tjejen ursprungligen kommer från Finland åkte dit och köpte kål- och morotspudding (eller om det var "lådor"?) och hon sa att det var obligatoriska grejer på det julbord vi sen åt tillsammans. Den ena varianten smakade jag inte på och jag tror du kan räkna ut vilken det var jag ratade :-)

Snyggt skyltat!

Kina sa...

Då ska jag prova den finska korven!

christian sa...

God mat du visar upp, inte minst kålpudding & kåldolmar, bland det bästa som finns . . .
Sen tycker jag att finskan är ett fascinerande språk som jag skulle kunna tänka mig att lära mig mer om . . .

Guldkryckan sa...

Lidl har ju en del kul i sitt sortiment udda grejer kanske man kan kalla det men hur som helst, jag gillar det och en gång i kvartalet blir det väl ett besök dit, gillar speciellt deras salami, gott och hyfsat pris även om jag nog föredrar saluhallen med sitt sortiment på det området.

Men lidl får ett besök ibland iallafall.

Koldolmar ska frugan göra nästa helg, jag får väl hjälpa till på ett hörn förstås men det ska bli kul.

Ha en fin kväll nu BP.

Susjos sa...

Va kul med en finsk söndagsskyltning, det går verkligen inte förstå namnen på dem, å visst blir jag impad av din finska!
Jag kan säga "jag älskar dej " på finska, men vete sjutton hur det stavas? "Minä rakastan sinua"...enligt google! ;-)

Jossus Travelpics sa...

Oj vad hungrig jag blev av att se dessa bilder. Lidls finska vecka har jag besökt flera gånger för att köpa tjärschampoo och lite annat.
Köttpiroger gillar jag, men har senaste tiden börjat göra egna när jag blir sugen på dom.

Carita Liljendahl sa...

Här har säkert andra hunnit översätta men läser inte deras kommentarer :-)
Konstigt om de svenska namnen inte finns på förpackningarna?
Kääryle är ett slags dolme, köttkåldolme (lihakaalikääryle) och kasvis (vegetarisk).
Kaalilaatikko = kållåda, laktosfri och glutenfri.
Pekoni = bacon, paahdettu sipuli = rostad lök.
Lihapiirakka - köttpirog.
Lauantaimakkara - lördagskorv :-)